Πώς η βιταμίνη D βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού και κατά του κορονοϊού;

Πώς η βιταμίνη D βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού και κατά του κορονοϊού;

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εμφανίστηκε το φθινόπωρο του 2019 στην πόλη Wuhan της Κίνας, μεταπήδησε από νυχτερίδες σε ανθρώπους και μεταδόθηκε γρήγορα σε σχεδόν όλο τον κόσμο.

Ο ιός αποτελείται από RNA, πρωτεΐνες και λιπίδια, είναι άκρως μεταδοτικός και για ορισμένους ανθρώπους εμφανίζεται να έχει μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα, κυρίως λόγω πνευμονικής ανεπάρκειας και «καταιγίδας» κυτοκινών – που και τα δύο θεωρούνται απότοκα καταστροφικής φλεγμονής.

Ο νέος αυτός κορωνοϊός προσβάλλει όλες τις ηλικίες, αλλά προκαλεί συμπτωματική και πιθανόν θανατηφόρο νόσο, κυρίως σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους που διαθέτουν μικρές οργανικές εφεδρείες λόγω χρόνιων υποκειμένων νοσημάτων και σε άτομα όλων των ηλικιών που έχουν ιδιαίτερη γενετική ευαλωτότητα στον ιό, είτε γιατί επιτρέπουν εύκολα την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό του στο κύτταρο, είτε διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αδυνατεί να τον εξουδετερώσει.

Οι πολλαπλές ευεργετικές δράσεις της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη φλεγμονή, καθώς και ο πιθανός προστατευτικός ρόλος που φαίνεται να έχει στις χειμερινές πνευμονικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη και σε αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αντίστοιχα το άσθμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι γνωστές. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιστήσουμε την προσοχή μας σε πιθανή θωράκιση της υγείας μας και από τον SARS-CoV-2, με τη βοήθεια αυτής της αρχέγονης βιταμίνης.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr