Μουρουνέλαιο: Ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό

Μουρουνέλαιο: Ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό

Τη σημασία θωράκισης του οργανισμού έναντι των ιών και των μικροβίων που τον απειλούν, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, επισημαίνει ο Dr Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc, PhD και Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή μας, καθώς βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, λαμβάνονται κατά κύριο λόγο μέσω των τροφών. Ο κύριος Γρηγοράκης επισημαίνει πως ειδικά όταν πρόκειται για διατροφικά συστατικά με «κομβικό ρόλο» για την υγεία μας, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή η βιταμίνη D είναι καλό να καταφεύγουμε σε λύσεις όπως το αυθεντικό μουρουνέλαιο, που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είναι εξαιρετικής ποιότητας και παρασκευάζεται μόλις μέσα σε 24 ώρες από την αλίευση της μουρούνας, τηρώντας αυστηρότατες προδιαγραφές καθαρότητας. Ας δούμε παρακάτω τις συμβουλές του Dr Δημήτρη Γρηγοράκη:

Ισχυρή θωράκιση του ανοσοποιητικού

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό αυτή τη χρονική περίοδο της πανδημίας από την ισχυρή θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχω κατ΄ επανάληψη επισημάνει ότι η διαμόρφωση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού παρουσιάζει κατ’ εξοχήν διατροφοεξαρτώμενο χαρακτήρα. Με βάση αυτήν τη παραδοχή, ειδικά διατροφικά συστατικά έχουν κομβικό ρόλο στην ρύθμιση της έκφρασης των απαντήσεων του ανοσοποιητικού.

Τα χαμηλά επίπεδά της βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων, περιλαμβανομένης της φυματίωσης, του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, καθώς και των ιογενών και βακτηριακών αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα εγκυρότερα περιοδικά στον κόσμο, στο BMJ, (British Medical Journal) και περιλάμβανε 11.321 άτομα από 14 χώρες έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (ARI) κατά τουλάχιστον 12%. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που ρυθμίζουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού όπως είναι η «αντιοξειδωτική» βιταμίνη Ε, η οποία εξουδετερώνει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά (EPA και DHA) δημιουργούν μία σημαντική αντιφλεγμονώδη ασπίδα στον οργανισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr