Ο Κουασιμόδος θρηνεί για την καμένη Notre-Dame κι εμείς δακρύζουμε

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ο Κουασιμόδος θρηνεί για την καμένη Notre-Dame κι εμείς δακρύζουμε

Πραγματικά ανατριχιάσαμε

Από εχθές το απόγευμα στις 20:00, το Παρίσι βιώνει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία του. Το εμβληματικό κτίριο της Notre-Dame ή αλλιώς της Παναγίας των Παρισίων κάηκε και βύθισε στο πένθος όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η Notre-Dame έστεκε αγέρωχη για περισσότερα από 850 χρόνια στο κέντρο του Παρισιού, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1113 και ολοκληρώθηκε περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα, ενώ το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής της. Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης. Εχθές (15/4/19) και έπειτα από 850 plus χρόνια "ζωής" ξέσπασε πυρκαγιά η οποία οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής της εκκλησίας και καταστροφή του κωδωνοστασίου.

Τα σκίτσα που δημιουργήθηκαν με τον Κουασιμόδο να αγκαλιάζει την αγαπημένη του Παναγία των Παρισίων και να δακρύζει, πραγματικά μας στιγμάτισαν. Στο παιδικό που όλοι αγαπήσαμε και μεγαλώσαμε με αυτό, ο Κουασιμόδος έμενε μέσα σε αυτή και την αποκαλούσε σπίτι του. Σήμερα ο χαρακτήρας των παιδικών μας χρόνων δεν έχει πια σπίτι και θρηνεί γι’ αυτό, μαζί με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως έγινε γνωστό μετά το σβήσιμο της φωτιάς, η εκκλησία γλίτωσε από ολική καταστροφή, και σύμφωνα με δημοσιεύματα ο εκατομμυριούχος Γάλλος σύζυγος της Salma Hayek, François-Henri Pinault έκανε δωρεά 113 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του ναού.

Δες στη gallery παρακάτω φωτογραφίες της Notre-Dame και τα σκίτσα που μας έκαναν να δακρύσουμε.