Το 2019 ήταν η χρονιά των μεγαλύτερων τηλεοπτικών απογοητεύσεων και δε σηκώνω κουβέντα

Γωγώ Φούντα
Το 2019 ήταν η χρονιά των μεγαλύτερων τηλεοπτικών απογοητεύσεων και δε σηκώνω κουβέντα

Ήταν μία κακή χρονιά για την τηλεόραση

Να φύγει να μην ξαναγυρίσει το 2019 φίλες μου, γιατί κακά τα ψέματα, σαν χρόνος, δεν στάθηκε και στο ύψος των περιστάσεων. Θα μου πεις βέβαια ότι το 2020 είναι δίσεκτο, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που μπορεί να πάει χειρότερα. Με λίγα λόγια ανακηρύσσω (γνώμη προσωπική παιδιά) το ’19, χρονιά σαπίλας και αηδίας, σε αρκετούς, αν όχι όλους τους τομείς.

Ένας από αυτούς, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα ήταν και η τηλεόραση, ελληνική και διεθνής, η οποία δέχεται κακοποίηση από την πρώτη στιγμή της γέννησής της θα έλεγα, ωστόσο φέτος το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα. Φέτος λοιπόν, κάποιοι, ας μην κατονομάσουμε (βασικά δεν τα ξέρουμε τα ονόματα) πάτησαν στην προσμονή, την αγωνία και το μεράκι πολλών ανθρώπων, προκειμένου να βγάλουν χρήματα (;), να κερδίσουν (;) χρόνο ή να … προκαλέσουν (;). Τα κατάφεραν όλα στις πλάτες μας αδέρφια. Στις πλάτες του ανυποψίαστου τηλεθεατή που έχει επενδύσει σε ένα κόνσεπτ και που από ένα σημείο και μετά το νιώθει σαν παιδί του και το μόνο που λαχταράει είναι να το δει να ανθίζει (τελοσπάντων να το καμαρώσει όπως ποθεί).

Πρώτη απογοήτευση και αυτή με την μεγαλύτερη επιρροή θα έλεγα. Η 8η σεζόν του Game of Thrones και κυρίως το τελευταίο επεισόδιο. Γιατί όταν όλα είναι χάλια, οφείλεις στο τέλος να δώσεις μια κλωτσιά και να ξεκάνεις έστω και την παραμικρή ελπίδα που ίσως και να υπήρξε. Η 8η σεζόν της πιο διάσημης και επιδραστικής σειράς της δεκαετίας, έμελλε να είναι μία σκανδαλώδης προχειρότητα η οποία όχι μόνο έκανε τους πρωταγωνιστές να νιώσουν άβολα αλλά και… εμάς τους ίδιους, που περιμέναμε ενάμιση μαρτυρικό χρόνο διαβάζοντας διαρροές και θεωρίες στο Reddit για να δούμε τον Bran (τον Bran ρε παιδιά) να κάθεται στο θρόνο και καμία απορία να μη λύνεται. Πρόχειρο, κακό, βιαστικό, με απερίγραπτα λάθη-ποιος θα ξεχάσει τα μπουκαλάκια και τα ποτήρια καφέ- με πλήρη καταστροφή εξέλιξης ηρώων που είχαν χτιστεί με συνέπεια και επιμονή –κορυφαία η τρέλα της Daenerys η οποία πιθανότατα χλευάστηκε και από 5χρονο- και ένα τέλος που σε άφηνε με ένα μούδιασμα απογοήτευσης, με τον μεγαλύτερο ήρωα του Westeros τελικά να τιμωρείται (αχ μωρέ Jon) και καμία κάθαρση να μην εντοπίζεται πουθενά. Βρίσαμε, σπάσαμε πράγματα, τα είπαμε μεταξύ μας, τα συμφωνήσαμε και καταλήξαμε ότι διαγράφουμε το τερατούργημα που ονομάστηκε φινάλε και κρατάμε όλο το υπόλοιπο που μας προσέφερε στιγμές συγκίνησης, ανατριχίλας, αγωνίας και πολλής έντασης.

giphy

Και έρχομαι στο σήμερα, βασικά στο χθες για να είμαι και πιο ακριβής, και όλα όσα έγιναν στον τελικό του GNTM. Όχι δε συγκρίνω το GoT με το reality μοντέλων (δεν είμαι χαζή), αλλά δεν μπορώ και να αγνοήσω το τεράστιο hype γύρω από το συγκεκριμένο project αλλά και το τεράστιο buzz που δημιούργησε στα social media. Είτε το θέλεις είτε όχι, το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου, η Ελλάδα παρακολούθησε Greece’s Next Top Model και περί αυτού δεν χωράει καμία αμφιβολία. Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, και ενώ τα στρατόπεδα είχαν χωριστεί –μην επιμένετε δεν θα αποκαλύψω την προσωπική μου αδυναμία- και ενώ παρακολουθούσαμε ένα επεισόδιο γεμάτο συγκίνηση, λάμψη, ομορφιά και χιούμορ… σπάει ο διάολος το ποδάρι του και γίνεται το χειρότερο: Η πλατφόρμα της ψηφοφορίας πέφτει-η συμμετοχή ήταν τεράστια- με αποτέλεσμα οι ψήφοι του κοινού να μην μπορούν να προσμετρηθούν. Την ίδια στιγμή που Άννα Μαρία και Κάτια ισοβαθμούν. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αγωνία. Την ίδια στιγμή που το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο για το ποια θα στεφθεί νικήτρια. Και εκείνη την κρίσιμη στιγμή, που ο ιδρώτας μας έχει λούσει και το νύχι έχει φαγωθεί μέχρι την παλάμη, η Βίκυ Καγιά κάνει τη ζοφερή ανακοίνωση: Νικήτριες και η Άννα Μαρία και η Κάτια!!!



Ε όχι ρε παιδιά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει. Όλοι οι διαγωνισμοί, όλες οι αναμετρήσεις, όλα τα παιχνίδια έχουν έναν μόνο νικητή. ΈΝΑΝ!!! Το GNTM γιατί να έχει δύο; Γιατί να μην πάρει η κριτική επιτροπή την ευθύνη να βγάλει νικήτρια; Γιατί να πρέπει εκείνη η δόλια ανθοδέσμη να μοιραστεί στα δύο. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ;

Γι’ αυτό σας λέω… Αντίο 2019. Είθε οι απογοητεύσεις του ’20 να μην είναι τόσο μεγάλες.