Από το Girls στο Veep: Γιατί η κωμωδία είναι και γυναικεία υπόθεση

Από το Girls στο Veep: Γιατί η κωμωδία είναι και γυναικεία υπόθεση

Από την ανατρεπτική Lena Dunham στην ταλαντούχα Julia Louis-Dreyfus. Εν έτει 2020 η σύγχρονη αμερικανική, τηλεοπτική κωμωδία δεν αποτελεί απλώς ανδρική υπόθεση.

Η γυναίκα ήταν πάντα παρούσα στις κορυφαίες σειρές και ταινίες όλων των εποχών, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις σε ρόλο υποστηρικτικό ή λιγότερο σημαντικό. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, και μέσα από την HBO, δύο σειρές με πρωταγωνίστριες γυναίκες κατάφεραν να καταστήσουν σαφές ότι η κωμωδία είναι και γυναικεία υπόθεση, επαναπροσδιορίζοντας μεταξύ άλλων το πώς οι γυναίκες παρουσιάζονται μέσα από τις σύγχρονες κωμικές παραγωγές της μεγάλης και της μικρής οθόνης.

Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν προκαλεί έκπληξη, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως από το 1998 και το πρώτο επεισόδιο του Sex and the City μέχρι σήμερα, ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία έχει ενδυναμωθεί και αναβαθμιστεί σε πολλούς τομείς. Το κίνημα της γυναικείας ενδυνάμωσης, λοιπόν, έφερε και την ενδυνάμωση του θηλυκού στοιχείου στην τηλεόραση, καθιστώντας ουσιαστικά την κωμωδία ως ένα επιπλέον μέσο για τη γυναικεία έκφραση και δη, την ανάδειξη των πλέον σημαντικών προκλήσεων που μια σύγχρονη γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει σε καθημερινό επίπεδο.

Οι σειρές Girls και Veep της HBO, τις οποίες τώρα μπορούμε να δούμε αποκλειστικά στο Vodafone TV, το « ΣΠΙΤΙ της ΗΒΟ» στην Ελλάδα αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Και το γεγονός πως κατάφεραν να «κερδίσουν» τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο τηλεοπτικό κοινό, αποδεικνύει ότι όταν αναφερόμαστε στη γυναικεία κωμωδία, τα πράγματα είναι λίγο πιο αισιόδοξα.

Όταν η πολιτική σάτιρα έχει «άρωμα» γυναίκας και «σαρώνει»

Όταν το πρώτο επεισόδιο της σειράς Veep της HBO προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2012, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως επτά χρόνια, επτά κύκλους και 65 επεισόδια αργότερα θα μιλούσαμε για μία τηλεοπτική παραγωγή που θα άλλαζε την έννοια της τηλεοπτικής πολιτικής σάτιρας, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τότε.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr