Ο συγγραφέας Λουκάς Μέξης προτείνει 5 βιβλία (και όχι μόνο) που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή

Ο συγγραφέας Λουκάς Μέξης προτείνει 5 βιβλία (και όχι μόνο) που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή

Κάποτε ήταν δημοσιογράφος. Πλέον αποκλειστικά και μόνο συγγραφέας, με το «Shoebox» του να έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και το νέο του βιβλίο να είναι ένας από τους λόγους που περιμένουμε το καλοκαίρι . Για πάντα, ωστόσο, θα είναι το μεγαλύτερο «παιδί» που κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η φράση «όλα στο φουλ» το μεσαίο όνομά του. Ο Λουκάς Μέξης είναι αυτά και αρκετά ακόμα, αλλά καλύτερα να σου τα πει ο ίδιος μέσα από τα βιβλία, κόμικ και λευκώματα που τον έκαναν αυτόν που είναι σήμερα –και που θα κάνουν εσάς καλύτερους ανθρώπους.

SHOEBOX

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, καριέρες και δημιουργίες ανθρώπων που έζησαν και εμπνεύστηκαν πριν από εσένα αποτελούν τα ιδανικά βοηθήματα για να δεις πως θα αντεπεξέλθεις στο χάος της καθημερινότητας και στις δύσκολες στιγμές που όλοι αντιμετωπίζουμε. Πες τα συμβουλές, πες τα μαθήματα ζωής, πες τα όπως θες, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν εκεί έξω μπόλικα πράγματα τυπωμένα στο χαρτί, βιβλία, κόμικ, φωτογραφικά άλμπουμ, τα οποία αποτελούν must για να μελετήσεις και μέσω τους να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Here goes:

«Σιντάρτα» του Έρμαν Έσσε

Δε γίνεται να ξεκινήσει κανείς τη λίστα με τίποτα άλλο παρά με βιβλίο, και μάλιστα ένα που το ακούς από μικρό παιδί – αλλά πολλοί δε το διαβάζουν ποτέ. Το Σιντάρτα του Γερμανού Έρμαν Έσσε αποτελεί ένα φανταστικό παράδειγμα λογοτεχνίας του 20ου αιώνα αναγνώσματος που μπορεί μέσα σε λίγες σελίδες να περάσει όλο το νόημα της ζωής. Δεν χρειάζεται να είσαι πιτσιρικάς ούτε κολλημένος με τον ινδουισμό για να σε αγγίξει, αφού αποτελεί ένα ωραίο παραμύθι που στο τέλος του μένεις παγωμένος και ολίγον τρομαγμένος, αφού έχεις διαβάσει μέσα σε χαρτί το μυστικό για να αντιμετωπίσεις κάθε κόλλημα και εμπόδιο της ζωής σου. Αρκεί να το καταλάβεις. Αν όχι ξαναδιάβασε το. Και ξανά. Και ξανά.

«Βίος και Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ» από τον Don Rosa

Κι όμως, αυτό το κόμικ άλμπουμ είναι πιο χρήσιμο και από 10τομη οικονομική εγκυκλοπαίδεια. Μέσα σε αυτό βλέπεις πως ένα μικρό πιτσιρίκι (εντάξει, πάπια), κατάφερε από λούστρος στη Σκωτία να γίνει το πιο πλούσιο παπί στον κόσμο. Σίγουρα απευθύνεται σε παιδιά, αλλά οι μεγάλοι είναι αυτοί που θα πιάσουν την ουσία μιας ιστορίας που θέλει να σου εξηγήσει ότι οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι δεν είναι απλά οι αυτοδημιούργητοι, αλλά και εκείνοι που ποτέ δε ξεχνούν τις ρίζες τους. Bonus: θα μάθεις ένα κάρο ιστορικά πράγματα για την Αμερική του 1930-1960.

«1001 Albums you must hear before you die» του Robert Dimery

Επειδή είναι δύσκολο να αποφασίσεις μονάχα σε ένα άλμπουμ για αγαπημένο, ο Robert έκανε ένα πολύ καλό research και μάζεψε τα 1001 που πολύ απλά πρέπει να ακούσει κάθε άνθρωπος – και δεν πέφτει πουθενά έξω. Δεν θα δεις να σνομπάρει κανένα είδος μουσικής, αφού έχει μέσα από Elvis και Neil Young και Bob Dylan μέχρι 2Pac, Radiohead και Madonna. Ενδιάμεσα όμως έχει κρυμμένα πολλά καλά μυστικά που μόνο οι κολλημένοι με το βινύλιο ξέρουν. Με ένα post it στο χέρι ξεκινάς σημειώσεις και έχεις να ακούς μουσική για μήνες. Όταν φτάσεις στην εποχή Clash, διπλοτσέκαρέ τα όλα.

«The Clash Photo album» του Bob Gruen

Είχα λόγο που ανέφερα τους Clash, αφού είναι η μόνη μουσική μπάντα που αξίζει να ξέρεις περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Εντάξει, υπερβολή, αλλά το σίγουρο είναι ότι όταν μια μπάντα ζει στην απόλυτη οικονομική κρίση της Μεγάλης Βρετανίας τέλη 70ς, σίγουρα πολλά από τα ερεθίσματα τους έχουν πολλά κοινά με τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Είναι πολύ χρήσιμο να δεις αυτό το άλμπουμ και τις αναρίθμητες φωτογραφίες που μάζεψε ο Bob στο πλευρό τους, για να δεις πως η φτώχια τότε κατάφερε να γεννήσει μια από τις τελευταίες και πιο σημαντικές μουσικές επαναστάσεις.

«Κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Το έχω πει χιλιάδες φορές, αλλά θα το πω άλλες τόσες. Αυτό το λιλιπούτειο βιβλίο είναι το απόλυτο ανάγνωσμα για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει καλό και κακό, πως ο άνθρωπος ανεξαρτήτου εποχής και κοινωνικής κατάστασης πάντα θα μπορεί να επιλέγει τη πορεία του, είτε αυτή τον οδηγήσει στα πλούτη είτε στα σίδερα της φυλακής. Το θέμα είναι όμως, ότι ίσως το καλό σε οδηγήσει στη τιμωρία, και το κακό στην επιτυχία. Αυτό το βιβλίο δε πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.


Info



Το βιβλίο του Λουκά Μέξη «Shoebox [Μια Καλοκαιρινή Κομπίνα]» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τετράγωνο. Για περισσότερες πληροφορίες και online παραγγελία κάντε κλικ εδώ.

Το δεύτερο βιβλίο του πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2012, ενώ στις 30 Μαρτίου κυκλοφορεί για πρώτη φόρα σε έντυπη έκδοση ο «Χάρτινος Κόσμος», μια online σειρά χιουμοριστικών ιστοριών σε μορφή κόμικ, σε κείμενα του Λουκά και εικονογράφηση του Meliss. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Φυσικά, ο Λουκάς έχει και Twitter. Κάντε τον follow στο @LoukasM. Μιλά πολύ, γελάτε περισσότερο.