Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 5 ταινίες που συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 5 ταινίες που συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν

Πριν την πανδημία του Covid-19, υπήρξε μία άλλη, με τεράστιο κοινωνικό, και όχι μόνο, αντίκτυπο.  

Ίσως είναι ειρωνεία ίσως έτσι είναι απλά η ζωή, αλλά σίγουρα κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα τιμούσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, ενώ ταυτόχρονα ολόκληρη η γη θα λύγιζε υπό το βάρος ενός άλλου ιού, του Covid-19, και των δυσβάσταχτων συνεπειών του. Μπορεί λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς, να μην έχουμε ζήσει στο πετσί μας την προέλαση του HIV ο οποίος για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το 1981 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά σήμερα περισσότερο από ποτέ, είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τον φόβο, την αγωνία και την περιθωριοποίηση που βίωναν οι ασθενείς τότε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι το 2015, τα θύματα του ιού παγκοσμίως ανέρχονταν στα 40 εκατομμύρια, με τα συνολικά κρούσματα να αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι τα τέλη του 2015, 36,7 εκατομμύρια ανθρώπων ζούσαν με τον ιό.

Φαίνεται ότι με τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία δεν έχει ακόμη βρεθεί, οι ασθενείς, ιδίως στις χώρες της Δύσης είναι λιγότεροι, μιας και μεγάλο ρόλο σε αυτό, παίζει η μαζική και στοχευμένη ενημέρωση στους νέους. Δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει στις χώρες της Αφρικής και γενικά χώρες του Τρίτου Κόσμου, με τα θύματα κάθε χρόνο να αυξάνονται.

Το AIDS, και η αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι σε αυτό, έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλές μορφές της τέχνης, μία από τις οποίες είναι και ο κινηματογράφος. Μέσα από ιστορίες ανθρώπων που μάχονται την ασθένεια, ή που παλεύουν για να έχουν τα θύματα αξιοπρεπή αντιμετώπιση και τη φροντίδα που τους αξίζει, τα χολιγουντιανά στούντιο και όχι μόνο υπήρξαν ένα υπέροχο παράδειγμα, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, το οποίο όσο τα χρόνια περνούν, γίνεται όλο και πιο ενεργό στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Εμείς λοιπόν, και μιας και η κατάσταση το «σηκώνει» λέμε να σου προτείνουμε 5 από τις πιο εμβληματικές και ευαίσθητες ταινίες με κεντρικό θέμα το AIDS, για να παρακολουθήσεις σήμερα, αύριο ή και μεθαύριο, μιας και δεν έχεις άλλωστε και πολλές επιλογές διασκέδασης. Εξάλλου, πόσο πιο σουρεάλ σκηνικό να σκεφτεί κανείς, από την παρακολούθηση ταινίας για πανδημία, εν καιρώ… πανδημίας!

Dallas Buyers Club

Ο Matthew McConaughey υποδύεται έναν οροθετικό cowboy, ο οποίος αποφασίζει να εισάγει παράνομα φάρμακα για το AIDS προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο με εκείνον πρόβλημα. Να θυμίσουμε ότι για τον ρόλο αυτό ο Matthew πήρε το Oscar Α' Ανδρικού ρόλου.






Bohemian Rhapsody



Η ιστορία του Freddie Mercury, frontman των θρυλικών Queen, που υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα θύματα του AIDS. Ως γνωστόν, άφησε την τελευταία του πνοή το 1987.






Precious



Διαμαντάκι του 2009, με την υπόθεση να τοποθετείτε στο 1987. Μία έγκυος έφηβη η οποία κακοποιείται από την ίδια της την μητέρα διεκδικεί το δικαίωμά τη στη μόρφωση και τη ζωή, την ίδια στιγμή που μαθαίνει ότι είναι θετική στον ιό HIV.







Philadelphia



Aπό τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει το αριστούργημα του 1993, με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks, o οποίος υποδύεται έναν οροθετικό δικηγόρο, που χάνει τη δουλειά του όταν οι προιστάμενοί του μαθαίνουν για την κατάσταση της υγείας του. Συγκλονιστική και η μουσική της ταινίας.







How to Survive a Plague



Πολυβραβευμένο, θυμίζει ίσως περισσότερο ντοκιμαντέρ, μιας και μας μεταφέρει στα πρώτα χρόνια του ξεσπάσματος της επιδημίας του AIDS και στις προσπάθειες ακτιβιστών και πιο συγκεκριμένα των οργανώσεων ACT UP και TAG που μάχονται για την αντιμετώπιση του ιού.

plague