Εννιά «μαγεμένα» τραγούδια

Εννιά «μαγεμένα» τραγούδια

Εννιά τραγούδια της σύγχρονης μουσικής ιστορίας με θέμα την μαγεία.

Heart: Magic Man
Οι αμερικανίδες αδελφές Ann και Nancy Wilson έγραψαν το τραγούδι αυτό κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του καλύτερου τους άλμπουμ, του «Dreamboat Annie», το 1976. Το κομμάτι αυτό αφηγείται τις περιπέτειες μιας μικρής κοπέλας, εκεί γύρω στα 18-20, με έναν κατά πολύ μεγαλύτερο της άντρα, τον οποίο, καταγοητευμένη, βλέπει ως «μάγο». Ίσως να είναι και αυτοβιογραφικό.

Santana: Black Magic Woman
Ο μεξικάνος μουσικός πιστώνεται για το ότι πήρε ένα άγνωστο σχετικά τραγούδι της εποχής εκείνης, του άλλαξε τα φώτα και του έδωσε την μορφή που σήμερα γνωρίζουν όλοι. Το τραγούδι το έγραψε ο βρετανοεβραίος κιθαρίστας Peter Green για την μπάντα του, τους (πρώιμους) Fleetwood Mac, πριν αυτοί αφήσουν τις «μπλουζιές» στην άκρη και πιάσουν τα MOR λυγμικά τραγούδια χωρισμού.

Police: Every Little Thing She Does Is Magic
Τραγούδι αφιερωμένο απ' τον μπασίστα της σπουδαίας αυτής μπάντας, του Sting στις πρώτες εκείνες στιγμές ενός έρωτα, όπου όλα είναι μαγικά -ακόμη κι εκείνα που μπορεί ο άλλος να κάνει και κατόπιν να σου φαίνονται όχι-και-τόσο-ωραία. Παρόλο που κυκλοφόρησε το 1981 στο άλμπουμ «Ghost In The Machine», γράφτηκε από τον Sting πολλά χρόνια νωρίτερα, κάπου στο 1975.

Beatles: Magical Mystery Tour
Θεωρείται ως η πρώτη “καυτή πατάτα” στην δισκογραφία της Μεγαλύτερης Μπάντας Όλων Των Εποχών, όταν τα τέσσερα Σκαθάρια, αδυνατώντας να ακολουθήσουν την επιτυχία του “Sgr. Pepper’s…” (πως ξεπερνιέται, αλήθεια, ένα τέτοιο άλμπουμ;), κυκλοφορούν ένα άλμπουμ μόνο και μόνο για την προσωπική τους ματαιοδοξία. Αναμενόμενο λοιπόν που και το τραγούδι, αλλά και η ομώνυμη ταινία πάτωσαν στην Βρετανία, γεγονός που από πολλούς «Μπιτλολόγους» σηματοδοτεί (τηρουμένων των αναλογιών) και την αρχή μιας μικρής «κατηφόρας» στις πωλήσεις τους.

Screamin’ Jay Hawkins: Ι Put A Spell On You
Ο ίδιος ο δημιουργός του δεν θυμάται τίποτα από εκείνη την ημέρα των ηχογραφήσεων, κάπου στο μακρινό 1956, καθότι, όπως λέει ο ίδιος, “είχα φέρει στο στούντιο τηγανιτές φτερούγες κοτόπουλου και κρασί και γίναμε όλοι «κομμάτια» απ' το αλκοόλ”. Το έκανε ευρύτερα γνωστό στο κοινό η διασκευή της Nina Simone, το 1965, αλλά μόνο όταν το έπαιζε στις συναυλίες του ο πρώτος shock-rocker της ιστορίας, αποκτούσε την πραγματική διάσταση που του άξιζε επί σκηνής.

Mary Poppins OST: Chim Chim Cher-ee
Ένα μιούζικαλ της Disney που το 1964 έκανε μόδα την μαγεία και γνωστή την νεαρή, άσημη ηθοποιό Julie Andrews (η οποία το επόμενο έτος «έσπασε» τα ταμεία πρωταγωνιστώντας στην “Μελωδία της Ευτυχίας”). Το ”Chim Chim Cher-ee” πήρε την χρονιά εκείνη το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού κι εξακολουθεί, μέχρι σήμερα, να είναι η πιο αξιομνημόνευτη μελωδία του συγκεκριμένου soundtrack.

The Cars: Magic
Ένα τραγούδι απ' το καλύτερο άλμπουμ (το “Heartbeat City”, απ' όπου βγήκε και το πιο γνωστό τους κομμάτι, το “Drive”) της σπουδαίας αυτής new wave αμερικανικής μπάντας, το οποίο έφτασε μέχρι το Νο12 των αμερικανικών καταλόγων επιτυχιών το 1984.

Queen: Α Κind Of Magic
Ένα τραγούδι που γράφτηκε κατά παραγγελία για τις ανάγκες του soundtrack της ταινίας “Highlander” με τον Sean Connery και τον Christoph Lambert, ο οποίος εμφανίζεται και στο βιντεοκλίπ ενός άλλου κομματιού απ' το ίδιο soundtrack, το “Princes Of The Universe”. Το «Kind Of Magic», που συνοδεύτηκε κι από ένα εξαιρετικό, για τα δεδομένα της εποχής, βιντεοκλίπ, έδωσε και τον τίτλο στο άλμπουμ που περιέχονται τα δυο συγκεκριμένα κομμάτια, το 1986.

The Who: Magic Bus
Ένας ερωτευμένος νέος ανεβαίνει κάθε μέρα στο ίδιο λεωφορείο προκειμένου να δει το κορίτσι των ονείρων του και να νιώσει το ίδιο μαγικό συναίσθημα, ζητώντας στο τέλος απ' τον οδηγό να του πουλήσει το λεωφορείο. Εκείνος δέχεται με τον όρο να πηγαίνει κάθε μέρα στο σπίτι του κοριτσιού αυτού. Όχι, δεν είναι (μόνο) το αποτέλεσμα ενός «τριπ» με LSD, είναι η υπόθεση του κομματιού αυτού των αρχετυπικών mod-rockers από το 1967.