Ο Αντετοκούνμπο υιοθετεί τον «Κανόνα του Μπλε Δελφινιού» και σου δίνει τον τρόπο να το κάνεις κι εσύ

Ο Αντετοκούνμπο υιοθετεί τον «Κανόνα του Μπλε Δελφινιού» και σου δίνει τον τρόπο να το κάνεις κι εσύ

Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας του NBA δίνει μαθήματα από πρώτο χέρι για το πώς να χρησιμοποιήσεις τις αρχές της ψυχολογίας για να ελέγξεις την αρνητική σκέψη και τα συναισθήματα.

Είναι πολύ απλό να παίρνεις μαθήματα ζωής από τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου. Ένα μικρό μυστικό, μια απλή κίνηση, μια φράση, και αμέσως μπορεί να σε εμπνεύσουν και να σε κάνουν ν΄αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις και αξιολογείς τα πράγματα γύρω σου.

Ένα τέτοιο περιστατικό έδωσε αφορμή για σκέψη με πρωταγωνιστεί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο MVP παίκτης του NBA, έπειτα από έναν αγώνα, περίμενε -όπως κάνει κάθε φορά- υπομονετικά τις πρώτες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Η ομάδα του, οι Μιλγουόκι Μπακς, μόλις είχαν χάσει έναν αγώνα (δεν έχει σημασία ποιον και γιατί). Ο Αντετοκούνμπο ήταν λίγο πιο κατηφής από το συνηθισμένο, λίγο λιγότερο χαρούμενος. Αλλά δεν θα μπορούσες να τον περιγράψεις ως στενοχωρημένο. Και παρόλο που η ομάδα του είχε μόλις ηττηθεί, ο Αντετοκούνμπο δεν ηττήθηκε.

Αυτή θα μπορούσε να είναι η λύση για τη μοναξιά, σύμφωνα με τους επιστήμονες

«Στο τέλος της ημέρας, όταν παίζεις αγώνες και υπάρχει νικητής, σίγουρα θα υπάρχει και ηττημένος», είπε ο Αντετοκούνμπο. «Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι μια καμπύλη μάθησης. Κανείς δεν υποσχέθηκε ότι θα είσαι στον δεύτερο γύρο [των πλέι οφ]. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πάει ποτέ στον δεύτερο γύρο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πάει ποτέ στους τελικούς του ΝΒΑ. Έτσι, δεν το βλέπω ως χάσιμο», είπε ο Γιάννης αφήνοντας άφωνους τους δημοσιογράφους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επεξεργαστούν το σκεπτικό του.

«Ήταν μια μαθησιακή εμπειρία, οπότε ελπίζω, αυτή τη στιγμή, αντί να σκεφτόμαστε ότι χάσαμε κάτι, μπορούμε να κερδίσουμε και να μάθουμε», συμπλήρωσε.

Πόση σοφία κρύβεται πίσω από τα λόγια του

Υπάρχει πολλή σοφία σε αυτά τα λόγια, τα οποία είναι πλούσια σε μαθήματα για επιχειρηματίες, ηγέτες επιχειρήσεων και οποιονδήποτε άλλο κυνηγά την εκδοχή της επιτυχίας τους. Αλλά πέρα ​​από αυτό, αυτή η συνέντευξη ήταν ένα master class στη συναισθηματική νοημοσύνη, επειδή δίνει μια από πρώτο χέρι επίδειξη του τρόπου χρήσης των αρχών της ψυχολογίας για τον έλεγχο της αρνητικής σκέψης και των συναισθημάτων, κάτι που αναφέρεται ως «κανόνας του μπλε δελφινιού».

Ποιος είναι ο κανόνας του μπλε δελφινιού

Όταν η ζωή σε αγχώνει, υπάρχει μια μέθοδος για να μετριάζεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις. Ίσως έχεις ακούσει για το πρόβλημα της «λευκής αρκούδας» που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία εδώ και χρόνια. Λέει ότι «οι προσπάθειες καταστολής ορισμένων σκέψεων μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τη συχνότητά τους». Η ιδέα είναι ότι όταν βάζεις στον εαυτό σου στη διαδικασία να μη σκεφτεί μια πολική αρκούδα, το μόνο που θα σκεφτείς είναι ... μια πολική αρκούδα. Στην πραγματική ζωή, θα μπορούσες να το συναντήσεις οπουδήποτε. Για παράδειγμα αν πηγαίνεις σε μια συνάντηση με τη συνεπή σκέψη «Μην είσαι νευρική», στην ουσία το μόνο που κάνεις είναι να είσαι νευρική.

PERIODOS.jpg

Η ιδέα αντλείται από ένα απόσπασμα σε ένα δοκίμιο του Ντοστογιέφσκι πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, όταν ο Ρώσος συγγραφέας δήλωσε ότι αν προσπαθήσεις να μην σκεφτείς μια πολική αρκούδα, καλείς μόνο αυτή τη σκέψη να επιστρέψει με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Ενώ δεν έχεις τον έλεγχο των σκέψεων που εισέρχονται στο μυαλό σου, έχεις τον έλεγχο για το πόσο καιρό θα παραμένετε σε αυτές τις σκέψεις. Εκεί είναι που φέρνεις ένα μπλε δελφίνι στο μυαλό σου. Ένα μπλε δελφίνι περιγράφεται ως σκέψη αντικατάστασης. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να αλλάξεις αμέσως την εστίασή σου όταν εμφανιστεί αυτή η λευκή αρκούδα. Όταν έρχεται στο μυαλό η σκέψη «Μην είσαι νευρική», πες στον εαυτό σου: «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη. Όλα θα πάνε υπέροχα». Είναι ένας τρόπος να μετατρέψεις την αρνητική ενέργεια σε κάτι πιο θετικό. Να θυμάσαι: δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις την εμφάνιση λευκών αρκούδων, αλλά το μπλε δελφίνι διασφαλίζει ότι δεν θα κρατήσουν στο μυαλό σου για πολύ.

toxikoi_anthropoi.jpg

Πώς ο κανόνας του μπλε δελφινιού σε βοηθά να ελέγξεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου

Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ, για συντομία) είναι η ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης της συναισθηματικής συμπεριφοράς. Αυτή η ικανότητα μας επιτρέπει να διατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε ισορροπία, έτσι ώστε να μας βοηθούν να επιτύχουμε τους στόχους μας, αντί να μας εμποδίζουν. Σκέψου τη συνέντευξη του Αντετοκούνμπο, για παράδειγμα. Πώς αντιμετωπίζει ένας εξαιρετικά επιτυχημένος σούπερ σταρ του ΝΒΑ την αποτυχία και να μην κερδίσει ένα πρωτάθλημα, και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό;

Όταν εργάζεσαι σκληρά για να πετύχεις έναν συγκεκριμένο στόχο, είναι εύκολο να σε καταπίνουν αρνητικά συναισθήματα όταν αυτός ο στόχος δεν εκπληρώνεται. Στην ψυχολογία, το πρόβλημα της λευκής αρκούδας (το οποίο προέρχεται από μια διδασκαλία γνωστή ως ειρωνική θεωρία διαδικασίας) δηλώνει ότι καθώς προσπαθείς να καταστείλεις ορισμένες σκέψεις, αυξάνεις στην πραγματικότητα τη συχνότητά τους. Δώσε στον εαυτό σου την εναλλακτική του μπλε δελφινιού και πάντα θα βλέπεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων.