Choose to Challenge: Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας μας προκαλεί να αλλάξουμε τον κόσμο!

Choose to Challenge: Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας μας προκαλεί να αλλάξουμε τον κόσμο!

Σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η πανδημία επαναπροσδιόρισε, όχι μόνο τα δεδομένα της καθημερινότητας αλλά και γενικότερες αρχές και αξίες της κοινωνίας μας. Ωστόσο, όσο κι αν έχουν ανατραπεί τα πάντα, η συγκεκριμένη παγκόσμια γιορτή αποτελεί ένα σταθερό ορόσημο για όλες μας, μία σημαντική ετήσια υπενθύμιση που μας φέρνει κοντά και δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Γιατί, ακόμη και αν έχουμε διανύσει περισσότερο από έναν αιώνα από την πρώτη «Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών» του 1910, το «φλέγον» μήνυμα εκείνης της ιστορικής ημέρας παραμένει αναλλοίωτο, ζωντανό και πιο επίκαιρο από ποτέ. Και κοιτάζοντας πίσω, τις γυναίκες που κατάφεραν τότε να γυρίσουν τη σελίδα της ιστορίας υπέρ του γυναικείου κινήματος, αντλούμε δύναμη και ώθηση, για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε έναν δίκαιο και πιο συμπεριληπτικό κόσμο.

Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό η κάθε μία από εμάς να συμμετέχει φέτος στη γιορτή της 8ης του Μάρτη. Να σηκώσει το χέρι της παίρνοντας θέση, λέγοντας #ChooseToChallenge και παρακινώντας κι άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Μέσα από την παραπάνω φράση, συσπειρώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές εκατομμυρίων γυναικών από κάθε άκρη του πλανήτη, προκαλούμε τα στερεότυπα και την ανισότητα, προσκαλώντας συγχρόνως τον κόσμο να αλλάξει προς το καλύτερο! Γιατί γνωρίζουμε καλά πως μέσα σε μία δυσάρεστη πραγματικότητα που μας φέρνει αντιμέτωπες με χιλιάδες εμπόδια και προκλήσεις, ο μόνος τρόπος να πάμε παρακάτω, είναι η πρόκληση. Η μεγάλη πρόκληση να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο και ασφαλές περιβάλλον για όλες, ξεκινώντας πρώτα από εμάς. Να μπορέσουμε δηλαδή, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας για να γίνουμε οι δυνατές γυναίκες που ονειρευόμαστε, αλλά και ένα ισχυρό στήριγμα για κάθε γυναίκα που μας χρειάζεται.

Πώς θα το καταφέρουμε; Συνέχισε να διαβάζεις το κείμενο που ακολουθεί, για να μάθεις πως θα κάνεις την «πρόκληση» έναν τρόπο ζωής αλλά και ένα μέσο γυναικείας ενδυνάμωσης, που μπορεί να αλλάξει -εσένα και- τον κόσμο προς το καλύτερο!

#1 Προκάλεσε τα στερεότυπα παραμένοντας πιστή στον εαυτό σου

Το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο βήμα για να καταφέρεις να προκαλέσεις τα στερεότυπα, είναι να παραμείνεις πεισματικά και αδιάλλακτα ο εαυτός σου! Αφού πρώτα τον «αγκαλιάσεις» και τον αγαπήσεις για τη μοναδικότητά του. Σε έναν κόσμο που μας υποδεικνύει καθημερινά και με κάθε τρόπο ποιες πρέπει να είμαστε, πώς να μιλάμε, να ντυνόμαστε, να συμπεριφερόμαστε, εσύ συνέχισε να ακολουθείς την καρδιά και το μυαλό σου, να εξελίσσεσαι σταδιακά και με τον δικό σου ρυθμό, στη γενναία γυναίκα που θέλεις πραγματικά να είσαι. Στη γυναίκα που κανένα στερεότυπο ή κοινωνικό πρότυπο δεν είναι αρκετά δυνατό, ώστε να την εμποδίσει να γίνει ό,τι εκείνη ονειρεύεται.

stereoptypo

#2 Προκάλεσε, στήριξε και ενθάρρυνε μέσα από τις πράξεις σου

Ένας από τους λόγους που λατρεύουμε γυναίκες όπως η Frida Kahlo, η Angela Davis και η Alexandria Ocasio-Cortez, είναι γιατί προκάλεσαν μέσα από τις πράξεις και τον τρόπο ζωής τους και έγιναν ένα παράδειγμα και ένα δυνατό στήριγμα για όλες εμάς. Η Kahlo αδιαφορούσε για τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής της, η Angela Davis αφιέρωσε τη ζωή της προσπαθώντας να πολεμήσει την έμφυλη ανισότητα, η Alexandria Ocasio-Cortez δεν δίστασε να αποκαλύψει δημόσια μία επώδυνη ιστορία από το παρελθόν της. Έτσι, η κάθε μία μας έδειξε έμπρακτα πως, η πρόκληση είναι το δύσβατο «μονοπάτι» που αξίζει να ακολουθήσουμε, για να γίνουμε ένα παράδειγμα για τις γυναίκες που μας περιβάλλουν.

#3 Προκάλεσε αυτόν που σου είπε πως «δεν μπορείς γιατί είσαι γυναίκα»

Ειλικρινά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διαψεύσεις όλους εκείνους που θεωρούν τη γυναίκα ως το «αδύναμο φύλο», από το να αποδείξεις πως είσαι ικανή να κάνεις πραγματικότητα ό,τι βάλεις με το μυαλό σου. Για να καταλάβεις τι εννοώ, σκέψου απλά πόσοι θα είχαν αποθαρρύνει τη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, δηλαδή την πρώτη γυναίκα αστροναύτη, όταν εκείνη μοιραζόταν μαζί τους το παιδικό όνειρό της να «εκτοξευτεί» στο διάστημα. Κι όμως τα κατάφερε! Και αν τα κατάφερε εκείνη, μπορείς να τα καταφέρεις και εσύ και εγώ, γιατί μόνο εμείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να κρίνουμε, τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να καταφέρουμε.

kataferoume

4# Προκάλεσε τους ανθρώπους να ενημερωθούν για την έμφυλη ανισότητα

Αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος τις ειδήσεις του ξένου και του εγχώριου τύπου, για να καταλάβει πως τα δικαιώματα των γυναικών διακυβεύονται καθημερινά και τίθενται διαρκώς υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο, δεν αρκεί να ενημερωνόμαστε για τις ειδήσεις της επικαιρότητας, αλλά να εστιάζουμε την προσοχή μας στην ουσία που βρίσκεται πίσω από κάθε γεγονός, δηλαδή στην «ρίζα» του κακού που δεν είναι άλλη από την έμφυλη ανισότητα. Είναι στο χέρι όλων μας, λοιπόν, να προκαλέσουμε την κοινή γνώμη να κοιτάξει μέσα από το δέντρο το δάσος, τονίζοντας πως τα περιστατικά που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας -ειδικότερα την περίοδο του #metoo- δεν είναι μεμονωμένα, αλλά μία δυσάρεστη πραγματικότητα που πρέπει να εξαλείψουμε.

5# Προκάλεσε τους γύρω σου να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια

Για να απολαμβάνουμε καθημερινά έναν κόσμο που δεν θα κυριαρχεί η έμφυλη ανισότητα, είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε όλοι για αυτόν, ο καθένας από τη δική του μεριά. Γιατί, εάν απέδειξε κάτι το «κύμα» #metoo που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα, είναι πως όταν είμαστε όλοι μαζί ακουγόμαστε πολύ περισσότερο και μπορούμε όντως να βηματίσουμε προς έναν κόσμο καλύτερο. Συνεπώς, συνέχισε να αγωνίζεσαι και μην σταματήσεις ούτε στιγμή να προκαλείς τους γύρω σου να πάρουν θέση πάνω στα έμφυλα ζητήματα. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να γυρίσουμε σελίδα και να «στρώσουμε» ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

genies

Άραγε, φτάνει ένα «κίνημα» όπως το #metoo για να βελτιωθεί τελικά η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία; Φυσικά και όχι, όμως είναι ένας πολύ σημαντικός «σταθμός» για τη σύγχρονη Ελλάδα του 2021, που οφείλουμε να τον γιορτάσουμε με αφορμή την 8Η του Μάρτη. Διότι, τώρα, κάτι έχει αλλάξει. Μία από εμάς δεν φοβήθηκε, μίλησε, προκάλεσε. Η πρόκληση έφερε αλλαγή, η πρόκληση έθεσε τον κόσμο σε κίνηση – τελικά, αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Δες ολόκληρο το αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εδώ!