Βραβεία Όσκαρ:Ο σημαντικός στόχος που επιτεύχθηκε για την ισότητα των φύλων

Νατάσσα Σχοινά
Βραβεία Όσκαρ:Ο σημαντικός στόχος που επιτεύχθηκε για την ισότητα των φύλων

Οι ιθύνοντες προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση.

Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι την άφιξη των επόμενων βραβείων Όσκαρ. Ο θεσμός, που χαίρει καλλιτεχνικής αναγνώρισης κι αποτελεί τη μεγαλύτερη καταξίωση των συμμετεχόντων της βιομηχανίας του κινηματογράφου, κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης, όχι μόνο για το καθαρά υποκριτικό κομμάτι, αλλά και για πράγματα που σχετίζονται με το παρασκήνιο. Όλα όσα προηγήθηκαν για να φτάσουμε τελικά στη μεγάλη βραδιά που όλος ο πλανήτης περιμένει.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, πολλά έχουν προκύψει και τα Academy Awards έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Το κομμάτι της διαφορετικότητας και το ποσοστό στο οποίο ανταποκρίνονταν οι ιθύνοντες σε αυτό ήταν πάντα μεγάλο θέμα. Το χρώμα, το φύλο, στις υποψηφιότητες, στους κριτές, κάθε πιθανός συνδυασμός μεταξύ τους.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι υπάρχει βάση πίσω από όλο αυτό. Μέχρι πολύ πρόσφατα, τα Όσκαρ απαρτίζονταν κυρίως από λευκούς και άντρες μπροστά και πίσω από τις κάμερες, κάτι που μετά την έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου άρχισε να αλλάζει τα τελευταία χρόνια και να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιτευχθεί ο πενταετής στόχος του διπλασιασμού του αριθμού των γυναικείων μελών.

«Η ακαδημία του κινηματογράφου επέκτεινε τις προσκλήσεις σε 819 επαγγελματίες του χώρου αυτόν τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 367 γυναικών. Αυτό επέτρεψε στην ακαδημία θα πιάσει τον πενταετή της στόχο του διπλασιασμού του αριθμού των γυναικείων μελών μέχρι το 2020. Αλλά, με τις γυναίκες να εκπροσωπούν μόνο το 45% των φετινών καλεσμένων, η ακαδημία δεν ανταποκρίθηκε στην ισότητα του γένους της περσινής σύνθεσης των προσκλήσεων όταν ζητήθηκε σε 421 γυναίκες και 421 άντρες να συμμετέχουν στον οργανισμό που αποτελεί τα Όσκαρ», αναφέρει χαρακτηριστικά το Goldderby.