10 τραγούδια με παράνομες εμπνεύσεις

10 τραγούδια με παράνομες εμπνεύσεις

Τραγούδια και οι ιστορίες για τα ναρκωτικά απ’ τα οποία τα εμπνεύστηκαν.

jefferson_903_x_1155



Jefferson Airplane – White Rabbit

Εμπνευσμένο απ’ το βιβλίο φαντασίας του Lewis Carroll «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», το τραγούδι λέει πως ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να δει με τα μάτια του αυτά για τα οποία έγραψε ο άγγλος συγγραφέας, αν «άνοιγε» το μυαλό του κι έκανε χρήση λυσεργικού οξέως.

byrds_861_x_628


Byrds – Eight Miles High
Οι μισοί Byrd-ολόγοι ισχυρίζονται πως το κομμάτι αυτό μιλάει για μια δήθεν επαφή του κιθαρίστα τους, του Roger McGuinn, με εξωγήινους, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακόμη μια περίπτωση τραγουδιού που οι στίχοι γράφτηκαν κάτω απ’ την επήρεια ενός «ταξιδιού» LSD που είχε ο συνθέτης του μαζί με τον David Crosby.

beatles_1188_x_786


Beatles – Tomorrow Never Knows
Γράφτηκε τον Ιανουάριο του 1966, λίγες ημέρες μετά την παρθενική εμπειρία του John Lennon με το LSD, το οποίο του έβαλε ο οδοντίατρος του κρυφά μέσα στο τσάι του, ένα απόγευμα του Δεκεμβρίου του 1965, για να τον μυήσει στα μυστικά του παραισθησιογόνου αυτού ναρκωτικού. Από εκεί έγραψε και τους στίχους « relax, turn off your mind, float downstream».

ozzy_915_x_1188



Black Sabbath – Snowblind
Ένα κομμάτι απ’ το άλμπουμ «Volume 4» των Sabbath, με εκτενείς αναφορές στο πιο δημοφιλές ναρκωτικό της εποχής εκείνης, την κοκαΐνη, την οποία παράγγελναν και κατανάλωναν σε ασύλληπτες ποσότητες τα τέσσερα μέλη της αγγλικής μπάντας (ειδικά ο Οzzy) και στο τέλος φυσικά κατέληξαν «τυφλωμένοι απ’ το χιόνι», όπου «χιόνι» είναι η κωδική ονομασία της κόκας.

clapton_900_x_600


Eric Clapton – Cocaine
Ένα αντί-ναρκωτικό τραγούδι που αφηγείται την εμπειρία του συνθέτη του, του J.J.Cale, με το συγκεκριμένο ναρκωτικό, ειδικά με τους στίχους «If you wanna get down, down on the ground, cocaine» και «Don't forget this fact you can't get back». Ένα χρόνο μετά την αρχική του κυκλοφορία, το πήρε ο Eric Clapton και το έκανε γνωστότερο μέσα απ’ το άλμπουμ του «Slowhand» (1977).

loureed_708_x_1064


Velvet Underground – Heroin
Γραμμένο απ’ τον Lou Reed το 1964, είναι το διασημότερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ σχετικά με την ηρωίνη, χωρίς ποτέ να μπορείς να καταλάβεις κατά πόσο είναι υπέρ ή κατά της χρήσης της, αφού οι στίχοι του δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση.

neilyoung_1050_x_750


Neil Young – Needle & the Damage Done
Γράφτηκε μετά τον, όχι και τόσο, αιφνίδιο θάνατο του νεαρού κιθαρίστα και προσωπικού φίλου του Young, του Danny Whitten, μέλος των Crazy Horse, του συγκροτήματος που συνόδευε τον καναδό στις συναυλίες του μετά το 1970.

kiedis_613_x_920


Red Hot Chili Peppers – Under the Bridge
Το τραγούδι αυτό είναι η εμπειρία του Anthony Kiedis από μια εποχή, τέλη ‘80s, αρχές ‘90s, όπου βρέθηκε να είναι καταρρακωμένος σωματικά και εξαρτημένος ψυχολογικά απ’ την ηρωίνη, καταφέρνοντας τελικά να ξεκόψει απ’ αυτήν για ένα διάστημα, προτού ξαναπέσει σε αυτήν.

streets_897_x_1346



Streets – Weak Become Heroes
Ένα κομμάτι απ' το άλμπουμ «Original Pirate Material» και τρίτο single απ’ την παρθενική δισκογραφική κατάθεση του Mike Skinner, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2002 κι αφηγείται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τι ακριβώς άσχημο σου συμβαίνει όταν σε πάρει η κάτω βόλτα και βρεθείς να καταναλώνεις την εβδομάδα περισσότερα χάπια ecstasy απ’ ότι ασπιρίνες.

homme_855_x_1277



Queens of the Stone Age – Feel good Hit of the Summer
Ένα κομμάτι που αρχικά απορρίφθηκε απ’ την δισκογραφική τους εταιρία, αλλά τελικά ο Josh Homme κατάφερε να την πείσει να το κυκλοφορήσει, αν και όχι στην αμερικανική αγορά, αλλά μόνο στην ευρωπαϊκή. Μιλάει για όλα: νικοτίνη, Valium, Vicodin, μαριχουάνα, Ecstasy, αλκοόλ συν κοκαΐνη στο τραυλιζόμενο ρεφρέν του.