Τι είναι το ανοσοποιητικό και πώς θα το βοηθήσουμε εν μέσω Covid-19

Τι είναι το ανοσοποιητικό και πώς θα το βοηθήσουμε εν μέσω Covid-19

Καθημερινά, ο οργανισμός μας έρχεται σε επαφή με εκατομμύρια «αόρατους» μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί με «γυμνό» μάτι.

Ανάμεσα σε αυτούς, συγκαταλέγονται τα μικρόβια, τα βακτήρια, οι ιοί και τα παράσιτα, οι παθογόνοι «εισβολείς» που προσπαθούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του οργανισμού για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, διαταράσσοντας συγχρόνως την ομαλή λειτουργία του. Μάλιστα, ο «πρωταγωνιστής» του 2020, δηλαδή ο κορονοϊός, ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία και μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τα υπόλοιπα μικρόβια που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ακόμη και αν οι δυσάρεστες ειδήσεις που σχετίζονται με τον Covid-19 μας έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας, ενισχύοντας με κάθε τρόπο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ανοσοποιητικό, δηλαδή η φυσική «ασπίδα» του οργανισμού, είναι ένας πολυσύνθετος μηχανισμός ιστών και οργάνων, τα οποία συνεργάζονται για την παραγωγή ειδικών κυττάρων που αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, όταν αυτοί εισβάλλουν στο σώμα μας.

Ωστόσο, για να μπορέσει το ανοσοποιητικό να ανταποκριθεί σε αυτόν τον απαιτητικό ρόλο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οφείλουμε να του παρέχουμε τα θρεπτικά «εφόδια» που χρειάζεται και να ακολουθούμε έναν τρόπο ζωής, ο οποίος θα διευκολύνει το έργο του. Εάν αναρωτιέστε πώς θα το καταφέρουμε, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε, για να διαφυλάξουμε την υγεία του ανοσοποιητικού μας, εν μέσω πανδημίας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό;

Πριν περάσουμε στους τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουμε τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, χρειάζεται πρώτα να γνωρίζουμε τους λόγους που το καθιστούν ευάλωτο. Η ηλικία, οι καθημερινές συνήθειες, η διατροφή, ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει ή κάποιο χρόνιο νόσημα, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν, είτε αρνητικά είτε θετικά, τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Με άλλα λόγια, όσοι από εμάς είμαστε επιρρεπείς σε διατροφικές… ατασθαλίες ή ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, όσοι έχουμε χάσει επαφή με τη φυσική άσκηση και ταλαιπωρούμαστε καθημερινά από αυπνίες ή έντονο στρες, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούμε από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, αφού το ανοσοποιητικό μας δεν είναι αρκετά δυνατό και «ξεκούραστο» για να την αντιμετωπίσει.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr