10 συμπεριφορές που σε κάνουν να φαίνεσαι ευάλωτος & εύκολα χειραγωγήσιμος, σύμφωνα με την ψυχολογία

10 συμπεριφορές που σε κάνουν να φαίνεσαι ευάλωτος & εύκολα χειραγωγήσιμος, σύμφωνα με την ψυχολογία

Μήπως είσαι ευάλωτος στη χειραγώγηση χωρίς να το καταλαβαίνεις; Η γραμμή ανάμεσα στο να είσαι συμπαθής και στο να γίνεσαι υποχείριο των άλλων είναι πολύ λεπτή.

Έχεις νιώσει ποτέ ότι οι άλλοι σε εκμεταλλεύονται ή ότι οι αποφάσεις σου επηρεάζονται υπερβολικά από τους γύρω σου; Μερικές φορές, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, οι συμπεριφορές μας μπορεί να μας κάνουν να φαινόμαστε εύκολοι στόχοι για χειραγώγηση.

Η ψυχολογία μάς δείχνει ότι ορισμένες στάσεις—όπως η δυσκολία στο να πούμε «όχι», η συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης ή ο φόβος της απόρριψης—μπορούν να δώσουν στους άλλους τη λάθος εντύπωση ότι μπορούν να μας επηρεάσουν ή να μας εκμεταλλευτούν.

Αν θέλεις να καταλάβεις αν πέφτεις σε αυτή την παγίδα και, κυρίως, «πώς να το αλλάξεις», διάβασε παρακάτω και δες 10 συμπεριφορές που μπορεί να σε παρουσιάζουν ως εύκολο στόχο, σύμφωνα με την ψυχολογία.

8 φράσεις που βελτίωσαν την ψυχική μου υγεία όταν ήμουν στα χειρότερά μου

1. Συμφωνείς πάντα

Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να είσαι ευγενικός και στο να γίνεσαι «χαλάκι» των άλλων. Στην ψυχολογία, η συνεχής συμφωνία μπορεί να εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας καθώς δίνει την εντύπωση ότι μπορείς εύκολα να χειραγωγηθείς.

Ο διάσημος ψυχολόγος Carl Jung είπε κάποτε: «Το παπούτσι που ταιριάζει σε έναν άνθρωπο, πιέζει έναν άλλο. Δεν υπάρχει συνταγή για τη ζωή που να ταιριάζει σε όλους». Τι σημαίνει αυτό; Ξεκάθαρα ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί. Έχεις τις δικές σου απόψεις, σκέψεις και πιστεύω, και είναι εντάξει να τις εκφράζεις.

Αν συμφωνείς πάντα με όλους, μπορεί να φανεί ότι δεν τιμάς τη μοναδικότητά σου ή ότι φοβάσαι να διαφωνήσεις. Είναι σημαντικό να δείχνεις σεβασμό στις απόψεις των άλλων, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να υπερασπίζεσαι τη δική σου γνώμη όταν χρειάζεται.

2. Ζητάς συγγνώμη υπερβολικά συχνά

Μια ακόμα συμπεριφορά που μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι εύκολα χειραγωγήσιμος είναι η υπερβολική χρήση της συγγνώμης. Δεν μπορεί να απολογείσαι για τα πάντα. Απλά δεν είναι φυσιολογικό - ούτε και υγιές!

Η φράση του ψυχολόγου Dr. Wayne Dyer μπορεί να σε βοηθήσει: «Αυτό που σκέφτονται οι άλλοι για μένα, δεν είναι δική μου υπόθεση», έλεγε ο ειδικός και όσο πιο σύντομα σου γίνει βίωμα, τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει η ζωή σου.

Δεν χρειάζεται να απολογείσαι απλά και μόνο επειδή έχεις διαφορετικές σκέψεις ή επειδή εκφράζεσαι. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να ζητά συγγνώμη υπερβολικά συχνά, κάνε ένα βήμα πίσω και αναρωτήσου αν είναι πραγματικά απαραίτητη η συγγνώμη ή απλά έχεις μάθει να απολογούμαι από συνήθεια.

low-angle-girls-arguing-outdoors.jpg

3. Σου λείπει η αυτοπεποίθηση

Μια σκληρή αλήθεια: Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση συχνά θεωρούνται εύκολοι στόχοι για χειραγώγηση. Γιατί; Επειδή συνήθως αμφισβητούν την κρίση τους και βασίζονται περισσότερο στους άλλους για να πάρουν αποφάσεις.

Αυτό τους κάνει ευάλωτους σε όσους εκμεταλλεύονται τις ανασφάλειές τους για προσωπικό όφελος.

Ο Abraham Maslow είπε κάποτε: «Αυτό που χρειάζεται για να αλλάξει ένας άνθρωπος, είναι να αλλάξει η επίγνωση που έχει για τον εαυτό του». Και ισχύει πραγματικά.

Το πρώτο βήμα για να χτίσεις αυτοπεποίθηση είναι να αναγνωρίσεις ότι είναι κάτι που χρειάζεται βελτίωση. Από εκεί και πέρα, μπορείς να αρχίσεις να δουλεύεις πάνω της.

Και να θυμάσαι το εξής: «Η αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ο πιο δυνατός άνθρωπος στο δωμάτιο». Σημαίνει να εμπιστεύεσαι την κρίση σου και να ξέρεις την αξία σου.

10, ίσως κλισέ, μηνύματα που οφείλεις να λες στον εαυτό σου από σήμερα και για όλο το 2025

4. Αποφεύγεις τις συγκρούσεις

Το να φοβάσαι τις αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι ανοιχτή πρόσκληση στη χειραγώγηση. Αν νιώθεις ότι κάνεις τα πάντα για να αποφύγεις τις συγκρούσεις, αν σου φαίνεται πιο εύκολο να κάνεις πίσω, παρά να υπερασπιστείς τον εαυτό σου πρέπει να καταλάβεις ότι το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιτρέπεις στους άλλους να ξεπερνούν τα όριά σου ξανά και ξανά.

Ο ψυχολόγος Alfred Adler είπε κάποτε: «Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν γνωρίζεις πολύ καλά». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι όλοι έχουν τις δικές τους ανασφάλειες και προβλήματα και ότι οι συγκρούσεις δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Αντίθετα, αποτελούν ευκαιρία να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να θέσεις όρια.

5. Είσαι υπερβολικά εξυπηρετικός

Ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά το να είσαι υπερβολικά εξυπηρετικός μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι εύκολος στόχος για χειραγώγηση. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι καλός και στο να αφήνεις τους άλλους να σε εκμεταλλεύονται και πρέπει να την αντιληφθείς.

Ο Sigmund Freud είπε κάποτε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, γιατί η ελευθερία συνεπάγεται ευθύνη, και οι περισσότεροι φοβούνται την ευθύνη».

Όταν αναλαμβάνεις συνεχώς να βοηθάς τους άλλους, καταλήγεις να παίρνεις τις δικές τους ευθύνες πάνω σου. Είναι ωραίο να βοηθάς, αλλά αν φτάνεις στο σημείο να εξαντλείσαι, ίσως είναι ώρα να θέσεις όρια.

sivani-bandaru-bczrpU9n8f4-unsplash.jpg

6. Φοβάσαι την απόρριψη

Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτο στη χειραγώγηση. Γιατί; Επειδή η ανάγκη για αποδοχή μπορεί να σε οδηγήσει στο να συμβιβάζεις τις αξίες ή τα όριά σου.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να αλλάζει συνεχώς συμπεριφορά, απόψεις ή επιλογές μόνο και μόνο για να αποφύγεις την απόρριψη, είναι καιρός να κάνεις μια παύση.

Η αξία σου ΔΕΝ καθορίζεται από το αν οι άλλοι σε αποδέχονται ή όχι. Είναι εντάξει να διαφέρεις και να έχεις τη δική σου άποψη. Μην αφήσεις τον φόβο της απόρριψης να σε κάνει εύκολο στόχο για χειραγώγηση.

7. Δυσκολεύεσαι να πεις «όχι»

Το να λες «όχι» μπορεί να είναι τρομερά δύσκολο, και τις περισσότερες φορές, απλά γιατί φοβάσαι ότι θα απογοητεύσεις τους άλλους. Η αλήθεια, όμως είναι πως αν δεν μπορείς να πεις το «όχι», οι άλλοι θα θεωρήσουν πως είναι εύκολο να σε χειραγωγήσουν.

Ο Tony Gaskins είπε κάποτε: «Διδάσκεις στους ανθρώπους πώς να σε αντιμετωπίζουν μέσα από αυτά που επιτρέπεις, αυτά που σταματάς και αυτά που ενισχύεις».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως λέγοντας συνεχώς «ναι», στην πραγματικότητα δείχνεις στους άλλους ότι ο χρόνος και τα συναισθήματά σου δεν έχουν αξία όμως δεν πρέπει να ισχύει αυτό καθώς ο χρόνος, η ενέργεια και τα συναισθήματά σου είναι το ίδιο σημαντικά με όλων των άλλων.

8. Αναζητάς διαρκώς επιβεβαίωση

Η συνεχής ανάγκη για επιβεβαίωση από τους άλλους μπορεί να σε κάνει ευάλωτο στη χειραγώγηση. Γιατί; Επειδή δείχνει ότι δεν έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση και ψάχνεις στους άλλους την επικύρωση της αξίας σου.

Ο ψυχολόγος Albert Ellis είπε κάποτε: «Η τέχνη της αγάπης είναι σε μεγάλο βαθμό η τέχνη της επιμονής» και η φράση αυτή έχει ειδική βαρύτητα καθώς δεν αφορά μόνο την αγάπη για τους άλλους, αλλά και την αγάπη για τον εαυτό μας.

Αν συνεχώς αναζητάς επιβεβαίωση, να θυμάσαι πως Η αξία σου δεν εξαρτάται από το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου.

simon-maage-tXiMrX3Gc-g-unsplash.jpg

9. Υπερβολική θετικότητα

Αυτό ίσως να μην το περίμενες, όμως ναι, και η υπερβολική θετικότητα μπορεί να σε κάνει ευάλωτο στη χειραγώγηση.

Ενώ η θετικότητα είναι γενικά κάτι καλό, υπάρχει και η λεγόμενη τοξική θετικότητα, όπου αγνοείς ή καταπιέζεις τα αρνητικά σου συναισθήματα.

Η ψυχολόγος Susan David είπε κάποτε: «Η δυσφορία είναι το τίμημα της εισόδου σε μια ουσιαστική ζωή», πράγμα το οποίο μας υπενθυμίζει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα.

Αν προσπαθείς διαρκώς να δείχνεις χαρούμενος, μπορεί να φαίνεται σαν να αρνείσαι την πραγματικότητα. Και αυτό μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτο στη χειραγώγηση.

Αγάπα τον εαυτό σου (κανείς δεν θα το κάνει για εσένα) - Πώς να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία

10. Υπερανάλυση (Overthinking)

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Η υπερανάλυση μπορεί να σε κάνει ευάλωτο στη χειραγώγηση.

Το να σκέφτεσαι υπερβολικά κάθε κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αυτοαμφισβήτηση και αναποφασιστικότητα, κάνοντάς σε πιο πιθανό να βασίζεσαι στους άλλους για αποφάσεις.

Η Μητέρα Τερέζα είπε κάποτε: «Η πιο τρομερή φτώχεια είναι η μοναξιά και το αίσθημα του να μην είσαι αγαπητός.»

Η υπερανάλυση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε απομονωμένοι, επειδή παγιδευόμαστε στις σκέψεις μας. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να υπεραναλύει κάθε απόφαση ή κατάσταση, κάνε ένα βήμα πίσω και εμπιστεύσου τον εαυτό σου —έχεις τη δύναμη να παίρνεις αποφάσεις και να αντιμετωπίζεις προκλήσεις.

Μην αφήσεις την υπερανάλυση να σε κάνει εύκολο στόχο για χειραγώγηση.

joel-muniz-DcxN4xWdEYs-unsplash.jpg