4 απλοί τρόποι για να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 απλοί τρόποι για να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι κάτι που δεν πετυχαίνεται εύκολα, και θέλει υπομονή και τρόπο.

Όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή τη φράση «για να μπορέσεις να αγαπήσεις κάποιον πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου». Και ο όρος αυτοαγάπη (aka self-love) υπάρχει παντού πια. Ποιος δεν θέλει να αγαπήσει αυτό που είναι και να αποδεχτεί τα ελαττώματα του εαυτού του;

Όλοι το θέλουν όμως ελάχιστοι το καταφέρνουν. Λοιπόν, πώς γίνεται να αγαπήσεις τον εαυτό σου, όταν αυτή η φωνή μέσα στο κεφάλι σου κρίνει, πιέζει, συγκρίνει πάντα και πάντα είσαι «λίγη»; Υπάρχουν 4 τρόποι για να το καταφέρεις και αξίζει να κάνεις μια προσπάθεια για εσένα.

Κάνε κάτι καινούργιο

Σκέφτεσαι καιρό πως θέλεις να ξεκινήσεις μια καινούργια ασχολία; Ήρθε η ώρα να το κάνεις πράξη. Δοκίμασε κάτι που θέλεις να κάνεις εδώ και καιρό και το όλο το αναβάλεις. Τίποτα δεν αυξάνει την αυτοεκτίμηση περισσότερο, από το να γίνεις το άτομο που πάντα ήθελες να είσαι με ένα νέο χόμπι, δραστηριότητα ή εμπειρία που έχεις κατακτήσει.



Αντιμετώπισε τους ανθρώπους όπως θέλεις να σε αντιμετωπίζουν

Προσπάθησε να φέρνεις καλοσύνη και χαρά στους γύρω σου. Ανυψώνει τη δική σου κατάσταση, και οι άνθρωποι αναπόφευκτα το αντανακλούν πίσω σε σένα. Σου αρέσει αυτό που είσαι και οι άλλοι επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση που έχεις ήδη για τον εαυτό σου. Σου ανεβάζει το ηθικό κι αυτό είναι υπέροχο.

Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία και είναι το ωραιότερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου

Αποδέξου αυτό που είσαι

Άφησε τα πάντα γύρω σου να είναι όπως είναι και σταμάτα να αμφισβητείς το πώς νομίζεις ότι θα έπρεπε να είναι. Εξασκήσου να έχεις περισσότερη υπομονή και ανεκτικότητα, να εμπιστεύεσαι το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, γνωρίζοντας ότι αναπόφευκτα αλλάζουν. Κάπως έτσι θα βρεις περισσότερη γαλήνη.



Μάθε να συγχωρείς

Συγχώρεσε τον εαυτό σου για πράγματα του παρελθόντος. Εάν χρειάζεται να ζητήσεις συγχώρεση ή να ζητήσεις συγγνώμη σε κάποιον, κάνε το, για να νιώσεις πιο ανάλαφρη. Εάν κρατάς κακία στον εαυτό σου, θυμίσου ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσατε εκείνη τη στιγμή με τα δεδομένα που είχες. Μπορείς πραγματικά να αγαπήσεις τον εαυτό σου όταν αφεθείς. Η απέχθεια για τον εαυτό μεταμορφώνεται σε αυτοαγάπη!