Έλλειψη σιδήρου: Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα (εικόνες)

Έλλειψη σιδήρου: Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα (εικόνες)

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να παραβλέπεται, καθώς στα παιδιά σχετίζεται με μειωμένη νοητική και σωματική ανάπτυξη, κακές σχολικές επιδόσεις και ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι ενήλικες έχουν μειωμένη παραγωγικότητα και κούραση.

Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ένα στα τρία παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας εμφανίζουν σιδηροπενία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.

Η σιδηροπενία οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε σιδηροπενική αναιμία.

Για την πρόληψη της σιδηροπενίας είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη σιδήρου από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου, μέσω τροφίμων όπως το κρέας και το ψάρι.

Για να γίνει σωστή απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, πρέπει να συνοδεύετε τις τροφές με σίδηρο με βιταμίνη C (από τρόφιμα όπως ο χυμός πορτοκάλι, η ντομάτα, το πράσινο λάχανο, το μανταρίνι, το ακτινίδιο και οι φράουλες).

Πολύ σίδηρο μπορεί να πάρει κανείς και από εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό και το γάλα.

Οι πιο πλούσιες σε τροφές σίδηρο (mg σιδήρου ανά 100 γρ.) είναι οι παρακάτω:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr