Πόσες μέρες «ζει» στο αυτοκίνητό σου ο κορονοϊός;

Πόσες μέρες «ζει» στο αυτοκίνητό σου ο κορονοϊός;

Η πληροφορία που θες να μάθεις

Το 2020 ξεκάθαρα δεν θα μπει στη λίστα με τις αγαπημένες μας χρονιές, και σίγουρα δεν θα έχει και ανασκόπηση με αυτό που συμβαίνει μέχρι στιγμής. Όλος ο πλανήτης βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις και ο καθένας ξεχωριστά κάνει αυτό που μπορεί προκειμένου να να περιοριστεί η μετάδοση του Covid-19.

Κι αφού πλέον ο νέος ιός είναι το ένα και μοναδικό θέμα συζήτησής μας, ήρθε η ώρα να σου απαντήσουμε και σε μια απορία που σε απασχολούσε καιρό τώρα. Πόσες μέρες «ζει» ο ιός στο αυτοκίνητό σου;

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι ο κορονοϊός είναι βιώσιμος έως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά, 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό, ενώ μπορεί να μείνει στον αέρα για τρεις ώρες. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες λοιπόν ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει επάνω σε πλαστικό για 72 ώρες, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως λιγότερο από το 0,1% του αρχικού υλικού του ιού είναι η ποσότητα που απομένει.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι αδύνατη μια πιθανή μόλυνση. Είναι θεωρητικά δυνατή σύμφωνα με τους ειδικούς όμως απίθανη στα επίπεδα που έχουν απομείνει. Το αυτοκίνητό σου λοιπόν έχει χιλιάδες πλαστικά μέρη τα οποία ακουμπάς είτε εσύ ως οδηγός, είτε οι συνεπιβάτες σου εάν υπάρχουν. Γι’ αυτό και πρέπει να καθαρίζεις πάρα πολύ συχνά τον εσωτερικό του χώρο και όσα ακουμπάς όπως για παράδειγμα ο λεβιές των ταχυτήτων ή το χειρόφρενο.