Μαριαλένα Σωφρονίου: «Στην ελεύθερη κατάδυση καλώς ή κακώς τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Ερμιόνη Σαρρή
Μαριαλένα Σωφρονίου: «Στην ελεύθερη κατάδυση καλώς ή κακώς τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Μαριαλένα Σωφρονίου. Το όνομά της θα το δεις να βρίσκεται ανάμεσα στις 7 γυναικείες συμμετοχές του Authentic Big Blue που θα πραγματοποιηθεί σε λίγα 24ωρα στην Αμοργό. Στα 21 της χρόνια μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στις σπουδές της στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, την εργασία της ως fitness instructor, τις βόλτες της με την παρέα της και φυσικά τις καταδύσεις. Όπως θα διαβάσεις και παρακάτω, κατάφερε να μετατρέψει την αγάπη της για την θάλασσα και το νερό σε ένα χόμπι γεμάτο προκλήσεις.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τη συνέντευξη την οποία μας έδωσε και φυσικά να λύσεις κάθε σου απορία γύρω από τις ελεύθερες καταδύσεις και το μεγάλο γεγονός της Αμοργού. See u there!

21733078 876664869157615 747387926 n

1.Τι είναι ακριβώς η ελεύθερη κατάδυση;

Καταρχάς τα αγωνίσματα της ελεύθερης κατάδυσης χωρίζονται σε δύο κλάδους .Αυτά που λαμβάνουν μέρος στη θάλασσα και αυτά που λαμβάνουν χώρα στην πισίνα ! Κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων της ελεύθερης κατάδυσης ο αθλητής καλείται να κρατήσει την αναπνοή του έτσι ώστε να διανύσει όσα περισσότερα μέτρα μπορεί είτε σε βάθος (θάλασσα) είτε σε μήκος (πισίνα).Επίσης σε ένα από τα αγωνίσματα πισίνας ο αθλητής πάλι καλείται να κρατήσει την αναπνοή του αλλά αυτή τη φόρα στόχος του είναι ο χρόνος και όχι τα μέτρα ! Γι΄ αυτόν τον λόγο σε αυτό το αγώνισμα παραμένει ακίνητος στην πισίνα.

2.Πότε έκανες την πρώτη σου ‘’βουτιά’’;

Η πρώτη μου βουτιά στη θάλασσα έγινε στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016 όταν έκανα το πρώτο επίπεδο ελεύθερης κατάδυσης με τον εκπαιδευτή και προπονητή μου κύριο Δημήτρη Κούμουλο

3.Τι σε έκανε να ξεχωρίσεις αυτό το άθλημα από κάποιο άλλο πιο γυναικείο;

Από μικρή είχα μεγάλη αγάπη στη θάλασσα, σημαντικός παράγοντας και η ταινία με τίτλο «Το Απέραντο Γαλάζιο». Πάντα στη θάλασσα με τους φίλους μου κάναμε μακροβούτια και προσπαθούσαμε να συναγωνιστούμε μεταξύ μας .Και φυσικά το όνειρο μας σαν παιδιά ήταν να μοιάσουμε έστω και λίγο στον Ζακ Μαγιολ και τον Κουστώ :P !Έτσι όταν στις αρχές του 2016 έμαθα για την ελεύθερη κατάδυση δεν είχα παρά να δοκιμάσω και να προσπαθήσω να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα

21733158 876664889157613 1445688690 n 1

4.Έχει τύχει ποτέ να αισθανθείς πως κινδυνεύει η ζωή σου;

Όπως σε όλα τα αθλήματα έτσι και στην ελεύθερη κατάδυση ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιοι τραυματισμοί. Το θέμα είναι να είσαι εσύ προσεκτικός και να μην υπερεκτιμάς τον εαυτό σου όταν είσαι έτοιμος να βουτήξεις ! Στην ελεύθερη κατάδυση καλώς ή κακώς τίποτα δεν είναι δεδομένο. Κάθε βουτιά είναι κάτι καινούριο. Το ότι κατάφερες να φτάσεις κάποια μέτρα σήμερα δεν σημαίνει ότι θα το καταφέρεις και αύριο και αυτό οφείλεται στο ότι για να εκτελεστεί μια βουτιά παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως : Η ξεκούραση, η ψυχολογία, η διατροφή, αν έχει πιει αλκοόλ ο αθλητής την περασμένη μέρα κλπ. Προσωπικά ποτέ δεν έχω νιώσει να κινδυνεύει η ζωή μου και κατά τη γνώμη μου όσο τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας τόσο σε αγώνες όσο και σε μια καθημερνή βουτιά στην προπόνηση ή απλά για να απολαύσουμε τον βυθό, κανείς δεν κινδυνεύει

5.Συναντάς αρκετές γυναίκες σε αυτό το άθλημα; Αν όχι, τι σε κάνει να θεωρείς πως τις έχει κρατήσει ακόμη μακριά από τον ‘’βυθό’’;

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν είμαστε πολλές οι αθλήτριες που ασχολούμαστε με την ελεύθερη και είμαστε ακόμα λιγότερες αυτές που παίρνουμε μέρος στα αγωνίσματα θάλασσας !Θεωρώ ότι αυτό που μπορεί να κρατήσει έναν άνθρωπο μακριά από τον βυθό είναι ο φόβος! Το συμμερίζομαι απόλυτα…και εγώ όταν ξεκίνησα να βαθαίνω φοβόμουν πως αν γίνει κάτι στην κάθοδο δεν θα μπορέσω να βγω από το νερό. Λάθος μου…Από εκεί και πέρα το «πότε» και το «αν» θα το αντιληφθεί ο κάθε άνθρωπος έχει να κάνει ξεκάθαρα με τον χαρακτήρα του και με το πόσο πάθος έχει για τον βυθό

6.Σε αντιμετώπισαν ποτέ καχύποπτα όταν αποφάσισες να ασχοληθείς με την ελεύθερη κατάδυση;

Καχύποπτα δεν θα το έλεγα…Ίσως λίγο¨ υποτιμητικά¨ άνθρωποι εκτός του χώρου από τους οποίους άκουγα ακριβώς την ίδια φράση : «Καλά κορίτσι πράγμα πιστεύεις ότι θα ανταπεξέλθεις σε κάτι τέτοιο; Άσε τους άντρες να το κάνουν» Εν τέλει αν και γυναίκα νομίζω πως κάτι έχω καταφέρει μέχρι στιγμή;

7.Η ελεύθερη κατάδυση κοιτά ‘’ηλικία’’; Εγώ τώρα στα 30 μου μπορώ να ξεκινήσω;

Θεωρώ πως όχι δεν κοιτά ηλικία ! Σίγουρα ένας άνθρωπος στα 50 που ξεκινάει τώρα δεν έχει τις ίδιες αντοχές με κάποιον που είναι στα 20!Παρ όλα αυτά όποτε κάποιος άνθρωπος αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα από τη στιγμή που δεν τον εμποδίζει κάποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να ανταπεξέλθει και αν του αρέσει να διαπρέψει κιόλας !

8.Τι διακρίσεις έχεις στο άθλημα αυτό και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Έχω πάρει μέρος σε αρκετούς αγώνες σε αγωνίσματα πισίνας και σε έναν αγώνα θάλασσας. Μιας και το event έχει να κάνει με θάλασσα θα αναφερθώ σε αυτό. Ήταν ένα event το οποίο έγινε στο Δασκαλείο φέτος στα τέλη του Ιουλίου στον οποίο είχα δηλώσει 23 μέτρα και τα έφτασα με επιτυχία. Τώρα κατεβαίνω στα 36 μέτρα τα οποία είναι και ο βασικός μου στόχος για την Αμοργό και αν όλα πάνε καλά μέχρι τον Δεκέμβρη να έχω κατέβει τα 40.

21733366 876656515825117 460998930 n 1

9.Στην Ελλάδα υπάρχουν βάσεις για να κάνεις πρωταθλητισμό στις ελεύθερες καταδύσεις;

Κατά τη γνώμη μου ναι…άλλωστε μην ξεχνάμε το γεγονός ότι περιτριγυριζόμαστε από θάλασσα, ο πιο βασικός παράγοντας στην ελεύθερη. Σίγουρα δεν είναι πολύ διαδεδομένο σαν άθλημα στην Ελλάδα αλλά αν κάποιος επιλέξει να ασχοληθεί μπορεί να κάνει θαυμάσια πράγματα.

10.Τι έχεις θυσιάσεις από την καθημερινότητά σου για χάρη της κατάδυσης;

Δεν θα τις έλεγα ακριβώς θυσίες μιας και αγαπάω αυτό που κάνω .Ίσως ότι έχω μετριάσει κάποιες συνήθειες.Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια αγωνιστικής περιόδου δεν καταναλώνω καθόλου αλκοόλ και αποφεύγω το ξενύχτι!Σε καθημερινή βάση προσέχω αρκετά τη διατροφή μου καθώς επίσης και επίπεδα κόπωσης όσο αυτό είναι εφικτό.

11.Τι γίνεται φέτος στην Άμοργο;

Φέτος λόγω του ότι κλείνουμε 29 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του Big Blue θα γίνει ένα event ελεύθερης κατάδυσης στο οποίο θα πάρουν μέρος αθλητές από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα έχουμε και γαστρονομικές παρουσιάσεις από πολλούς και εξειδικευμένους σεφ. Οι αθλητές θα διαγωνιστούν σε 3 αγωνίσματα βάθους και φυσικά θα προσπαθήσουμε να φέρουμε όσους θεατές μπορούμε για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

12.Πόσες γυναίκες θα πάρουν μέρος στο Authentic Big Blue;

Στο Authentic Big Blue θα λάβουν μέρος 7 γυναίκες από διάφορες χώρες.

Η Zharkova Natalia από Ουκρανία.

Η Σίττη Μαρία από Κύπρο

Εγώ από Ελλάδα :P

Η Hollowell Kerry από Ηνωμένες Πολιτίες Αμερικής

Η Βαρβέρη Δανάη από Ελλάδα

Η Summer Mandy από Ηνωμένες Πολιτίες Αμερικής

Η Uruk Fatma από Τουρκία

13.Ποιο είναι το προαίσθημα σου για τις ελληνικές συμμετοχές;

Μιας και τυχαίνει να γνωρίζω τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στους αγώνες τολμώ να πω ότι θα έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις ! Φυσικά πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν μας τα απρόοπτα περιστατικά αλλά να είμαστε και αισιόδοξοι.