Τομή θυρεοειδεκτομής: Υπάρχει τρόπος να μην αφήσει «σημάδι» στο λαιμό;

5 SHARES

H χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων, Θεοδώρα Μαργαρίτη σου λύνει όλες τις απορίες. 

Η αφαίρεση του θυρεοειδή ή των παραθυρεοειδών αδένων γίνεται παραδοσιακά διαμέσου μιας τομής στο λαιμό. Η ύπαρξη ουλής/σημαδιού στο λαιμό είναι ενοχλητική για τους περισσότερους ασθενείς και ιδίως για τον γυναικείο πληθυσμό, αποτελώντας έναν συνήθη φόβο τους εν όψει του χειρουργείου. Η περίοδος της πανδημίας και των συνοδών μέτρων αντιμετώπισής της, όπως η τηλεργασία και το καθεστώς lockdown που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές μας συναναστροφές, θα μπορούσε να αποτελέσει την ιδανική χρονική συγκυρία για να πραγματοποιήσουμε το χειρουργείο θυρεοειδούς, έχοντας τη δυνατότητα ανάρρωσης μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Στο πλαίσιο αυτό, απευθυνθήκαμε στην Χειρουργό Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων, κ. Θεοδώρα Μαργαρίτη, η οποία απαντά σε συνήθεις απορίες μας αναφορικά με το αισθητικό «αποτύπωμα» της χειρουργικής τομής στο θυρεοειδή και τους παραθυρεοειδείς αδένες.

Που γίνεται η τομή της Θυρεοειδεκτομής;

Πραγματοποιούμε την τομή της θυρεοειδεκτομής ή της παραθυρεοειδεκτομής χαμηλά στο λαιμό. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τοποθετούμε την τομή σε μια φυσική γραμμή του δέρματος. Η τομή συγκλείεται με ενδοδερμική ραφή με τεχνικές πλαστικής χειρουργικής και υποαλλεργικό ράμμα.

Θα φαίνεται ουλή μετά το χειρουργείο στο Θυρεοειδή;

Ναι… και όχι. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις προκαλούν ουλές και ο τρόπος με τον οποίο η κάθε ουλή επουλώνεται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ιδιότητες του κάθε ασθενή (ηλικία, συνοδά νοσήματα κ.λπ.). Η χειρουργική ομάδα χρησιμοποιεί κάθε δυνατή τεχνική για την αποφυγή εμφάνισης μόνιμης ουλής. Τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο η τομή είναι ορατή, σταδιακά όμως «μπερδεύεται» με τις γραμμές του δέρματος και μόλις η ερυθρότητα εξασθενεί, είναι ουσιαστικά αόρατη.

Θα είναι μεγάλη η τομή μου;

Το μέγεθος της χειρουργικής τομής εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο πραγματοποιείται η επέμβαση. Χειρουργεία για μεγάλους όζους, ευμεγέθεις πολυοζώδεις βρογχοκήλες και καρκίνο που απαιτεί και λεμφαδενικό καθαρισμό, κατά κανόνα απαιτούν μεγαλύτερη τομή. Μελέτες πάντως, δείχνουν ότι το μήκος της τομής επηρεάζει ελάχιστα έως καθόλου τόσο το αισθητικό αποτέλεσμα, όσο και την ικανοποίηση του ασθενή για την ουλή του⃰.

Μπορεί η τομή της θυρεοειδεκτομής να μολυνθεί;

Πολύ σπάνια. Λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος στο χειρουργείο του θυροειδή δε συμβαίνει συχνά, γιατί βρίσκεται στο λαιμό που έχει πολύ καλή επούλωση και είναι καθαρή περιοχή. Επιπλέον, και η ίδια η επέμβαση (θυρεοειδεκτομή ή παραθυρεοειδεκτομή) είναι άσηπτη. Οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή και τοπική περιποίηση.

Τι να κάνω για να μη μείνει σημάδι;

Στους ασθενείς μας δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πώς πρέπει να φροντίζουν την ουλή τους το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση. Βασικό ρόλο κατέχει η αποφυγή της έκθεσης της στον ήλιο για τουλάχιστον ένα τρίμηνο. Επιπλέον, συνιστάται η εφαρμογή τοπικού μασάζ, που κάνει την ουλή πιο ομαλή και επίπεδη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Δρ. Θεοδώρα Μαργαρίτη, Εξειδικευμένη Χειρουργό Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων, Fellow of the European Board of Endocrine Surgery, στο τηλ. 210 6044698 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα thyroidsurgeon.gr

Ακολουθήστε την Θεοδώρα Μαργαρίτη στο facebook margariti.thyroidsurgeon

Δ.Μ 2021

⃰1. Arora et al, The perception of scar cosmesis following thyroid and parathyroid surgery: A prospective cohort study. Int J Surg. 2016 Jan

  1. M Dordea, S R Aspinall, Short and long-term cosmesis of cervical thyroidectomy scars Ann R Coll Surg Engl. 2016 Jan

 

5 SHARES
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ