Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021: Οι celebs μίλησαν για την ψυχική υγεία και την ψυχοθεραπεία

Πατούλια Κατερίνα
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021: Οι celebs μίλησαν για την ψυχική υγεία και την ψυχοθεραπεία

Η Meghan Μarkle ανακοίνωσε στη συνέντευξη στην Oprah πως είχε τάσεις αυτοκτονίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ψυχικές ασθένειες και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1992 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας.

Για το 2021 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι η Ψυχική Υγεία σε ένα άνισο κόσμο (Mental Health in an Unequal World)

Από την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας επισημαίνεται το εξής:

«Αυτό το θέμα επιχειρεί να αναδείξει το γεγονός ότι αυξάνεται η πόλωση ανάμεσα στις πλούσιες χώρες που γίνονται πλουσιότερες και τον υπόλοιπο κόσμο που ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Έχουν αναδειχτεί ανισότητες που αφορούν το γένος, την εθνικότητα, την έμφυλη ταυτότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τον σεβασμό των δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, με συνέπειες στα δικαιώματα των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας».

O covid19 και η ψυχική υγεία

Η πανδημία του κορονοϊού διεύρυνε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα ψυχικής υγείας στους ανθρώπους του πλανήτη κι αυτό είναι κάτι που παραδέχονται και οι ειδικοί.

Η σημερινή κατάσταση με τον COVID-19 προωθεί το φόβο σε κοινωνικό επίπεδο. Σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και συμπτώματα που μοιάζουν με ψύχωση και να οδηγήσει σε άλλα ψυχικά ζητήματα - όπως προβλήματα διάθεσης, προβλήματα ύπνου, συμπεριφορές που μοιάζουν με φοβία, συμπτώματα που μοιάζουν με πανικό.

Οι διάσημοι μίλησαν φέτος για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισαν



Η Meghan Markle στην συνέντευξή της στην Oprah Winfrey, αποκάλυψε πως μετά τον γάμο της και ούσα κλεισμένη στο Παλάτι έκανε σκέψεις να αυτοκτονήσει.

«Ντρεπόμουν τότε το να το πω, ντρεπόμουν ακόμα και να το παραδεχτώ στο Harry. Αλλά ήξερα ότι εάν δεν το έλεγα, τότε θα το έκανα. Απλά δεν ήθελα να πλέον να ζω. Ήταν ξεκάθαρο και αληθινό και πολύ τρομαχτικό και ήταν κάτι το οποίο σκεφτόμουν συνέχεια. Πίστευα ότι αυτό θα τα έλυνε όλα για όλους».

Για τη νύχτα εκείνη μίλησε και ο Harry στο ντοκιμαντέρ The Me you cant see:



«Αυτό που την εμπόδισε να το κάνει ήταν το πόσο άδικο θα ήταν για μένα μετά από ό, τι είχε συμβεί στη μαμά μου, να χάσω δηλαδή μια άλλη γυναίκα στη ζωή μου, με ένα μωρό στην κοιλιά της, το μωρό μας. Το πιο τρομακτικό πράγμα για εκείνη ήταν η σαφήνεια της σκέψης της. Δεν τα είχε χάσει. Δεν ήταν τρελή. Δεν είχε πάρει χάπια ή αλκοόλ. Ήταν απολύτως νηφάλια. Ήταν εντελώς υγιής. Ωστόσο, μέσα στην ησυχία της νύχτας, αυτές οι σκέψεις την ξύπνησαν». Ο Harry είπε ότι δεν ήξερε πώς να χειριστεί αυτές τις σκέψεις. «Ντρέπομαι κάπως για τον τρόπο που τις αντιμετώπισα», είπε.

Για την ψυχοθεραπεία που κάνει τα τελευταία χρόνια μίλησε και η Μαίρη Συνατσάκη.



H Mαίρη έκανε δύο ξεχωριστά βιντεάκια και εξήγησε πρώτα όσα ήθελε να ξέρει πριν ξεκινήσει ψυχοθεραπεία αλλά και όσα έχει μάθει αυτά τα 13 χρόνια που κάνει ψυχοθεραπεία.



Ο Θοδωρής Μαραντίνης μίλησε για την ψυχοθεραπεία που κάνει.



Ο γνωστός τραγουδιστής, καλεσμένος στην παρέα του Κωστή Μαραβέγια, αποκάλυψε ότι κάνει ψυχοθεραπεία, τονίζοντας ότι δεν χρείαζεται να έχει κάποιος πρόβλημα ώστε να κάνει αλλά φροντίζει τη ψυχή και το μυαλό του.