9 πράγματα που δεν ξέρετε για την ιστορία των βιντεοκλίπ

9 πράγματα που δεν ξέρετε για την ιστορία των βιντεοκλίπ

Εννιά στοιχεία, ονόματα και ημερομηνίες-σταθμοί σχετικά με το σημαντικότερο νεανικό πολιτιστικό φαινόμενο των τελευταίων 30 ετών, το βιντεοκλίπ.

serge_825_x_1031



Το 1958 ο Serge Gainsbourg γυρίζει το πρώτο βιντεοκλίπ στην ιστορία της μουσικής, στο σταθμό του μετρό Porte des Lilas, για το τραγούδι του <Le poinçonneur des Lilas>.

dylan_825_x_564


Στα 1965 ο αμερικανός D.A. Pennebaker κάνει το πρώτο, πραγματικά, καλλιτεχνικά άρτιο βιντεοκλίπ, αυτό του <Subterranean Homesick Blues> του Bob Dylan.

beatles_1188_x_786


Τον Μάρτιο του 1965, οι Beatles αποφασίζουν να σταματήσουν να γυρνάνε όλο τον κόσμο, δίνοντας συναυλίες και παίζοντας κάθε βράδυ το ίδιο ρεπερτόριο τραγουδιών. ποτέ του δεν είχε κι ιδιαίτερο λόγο στις αποφάσεις της μπάντας. Έτσι, ανέθεσαν σε διάφορους νέους και ταλαντούχους σκηνοθέτες του Swinging London να τους φτιάξουν μικρά φιλμ για τα τραγούδια τους, τα οποία κατόπιν θα έκαναν τον γύρο του κόσμου.

who_1013_x_675


Μεταξυ 1965-'68 κάνουν βιντεοκλίπ οι Who για τα <Ηappy Jack> και <Can’t Explain>, οι Kinks για το <Dead End Street>, οι Pink Floyd για τα <Scarecrow>, <Arnold Layne> και <Interstellar Overdrive>, οι Procol Harum για το <A Whiter Shade of Pale> και οι Troggs για το <Love Is All Around>.

sympathy_750_x_533


Το 1968 οι Rolling Stones αναθέτουν στο «τρομερό παιδί» του Γαλλικού Σινεμά, τον Jean-Luc Godard να φτιάξει ένα μικρό φιλμ για το <Sympathy for the Devil>.

vangelis_798_x_975


Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί η πρώτη εγχώρια (έστω και γυρισμένη σε γαλλικό έδαφος) απόπειρα δημιουργίας ενός βιντεοκλίπ, το <Rain and Tears> των Aphrodite's Child, του συγκροτήματος των Βαγγέλη Παπαθανασίου και Ντέμη Ρούσσου.

queenband_593_x_712


Ο Bruce Gowers σκηνοθετεί στα 1975 το <Bohemian Rhapsody> των Queen, το πρώτο βιντεοκλίπ που γυρίστηκε σε σύστημα VHS με σαφή στόχο την εμπορική του χρήση από τις νεανικές μουσικές εκπομπές της αγγλικής τηλεόρασης.

devo_589_x_873


Το 1978 οι αμερικανοί Devo κυκλοφορούν το βιντεοκλίπ του <The Day My Baby Gave Me a Surprise>, το πρώτο που γυρίζεται με τη χρήση computer animation.

jacko_1136_x_787



Η ημερομηνία δείχνει 1 Αυγούστου: βγαίνει στον <αέρα> το ΜΤV, το κανάλι που άλλαξε το πρόσωπο της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Το <Billie Jean> του Michael Jackson είναι το πρώτο βιντεοκλίπ μαύρου καλλιτέχνη που στα 1983 παίζει το MTV. Το ΜTV το 1989 θεσπίζει ξεχωριστή κατηγορία στα βραβεία του για το καλύτερο βιντεοκλίπ, ενώ απ’ τον Δεκέμβριο του 1992 αναγράφει στα credit ενός βιντεοκλίπ και τον σκηνοθέτη του και ο ρόλος του <βιντεοκλιπά> (sic) αναβαθμίζεται.