Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020: Φέτος ανοίγουμε… ψηφιακή πόρτα στον πολιτισμό

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020: Φέτος ανοίγουμε… ψηφιακή πόρτα στον πολιτισμό

Μια- όχι και τόσο συνηθισμένη- γιορτή των μουσείων έρχεται να μας υπενθυμίσει φέτος ότι μπορούμε πάντα και με κάθε τρόπο να είμαστε σε επαφή με το παρελθόν!

Μουσείο. Το άνοιγμα μιας πόρτας που μας βάζει στα βάθη άλλων πολιτισμών, μας προκαλεί να συνομιλήσουμε στενά με το παρελθόν, να απολαύσουμε την τέχνη και την αισθητική ενός λαού, ενός τόπου, μιας εποχής και να έρθουμε σε επαφή με το ανθρώπινο γίγνεσθαι. Κάθε έκθεση έχει κάτι να προσφέρει στον επισκέπτη της, και ο κάθε επισκέπτης κάτι να αποκομίσει από την περιήγησή του. Μια διαδικασία αμφίδρομη, γιατί ο καθένας φεύγει από ένα μουσείο πλουσιότερος σε εικόνες και γνώσεις, τις οποίες εν συνεχεία φιλτράρει και εμπεδώνει σύμφωνα με τα προσωπικά του βιώματα και «πιστεύω».

Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Από το 1977 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει καθιερώσει και γιορτάζει αυτήν τη μέρα, η οποία αντιπροσωπεύει μια μοναδική στιγμή για τη διεθνή κοινότητα των μουσείων.

Ο σκοπός εορτασμού της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το γεγονός ότι «τα μουσεία είναι σημαντικά μέσα πολιτιστικής ανταλλαγής, εμπλουτισμού πολιτισμών και ανάπτυξης της αμοιβαίας κατανόησης, της συνεργασίας και της ειρήνης ανάμεσα στους ανθρώπους». Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου και πρόκειται για μια γιορτή γεμάτη εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διαρκούν από μία μέρα, αλλά μπορεί να εορτάζονται και ολόκληρα Σαββατοκύριακα, ακόμη και μια ολόκληρη εβδομάδα.

anthony gucciardi W5jTypb99D8 unsplash

Πολύ ευχάριστο είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότερα μουσεία ανά τον κόσμο συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 υπήρξαν περισσότερα από 37.000 μουσεία από 158 χώρες του πλανήτη που αποτέλεσαν μέρος αυτής της γιορτής.

Τη φετινή χρονιά, ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα πλάνα της παγκόσμιας κοινότητας και έξω από αυτό δεν έμειναν ούτε οι μουσειακοί χώροι. Έτσι, αν και δεν μπορούμε να βρεθούμε από κοντά, με φυσική παρουσία, και να θαυμάσουμε τα εκθέματα των μουσείων του κόσμου, θα το κάνουμε με… διαδικτυακή παρουσία. Όπως έχει οριστεί, λοιπόν, από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα γιορταστεί φέτος ψηφιακά, μέσω εφαρμογών και δράσεων που θα αναρτηθούν σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το φετινό μήνυμα: «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή»

Με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία «συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες, χωρίς προκαταλήψεις. Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

day museums 2

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί τον κόμβο προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων, αναδεικνύοντας τις ψηφιακές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Θεματικές περιηγήσεις, παρουσιάσεις μόνιμων ή επιμέρους εκθέσεων, επίκαιρα αφιερώματα, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που 60 και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα μάς προσκαλούν να παρακολουθήσουμε online μέσα από τις ιστοσελίδες τους ή από τα κοινωνικά δίκτυα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος του ICOM: icom-greece.mini.icom.museum/agenda/.

Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του ICOM, «εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, τα μουσεία της χώρας μας παραμένουν κλειστά έως τα μέσα Ιουνίου. Όμως, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 θα εορταστεί ψηφιακά».

Διάβασε ακόμα: Ο Σημαδεμένος ετοιμάζεται για reboot κι αυτές είναι οι νέες πληροφορίες