ASMR: Αν κάποιος σου πει για την αυτόνομη αισθητηριακή ανταπόκριση του μεσημβρινού,τι θα καταλάβεις;

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
ASMR: Αν κάποιος σου πει για την αυτόνομη αισθητηριακή ανταπόκριση του μεσημβρινού,τι θα καταλάβεις;

ASMR: Πρόκειται για την απόλυτη εμμονή στο TikTok και στο youtube και μάλιστα έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Μπορεί να έχεις δει τον τελευταίο καιρό πολλά videos στο YouTube ή στο TikTok με το hashtag #ASMR, που περιλαμβάνουν videos από δραστηριότητες της καθημερινότητας. Μπορεί να είναι μια κοπέλα που απλώς ψιθυρίζει στο μικρόφωνο, μέχρι κάποιος που κόβει ένα μήλο με το μαχαίρι ή σκίζει ένα χαρτί.

Έχεις άραγε αναρωτηθεί τι σημαίνουν όλα αυτά και κυρίως τι σημαίνει το ASMR;

ASMR σημαίνει αυτόνομη αισθητηριακή ανταπόκριση μεσημβρινού (Autonomous sensory meridian response), μια κατάσταση του νευρικού συστήματος κατά την οποία το άκουσμα μιας ψιθυριστής φωνής μπορεί να προκαλέσει σε κάποια άτομα ταυτόχρονη ενεργοποίηση πολλών αισθήσεων. Είναι αυτή η αίσθηση του «μυρμηγκιάσματος» που αρχίζεις να το νιώθεις συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής και κινείται προς τα κάτω, στο πίσω μέρος του λαιμού και στην άνω σπονδυλική στήλη.

Μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν ως ένα τσίμπημα που τρέχει από την κορυφή του κεφαλιού τους προς τον λαιμό και τη σπονδυλική στήλη. Άλλοι το περιγράφουν απλά ως ένα χαλαρωτικό, ηρεμιστικό συναίσθημα και ορισμένα μπορούν ακόμη και να κοιμηθούν.



Πολλά από αυτά τα videos χαρακτηρίζονται πολύ χαλαρωτικά γιατί πολύ απλά είναι. Ίσως τελικά τα ASMR videos δεν είναι μόνο διασκεδαστικά αλλά μπορεί να είναι και ο λόγος που έχουν κατακτήσει τα social media με την «ευχή» των ειδικών.

Τι λένε οι έρευνες

Ενώ η έρευνες για το φαινόμενο του ASRM έχουν δείγματα μόνο μόλις περίπου μιας δεκαετίας, οι επιστήμονες λένε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο άκρως ενδιαφέρον. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστεί πώς το ASRM μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κλινική θεραπεία για όσους βιώνουν άγχος, αϋπνία ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να βοηθηθούν από αυτή τη χαλαρωτική ανακάλυψη.

Θέλεις να χαλαρώσεις; Αυτές οι 5 στάσεις της yoga καταπολεμούν την αϋπνία

Ορισμένα videos ASMR διεγείρουν αυτήν την απόκριση με ήχο ενώ άλλα το κάνουν με την εικόνα

Στην περίπτωση ενός βίντεο που δείχνει ένα κέρμα να κυλάει και να μπαίνει στο νερό, η δύναμη είναι καθαρά οπτική. με μερικές σταγόνες διαλύματος, η σαγηνευτική δύναμη είναι οπτική. Όπως επίσης και το παρακάτω video που συνδυάζει εικόνα και ήχο.

Οι περισσότεροι διάσημοι έχουν μπει στον πειρασμό να κάνουν ένα asmr video, πρώτη διδάξασα η Kim Kardashian.

Δες το παρακάτω video και είναι σίγουρο πως... θα κοιμηθείς!