10 τραγούδια από μουσικούς για μουσικούς

10 τραγούδια από μουσικούς για μουσικούς

Όταν η (αφιερωματική) σύνθεση ενός μουσικού κομματιού φτάνει σε επίπεδα κολακείας.

prince_1022_x_681

Waterboys – Whole of the Moon (για τον Prince)
Γραμμένο για έναν απ’ τους μουσικούς ήρωες του τραγουδιστή των Waterboys, Mike Scott, τον Prince, επειδή, όπως λέει στους στίχους του κομματιού «μπορούσε κι έβλεπε τη σελήνη ολόκληρη, όταν οι άλλοι το έβλεπαν μισοφέγγαρο».

bowie_346_x_600


David Bowie – Jean Genie (για τον Iggy Pop)
Ο Pop υπήρξε όχι απλώς μια απ’ τις μεγαλύτερες επιρροές του Bowie, αλλά και κολλητός του φίλος, με τον οποίο έζησαν μαζί στο Βερολίνο, από το 1976 μέχρι το 1979. Το κομμάτι αυτό είναι ένα έμμεσο «ευχαριστώ» του Λευκού Λεπτού Δούκα απέναντι σε έναν απ’ τους μέντορες του.

carly_934_x_1386


Carly Simon – You’re So Vain (για τον Mick Jagger)
Η Simon υπήρξε μια μόνο απ’ τις (εκατοντάδες) γυναίκες που πέρασαν απ’ το κρεβάτι του Mick. Η σχέση τους όμως κράτησε λίγο και η Carly έγραψε αυτό το τραγούδι ως απάντηση απέναντι σε έναν άντρα που υπήρξε πολύ ματαιόδοξος ώστε να καταφέρει να παραμείνει πιστός σε μια και μόνο γυναίκα.

cohen_658_x_990


Leonard Cohen – Chelsea Hotel #2 (για την Janis Joplin)
Οι στίχοι του κομματιού αυτού περιγράφουν ένα πραγματικό περιστατικό όπου η Janis μπέρδεψε τον καναδοεβραιο τροβαδούρο με τον μεγάλο της έρωτα, τον τραγουδιστή της κάντρι Kris Kristofferson και δέχτηκε να κάνει σεξ μαζί του, χωρίς καν να έχουν συστηθεί.

syd_barrett_806_x_1048



Pink Floyd – Shine On You Crazy Diamond (για τον Syd Barrett)
Τους πρώτους μήνες του 1975 οι Floyd είναι κλεισμένοι στο στούντιο, ηχογραφώντας το τραγούδι αυτό, αφιερωμένο με αγάπη στον πρώην κιθαρίστα τους, Syd Barrett όταν ξαφνικά, η πόρτα του στούντιο ανοίγει και στο κατώφλι προβάλλει μια υπέρβαρη φιγούρα με ξυρισμένο κεφάλι και ημίτρελο βλέμμα: ο Syd.

steviewonder_769_x_990


Stevie Wonder – Master Blaster (για τον Bob Marley)
Marley, ο άνθρωπος που επηρέασε όσο κανείς μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων του, ανάμεσα στους οποίους και ο Stevie, ο οποίος του αφιέρωσε το κομμάτι αυτό, το οποίο, κατά τραγική σύμπτωση, κυκλοφόρησε λίγο καιρό πριν ο Bob πεθάνει από καρκίνο.

hutchence_1155_x_913



U2 – Stuck in a Moment You Can’t Get Out of (για τον Michael Hutchence)
Ο μακαρίτης τραγουδιστής των ΙΝΧS ήταν πολύ καλός φίλος με τον Bono και όταν ο τραγουδιστής των U2 έμαθε για το κατά λάθος σεξουαλικό ατύχημα του φίλου του, τον Νοέμβριο του 1997, έκατσε κι έγραψε αυτό το τραγούδι στη μνήμη του.

caroleking_660_x_990


Neil Sedaka – Oh! Carol (για την Carole King)
Η King ήταν ακόμη στο σχολείο όταν βγήκε το κομμάτι αυτό, το 1959: εκείνος 20, εκείνη 17, ερωτεύτηκαν, αλλά δεν παντρεύτηκαν δυστυχώς, στερώντας τον κόσμο της μουσικής από ένα φλογερό ειδύλλιο.

mclean_811_x_543



Don McLean – American Pie (για τον Buddy Holly)
Άρχισε να γράφεται την «ημέρα που η μουσική πέθανε», δηλαδή το πρωινό του Φεβρουαρίου του 1959, που ο τραγουδιστής των Crickets σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο McLean, φανατικός του οπαδός ων, φρόντισε, 12 χρόνια μετά να του αφιερώσει το κομμάτι αυτό.

flack_844_x_1260



Roberta Flack – Killing Me Softly With His Song (για τον Don McLean)
Το κομμάτι αυτό γράφτηκε όταν η Roberta άκουσε το «American Pie» στο ραδιόφωνο κι αμέσως έπιασε μια κιθάρα κι άρχισε να την γρατζουνάει συγκινημένη απ’ αυτό που έβγαινε απ’ τα ηχεία του ραδιοφώνου της.