Μπορείς να αφήνεις το αντισηπτικό στο αμάξι; Οι ειδικοί προειδοποιούν

Πατούλια Κατερίνα
Μπορείς να αφήνεις το αντισηπτικό στο αμάξι; Οι ειδικοί προειδοποιούν

Που πρέπει να τοποθετείς το αντισηπτικό;

H ζωή μας τους τελευταίους μήνες έχει ένα νέο απαραίτητο σύμμαχο: Το αντισηπτικό!

Δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτό, κάποια στιγμή είχε γίνει το πιο δυσεύρετο πράγμα και η τιμή του απογειώθηκε.

Ευτυχώς η κανονικότητα έχει περίπου επανέλθει, η εύρεση αντισηπτικού έγινε πιο εύκολη και είναι πιθανό εκτός από το μεγάλο αντισηπτικό για το σπίτι να έχεις και ένα μικρότερο σε travel size πάντα μαζί σου, ακόμα και στο αυτοκίνητο.

Έλα όμως που η συνήθειά σου αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη! Τι εννοούμε; Το τμήμα πυροσβεστικής στο Oconomowoc του Wisconsin δημοσίευσε μια φωτογραφία που διέγραψε άμεσα, από μια πόρτα στο εσωτερικό αυτοκινήτου που είχε λιώσει, επειδή ένα αντισηπτικό είχε εκραγεί.

Το ποστ που σβήστηκε έγραφε πως τους θερμούς μήνες πρέπει να προσέχουμε εξαιρετικά το αντισηπτικό που αφήνουμε μέσα στο αμάξι, μιας και από τη φύση του το αντισηπτικό μπορεί να περιέχει αλκοόλη.

Ειδικά το να αφήνεις το αντισηπτικό πάνω στην πόρτα ή στο παρμπρίζ που το χτυπάει ο ήλιος, είναι αρκετά επικίνδυνο, όπως και να το αφήνεις δίπλα στην φωτιά, στην κουζίνα ή σε συσκευή που καίει.

Λίγο νωρίτερα, viral στο Youtube είχε γίνει το παρακάτω βίντεο της Πυροσβεστικής στις ΗΠΑ που αφορούσε στην σωστή χρήση του αντισηπτικού για την πρόληψη πυρκαγιάς.

Τελικά όμως μπορεί το μπουκαλάκι του αντισηπτικού να εκραγεί μέσα στο αυτοκίνητο; Αρχικά, το εν λόγω τμήμα Πυροσβεστικής εξήγησε πως η λιωμένη πόρτα δεν ήταν από έκρηξη αντισηπτικού.

Το θέμα με το αντισηπτικό είναι η αιθανόλη που βρίσκεται και σε μπύρες ή το κρασί. H αιθανόλη έχει χαμηλότερο σημείο βρασμού σε σχέση με το νερό και εξατμίζεται πολύ πολύ γρήγορα.



Αν λοιπόν έχεις ένα καλά κλεισμένο μπουκάλι αντισηπτικού στο αυτοκίνητο σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος με μεγάλη ζέστη, η πίεση που θα ασκηθεί από την αιθανόλη που θα εξατμιστεί, είναι πιθανό να ανοίξει απλά το καπάκι και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Βέβαια, φωτιά δεν θα συμβεί, μιας και για να συνέβαινε κάτι τέτοιο έπρεπε να έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 370 βαθμούς κελσίου, σαν να το βάλουμε στο φούρνο δηλαδή.

Αυτό που πρέπει πιο πολύ να σε απασχολεί είναι πόσο δραστικό θα είναι ένα εξατμισμένο αντισηπτικό που δεν θα σκοτώσει τα βακτήρια ή τον covid19.

Κι όχι μόνο υπάρχει ένα ακόμα επικίνδυνο συστατικό.