Ξέρουμε ποιο βιβλίο πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στην παραλία!

Ξέρουμε ποιο βιβλίο πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στην παραλία!

Βρίσκεσαι αισίως στον πολυπόθητο προορισμό των διακοπών σου, παρόλα αυτά ο χρόνος περνάει νωχελικά χωρίς να τον απολαμβάνεις όσο θα ήθελες.

Καλοκαίρι, ήλιος, αλμύρα, χαρωπές μελωδίες έρχονται από το beach bar, η κολλητή σου ξαπλωμένη στην ακριβώς δίπλα ξαπλώστρα, άπλετος ελεύθερος χρόνος κι όμως, κάτι σου λείπει. Βρίσκεσαι αισίως στον πολυπόθητο προορισμό των διακοπών σου, παρόλα αυτά ο χρόνος περνάει νωχελικά χωρίς να τον απολαμβάνεις όσο θα ήθελες. Κάνεις μερικά βαριεστημένα scroll στα social media, ανανεώνεις για τρίτη φορά το αντηλιακό σου, ενώ σκέφτεσαι τι πάει λάθος και δεν μπορείς να χαλαρώσεις με την ίδια ευκολία όπως η φίλη σου. Ναι, μερικές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, δυσκολευόμαστε να «χαμηλώσουμε» ρυθμούς και να βρούμε τα summer vibes μας. Για να μην έρθεις όμως αντιμέτωπη με αυτή την άσκοπη υπερδιέγερση που δεν σου επιτρέπει να τσιλάρεις εντελώς, ξέρουμε τι είναι αυτό που δεν πρέπει να λείπει με τίποτα από την τσάντα θαλάσσης σου.

Ειλικρινά, δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό, από ένα νοερό «ταξίδι» μέσα στις αράδες κάποιου πραγματικά καλογραμμένου και χειμαρρώδους βιβλίου. Τι; Θεωρείς τυχαία τόσος κόσμος κουβαλάει στις αποσκευές του τόμους βιβλίων κάθε καλοκαίρι; Η διαδικασία της ανάγνωσης, είναι η αναζωογονητική «βουτιά» του μυαλού μας σε απέραντους φανταστικούς κόσμους. Όπως εσύ λοιπόν παίρνεις άδεια από το γραφείο, έτσι και οι σελίδες του νέου βιβλίου «Τα τάπερ της Αλίκης» από τις Εκδόσεις Διόπτρα, διά χειρός της αγαπημένης Έλενας Ακρίτα, είναι μία κοντινή «απόδραση», ένα προσωρινό «καταφύγιο» του μυαλού από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

pragmatikothta

Τρεις γυναίκες και πολλά… τάπερ με μυστικά

Πίσω στα χρόνια που ο ελληνικός κινηματογράφος είχε αρχίσει να χάνει «έδαφος» περνώντας από τις «χρυσές» ελληνικές ταινίες στην εποχή της «βιντεοκασέτας», η Κοραλία συμπληρώνει ήδη 20 χρόνια ως καθαρίστρια στα γραφεία της ένδοξης ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Η κόρη της η Ελένη από την άλλη, προσπαθεί να μεγαλώσει την κόρη της Αλίκη, βαφτιστήρα και επίτηδες συνονόματη της μεγάλης μας σταρ Αλίκης Βουγιουκλάκη. Για να τα βγάλει πέρα, εργάζεται ως πωλήτρια στο εμβληματικό κατάστημα ΜΙΝΙΟΝ στην Ομόνοια και πραγματοποιεί επιδείξεις τάπερ σε σπίτια πλούσιων κυριών. Μέσα σε αυτά τα πολύχρωμα τάπερ, η μικρή Αλίκη συνηθίζει να φυλάει καλά κρυμμένους τους παιδικούς θησαυρούς της, παιχνίδια, φτηνά στρασάκια, Μπάρμπι, μεγαλεπήβολα όνειρα και φωτεινές ελπίδες. Στα ίδια αυτά τάπερ, μερικά χρόνια αργότερα θα «σφραγίσει» καλά όλα όσα υπάρχουν μέσα στην ψυχή της. Η ζωή όμως έχει άλλα σχέδια και δεν αργεί η στιγμή που απρόσμενα, θα την υποχρεώσει να ανοίξει τα καπάκια τους και να αφήσει επιτέλους τα αληθινά συναισθήματά της ελεύθερα.



Λίγα σχόλια για το βιβλίο

Η διακεκριμένη δημοσιογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα, στο πρόσφατο πόνημά της δημιουργεί ένα ρεαλιστικό ψηφιδωτό, μία ηθογραφική «τοιχογραφία» της Αθήνας την πρόσφατη εικοσαετία από το 1980 έως και το 2000. «Διασχίζει» τον χρόνο μέσα από τρεις διαφορετικές γενιές γυναικών πολύ πρωτοπόρες για την τότε εποχή, συνθέτοντας πίσω τους ένα νοσταλγικό φόντο της πόλης, μίας Αθήνας «ξεπερασμένης» αλλά αξέχαστης, που οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε μέσα από ιστορίες, θολά καρέ έγχρωμων φωτογραφιών στο συρτάρι της μαμάς και «ερείπια» του παρελθόντος. Το σκηνικό που εκτυλίσσονται τα γεγονότα είναι κάτι παραπάνω από αληθοφανές, σχεδόν «ολοζώντανο», ξυπνώντας μνήμες στους μεγαλύτερους ηλικιακά αναγνώστες και στους μικρότερους μία μελαγχολική αίσθηση για κάτι που δεν μπόρεσαν να προλάβουν αλλά γνωρίζουν καλά. Η ασυγκράτητη εικονοπλασία της Ακρίτα, η έντεχνη, σχεδόν εκμυστηρευτική αφήγησή της, θα σε παρασύρουν σε ένα απρόσμενο ταξίδι σε εποχές περασμένες. Ταυτόχρονα, το αποκαλυπτικό ψυχογράφημα που πραγματοποιεί στις τρεις ηρωίδες, είναι για εμάς μία εσωτερική «βόλτα» σε αχαρτογράφητα κομμάτια του εαυτού μας.

Αν υπάρχει κάποιο μυθιστόρημα που αξίζει να σε συντροφεύει το φετινό καλοκαίρι, αυτό είναι χωρίς δεύτερη σκέψη «Τα τάπερ της Αλίκης» από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Να είσαι σίγουρη πως θα εκπλαγείς ευχάριστα όταν διαπιστώσεις πόσα πολλά κοινά σημεία σε συνδέουν με κάθε μία από τις τρεις παραπάνω ηρωίδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Έλενα Ακρίτα για μία ακόμη φορά θα επιβεβαιώσει την προσήλωση του αναγνωστικού και όχι μόνο κοινού της, που την ακολουθεί και τη στηρίζει πιστά τόσα πολλά χρόνια.