Τρεις λόγοι που «η μέρα που τα λιοντάρια θα τρώνε πράσινη σαλάτα» είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις

Σοφία Μαυραντζά
Τρεις λόγοι που «η μέρα που τα λιοντάρια θα τρώνε πράσινη σαλάτα» είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις

«Να αγαπάτε περισσότερο. Να αγαπάτε καλύτερα. Να αγαπάτε άσχημα. Αλλά να αγαπάτε. Κάντε αυτή την υπέροχη δυναμική της χαράς, της δημιουργικότητας και της ευτυχίας να ανθίσει, για να ακτινοβολήσει μέσα σας και γύρω σας» γράφει η Ραφαέλ Τζορντανό στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της «Η μέρα που τα λιοντάρια θα τρώνε πράσινη σαλάτα» και πράγματι, από τις πρώτες κιόλας σειρές το αγάπησα.

Το αγόρασα γιατί πέρσι το καλοκαίρι «κόλλησα» με το πρώτο βιβλίο της Τζορντανό «Η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις πως έχεις μόνο μία», που περιγράφει το συναρπαστικό ταξίδι μιας γυναίκας από την ανία και την έλλειψη ικανοποίησης, στην ευτυχία και την ολοκλήρωση. Έτσι, αποφάσισα φέτος στις διακοπές μου να πάρω ακόμα ένα «μάθημα ζωής» όσο θα βρίσκομαι κάτω από την ομπρέλα, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα.

Αν θέλεις κι εσύ να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στο απολαυστικό και συγκινητικό ταξίδι μιας ομάδας ανθρώπων από την τοξικότητα και τον εγωκεντρισμό προς τη συναισθηματική και ψυχική ωριμότητα, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους αξίζει να το προσπαθήσεις.

1. Γιατί ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λιοντάρι

Και τα λιοντάρια δεν κοκκινίζουν από ντροπή, ούτε έχουν λεπτότητες. Παρουσιάζονται απόλυτα βέβαια για το δίκιο τους και δεν διστάζουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους υπόλοιπους, χωρίς να συνειδητοποιούν τον εγωκεντρισμό τους και την υπερβολική τάση τους για εξουσία. Εξοργισμένοι οδηγοί, υποτιμητικοί σύζυγοι, διευθυντές τυφλωμένοι από την εξουσία τους, αδιάλλακτες μητέρες που ξέρουν καλύτερα ποιο είναι το καλό των παιδιών τους... Αυτά είναι τα λιοντάρια που συναντάμε κάθε μέρα. Η «τοξικότητα» στους γύρω μας. Η πρωταγωνίστρια, Ρομάν, ξέρει πώς να σε βοηθήσει να τους αντιμετωπίσεις.

LIONTARIA PRASINI SALATA

2. Αν ένα πρόγραμμα μπορούσε να αναθεωρήσει τη στάση ζωής μας;

Τι θα γινόταν τότε; Δεν θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο; Η Ρομάν είναι μία 30χρονη γυναίκα γεμάτη πάθος και αφοσίωση, που μαθαίνει στα κακοαναθρεμμένα αιλουροειδή πώς να γίνουν πιο ανθρώπινα. Η εταιρεία που δημιούργησε παρέχει ένα πρόγραμμα μοναδικό στο είδος του, μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση της νοοτροπίας και των στάσεων ζωής… Μπροστά της, όμως, εμφανίζεται ένα αρχετυπικό δείγμα τρομακτικής τοξικότητας, που την ίδια στιγμή είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τύπος που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Θα τα καταφέρει η Ρομάν να τον βοηθήσει να εξελιχθεί, έτσι ώστε να μπορεί να εκφράζει διαφορετικά την εσωτερική του δύναμη, με μεγαλύτερη ορθότητα και σεβασμό προς τους άλλους; Τόλμα να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση της Ρομάν!

3. Το εγχειρίδιο της αντι-τοξικότητας

Από τις 349 σελίδες του βιβλίου, πέρα από την πλοκή και τα απίστευτα μαθήματα που αποκόμισα, τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το «Εγχειρίδιο της αντι-τοξικότητας» που βρίσκεται στιο τελευταίο μέρος του. Μάλιστα, πρόκειται για ένα εγχειρίδιο στο οποίο έχω σκοπό να ανατρέχω στο εξής κάθε φορά που θα καλούμαι να αντιμετωπίσω μία τοξική συμπεριφορά. Από το πώς θα απαλλαχθώ από το βλέμμα των άλλων, μέχρι το πώς να χρησιμοποιώ την τεχνική ΠΕΡΛΑ στην επικοινωνία, όλα βρίσκονται στο τελευταίο μέρος αυτού του βιβλίου, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μου, ενώ «ρούφηξα» κάθε σειρά από τις σελίδες του.

Όλα όσα έμαθα από το βιβλίο «Η μέρα που τα λιοντάρια θα τρώνε πράσινη σαλάτα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, έχω σκοπό να τα επαναλαμβάνω, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή μου, πιο ήρεμη.

Και να θυμάσαι, φίλη μου, ένα πράγμα: «Η μέρα που τα λιοντάρια θα τρώνε πράσινη σαλάτα» είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις. Είναι στο χέρι σου να τα αναγνωρίσεις και να τα εξημερώσεις. Το ταξίδι προς τη συναισθηματική και ψυχική ωριμότητα είναι όμορφο, αρκεί να αποφασίσεις να το πραγματοποιήσεις…

Καλό καλοκαίρι