Το λιποίδημα δεν είναι πάχος , είναι πάθηση

Το λιποίδημα δεν είναι πάχος , είναι πάθηση

O Χαράλαμπος Κ. Ηλίας - Αγγειοχειρουργός, Αγγειολόγος εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το λιποίδημα αποτελεί νόσο αγνώστου ακόμη αιτιολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από μια άνιση κατανομή λιπώδους ιστού σχεδόν αποκλειστικά στο γυναικείο φύλο. Έχει σαφή κληρονομική προδιάθεση και παρατηρείται σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Δεν έχει καμία σχέση με το φλεβοίδημα ή το λεμφοίδημα, μπορεί όμως να συνυπάρχει. Πρόκειται για νόσο του λιπώδους ιστού. Η συχνότητα του είναι 10-15 % όλων των οιδημάτων. Οι διαταραχές στην κατανομή του λίπους εμφανίζουν μια συμμετρική εναπόθεση αυτού, από την περιοχή των ισχίων μέχρι την ποδοκνημική και από την μασχάλη έως την πηχεοκαρπική άρθρωση.

Tι πρέπει να ξέρω για το λιποίδημα;

Κλασσική είναι η εικόνα της ασθενούς η οποία προσέρχεται διαμαρτυρόμενη για τα πρησμένα πόδια και το άλγος μετά από ορθοστασία. Χαρακτηριστικά λεπτό το άνω ήμισυ του σώματος με πλούσιο σε διάμετρο το κάτω ήμισυ, εξαιρούμενων των άκρων ποδών. Το ίδιο ισχύει και για τα άνω άκρα, όπου παραμένουν τα χέρια ελεύθερα.

Στην αρχή οι ιστοί είναι μαλακοί ,το δέρμα λείο, αργότερα σκληρό, επώδυνο και μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού. Σε άλλες περιπτώσεις το δέρμα είναι υπό τάση ή οζώδες. Δημιουργούνται εύκολα αιματώματα κάτω από το δέρμα λόγω της ευθραυστότητας των τριχοειδών. Η ασθενής δυσκολεύεται να περπατήσει λόγω του λίπους στους μηρούς αλλά περισσότερο στα γόνατα.

Το λιποίδημα σε αντίθεση με το λεμφοίδημα είναι συμμετρικό και δεν προσβάλλει τους άκρους πόδες. Επίσης είναι δυνατόν να συνοδεύεται από τροφικές διαταραχές, υπέρχωση του δέρματος και κιρσούς. Η πρόγνωση είναι καλή διότι σχεδόν ποτέ δεν εξαλλάσσεται.

Yπάρχει θεραπεία;

Η ανακούφισή του περιλαμβάνει εντατική φυσικοθεραπεία και ειδικό μασάζ για μείωση των συμπτωμάτων. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι με την μέθοδο της αναρροφητικής λιπεκτομής με LASER που εφάρμοσα το 2009 με πολύ καλά αποτελέσματα.

Πρόκειται για το διοδικό laser που χρησιμοποιώ και στη θεραπεία των κιρσών - φλεβικής ανεπάρκειας με διαφορετικές οπτικές ίνες. Με το λέιζερ λιώνω και ρευστοποιώ το λίπος και στη συνέχεια αυτό αναρροφάται με ειδικές κάνουλες.

Παρουσίασα την μέθοδο για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Λεμφολογικής Εταιρίας, το 2014 στην Αθήνα, με δημοσίευση περιστατικών. Το πλεονέκτημα του Λέιζερ είναι ότι η επέμβαση είναι αναίμακτη, ανώδυνη, χωρίς αιματώματα, χωρίς επιπλοκές και η ασθενής κινητοποιείται εντός μισής ώρας και εξέρχεται του νοσοκομείου μετά από λίγες ώρες.

Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη .Το δέρμα λόγω του λέιζερ γίνεται πιο λείο, πιο σφριγηλό και βελτιώνεται η υφή του. Τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα και η εικόνα είναι πλήρης μετά από 2-3 μήνες.

Δείτε περιστατικά τα οποία έχουμε πραγματοποιήσει.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργό, τηλ.: 2107296277