Ξενάκης, ο ευφυής

Ξενάκης, ο ευφυής

Το Ελληνικό Φεστιβάλ  ξεκίνησε και οι πιστοί προσέρχονται.

 

Το θέμα δύσκολο χωρίς αμφιβολία. Ο Ιάννης Ξενάκης ακόμα και δέκα χρόνια μετά το θάνατο του παραμένει αινιγματικός και σκοτεινός «εφευρέτης» μουσικής. Με μαθηματικό μυαλό και φιλοσοφική διάθεση ο Ξενάκης πάτησε στις θεωρίες του Πυθαγόρα, στις βυζαντινές νότες και στη δημοτική παράδοση για να δώσει τη δική του εκδοχή ηχητικής εμπειρίας.

Πέρα από την ευφυή του αντίληψη της μουσικής –που πολεμήθηκε από πολλούς ως μη μουσική- ο Ξενάκης έγραψε ιστορία ως αντιστασιακός και κυνηγημένος ενώ ένας τραυματισμός από οβίδα σχεδόν του κατέστρεψε το πρόσωπο. Δούλεψε στο πλάι του διάσημου αριτέκτονα Λέ Κορμπυζιέ αλλά αυτό που τον τράβηξε στα άκρα ήταν η ηχητική εμπειρία της φύσης και των δρόμων.

Την Παρασκευή το απόγευμα στον χώρο της Πειραιώς ψιχάλιζε δίνοντας στο βιομηχανικό σκηνικό μια πρόγευση για αυτό που θα ακούγαμε. Το Arditti Quartet με τον Στέφανο Θωμόπουλο στο πιάνο εκτέλεσε δυναμικά αυτές τις περίεργες συνθέσεις που τίποτα δεν θυμίζουν από μελωδία. Κάτι που ή θα σε γοητεύσει ή θα θέλεις απεγνωσμένα να φύγεις μακριά του. Εντυπωσιακός performer o Θωμόπουλος.