Να γιατί το φαγητό είναι ακόμη πιο νόστιμο όταν έχεις πιει ένα-δύο ποτηράκια παραπάνω

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Να γιατί το φαγητό είναι ακόμη πιο νόστιμο όταν έχεις πιει ένα-δύο ποτηράκια παραπάνω

Είναι Σάββατο βράδυ η παρέα έχει κανονίσει έξοδο και φυσικά η δική σου απάντηση μόνο θετική θα μπορούσε να είναι (μετά από μία κουραστική εβδομάδα στη δουλειά σου αξίζει μία καλή βόλτα). Και αφού όλα έχουν κανονιστεί και είσαι έτοιμη φτάνεις στο σημείο της συνάντησης και το «πάρτυ» αρχίζει.

Περνάς καλά, πίνεις τα κοκτεϊλάκια/ποτάκια σου και ξαφνικά νιώθεις μία τρομερή και απίστευτη πείνα. Μην πεις ότι δεν σου έχει συμβεί ποτέ γιατί θα είναι ψέμα. Πάντα όταν πίνουμε λίγο παραπάνω μας ανοίγει υπερβολικά η όρεξη και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Αυτό όμως που δεν ξέραμε μέχρι τώρα είναι γιατί το φαγητό είναι πάντα πολύ πιο νόστιμο όταν έχεις πιει λίγο παραπάνω. Και παραδέξου το είναι πραγματικά πιο νόστιμο.Μόλις όμως, βρήκαμε την απάντηση και σε αυτή την απορία μας. Ο οργανισμός μας προσλαμβάνει ήδη αρκετές θερμίδες με το ποτό, οπότε είναι φυσιολογικό να ζητάει κι άλλες (γι’ αυτό και πεινάς).

Η θεωρία λοιπόν λέει, πως το γεγονός αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που το αλκοόλ επηρεάζει τα δύο συστήματα νευροδιαβιβαστών του εγκαφάλου μας. Τα δύο αυτά δίκτυα που αποτελούνται από οπιοειδής ουσίες και ντοπαμίνη, συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία των θετικών συναισθημάτων που δημιουργούνται όταν λαμβάνουμε εύγευστα τρόφιμα (σοκολάτες, πίτσα κ.ο.κ). Το αλκοόλ όπως καταλαβαίνεις έχει μία τεράστια επίδραση και στα δύο συστήματα με τελικό αποτέλεσμα να θες να καταναλώσεις περισσότερη ποσότητα υδατανθράκων και ζαχαρούχων τροφών.