Ραντεβού στον ήλιο: Δέκα υποσχέσεις που δίνει κάθε παρέα για το ερχόμενο καλοκαίρι

Ραντεβού στον ήλιο: Δέκα υποσχέσεις που δίνει κάθε παρέα για το ερχόμενο καλοκαίρι

Μεσημέρι Δευτέρας και το πληκτρολόγιο έχει πάρει «φωτιά» κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας. Οι ώρες κυλούν δίχως να το καταλαβαίνω και τίποτα δεν κάνει αυτή τη Δευτέρα να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη του τελευταίου έτους. Καθώς είμαι όμως χαμένη στις λέξεις, νιώθω ξαφνικά ένα ζεστό «χάδι» στο χέρι μου. Ο ήλιος κατάφερε να «τρυπώσει» μέσα στο σαλόνι μου και μαζί με αυτόν και οι πιο ηλιόλουστες αναμνήσεις.

Κάνω ένα διάλειμμα και βγαίνω στο μπαλκόνι. Έξω μυρίζει άνοιξη και μακριά από τις οθόνες και τους έντονους -και ομολογουμένως παράξενους- ρυθμούς της νέας καθημερινότητας, αυτός ο ζεστός, ανοιξιάτικος ήλιος με κάνει να αισθάνομαι πως όλα θα πάνε καλά. Πάνω από όλα όμως, μου θυμίζει πως το καλοκαίρι έρχεται και αυτή και μόνο η σκέψη, είναι αρκετή για να με κάνει να ονειρευτώ.

Πιάνω το κινητό μου και αρχίζω να κοιτάζω με νοσταλγία τις φωτογραφίες του περσινού και προπέρσινου καλοκαιριού. Οι βουτιές στα Κουφονήσια, οι καλοκαιρινές γνωριμίες γύρω από λίγους και καλούς μεζέδες, οι εξορμήσεις στον Σαρωνικό, οι παγωμένες βουτιές στα κρυστάλλινα νερά, η αίσθηση της καυτής άμμου στα πόδια, το ηλιοκαμένο και γεμάτο αλάτι δέρμα, τα φιλιά δίπλα στο κύμα και τα ραντεβού για ούζο στο μπαλκόνι. Τόσες στιγμές και τόσα ραντεβού κάτω από τον ήλιο.

Ακόμη όμως και αν αυτό το καλοκαίρι δεν είναι όπως ακριβώς θα το ήθελα, ακόμη και αν δεν καταφέρω να κάνω island hopping στις Κυκλάδες, ξέρω πώς μπορώ να το ονειρευτώ και αυτά τα όνειρα, αυτές οι σκέψεις και ο ήλιος που συντροφεύει κάθε μέρα πλέον τις στιγμές μου, μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίζω και να ελπίζω πως τα καλύτερα θα έρθουν!

Κάνοντας, λοιπόν, όνειρα για ραντεβού στον ήλιο, ιδού δέκα υποσχέσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι που έδωσα στον εαυτό μου -και κατά την άποψή μου είναι must για κάθε παρέα φέτος!

Εικόνα2

#1 Οι κυριακάτικες εξορμήσεις για βουτιές και μεζέδες

Αν κάτι έμαθα μεγαλώνοντας, αυτό είναι ότι τα καλοκαίρια φεύγουν προτού το καταλάβουμε. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να τα απολαμβάνουμε στο έπακρο -και όχι μόνο όταν παίρνουμε την καλοκαιρινή μας άδεια. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, ονειρεύομαι -και δίνω στον εαυτό μου την υπόσχεση- πως δεν θα αφήσω καμία Κυριακή ανεκμετάλλευτη. Όταν το πρόγραμμα δεν θα έχει εργασία, θα έχει βουτιές και μεζέδες κάτω από τον ήλιο.

#2 Οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου

Από τον Πόρο μέχρι την Αίγινα και από τις Σπέτσες μέχρι την Ύδρα. Αν ζεις στην Αθήνα, οι επιλογές για να πάρεις μία «γεύση» καλοκαιρινών διακοπών πριν τις διακοπές σου είναι πολλές. Αυτό ακριβώς ονειρεύομαι να κάνω φέτος. Να φροντίσω να δημιουργήσω όσες περισσότερες καλοκαιρινές αναμνήσεις γίνεται, να κάνω όσες περισσότερες «μίνι» εξορμήσεις μπορώ, πριν τον Αύγουστο.

#3 Τα μικρά «νησιά» της πόλης μου

Φήμες λένε πως σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας, υπάρχουν ταβερνάκια, ταράτσες, κήποι με χαλίκι και πλακόστρωτες αυλές που κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, φέρνουν τις Κυκλάδες στην πόλη. Ακόμη και αν δεν μπορώ ακόμη να προβλέψω, λοιπόν, πώς θα είναι τα πράγματα φέτος το καλοκαίρι, ξέρω ότι μπορώ να ονειρευτώ πώς θα τα επισκεφτώ ένα προς ένα, για να τα πω από κοντά με την παρέα μου, γύρω από ένα καραφάκι ούζο Πλωμαρίου και φρέσκους, θαλασσινούς μεζέδες. Άλλωστε, έχει ήλιο, έχει και Πλωμάρι!

Εικόνα3

#4 Περισσότερες στιγμές κάτω από τον ήλιο

Τα οφέλη του ήλιου για τη σωματική και πνευματική μας υγεία είναι πολλά. Αυτός είναι ο λόγος, λοιπόν, που φέτος το καλοκαίρι θέλω να απολαύσω όσες περισσότερες στιγμές κάτω από τον ήλιο γίνεται, είτε βρίσκομαι σε μία παραλία, είτε στο μπαλκόνι μου, είτε στο κέντρο της πόλης. Διότι ακόμη και όταν όλα πάνε στραβά, λίγος ήλιος αρκεί για να νιώσω πως τα καλύτερα έρχονται.

#5 Η «κρυφή» μας πλαζ και το «μυστικό» ταβερνάκι

Κάθε παρέα έχει τη δική της «κρυφή» πλαζ, εκείνη στην οποία πηγαίνουν πάντα λίγοι και καλοί και αποτελεί κάτι σαν μία μικρή «όαση», σε απόσταση «αναπνοής» από την πόλη. Κατά έναν… μαγικό τρόπο δε, δίπλα σε αυτή τη μικρή και ήσυχη πλαζ, υπάρχει συνήθως και ένα ταβερνάκι που μοιάζει σαν να έχει βγει από ελληνική ταινία και σε ταξιδεύει με τις γεύσεις, τα χρώματα και την απλότητά του πίσω στο παρελθόν. Λίγος ήλιος αρκεί για να αρχίσω να τα ονειρεύομαι από τώρα.

#6 Ο Αύγουστος στην Αθήνα

Αν υπάρχει μία υπόσχεση που έχω δώσει στον εαυτό μου, αυτή είναι πως φέτος δεν θα ακολουθήσω τους πολλούς, αλλά τους λίγους. Αυτό σημαίνει πως -αν μπορέσω εν τέλει να απολαύσω τις διακοπές μου σε κάποιο νησί- θα προτιμήσω τον Ιούλιο. Ο φετινός Αύγουστος θα είναι για ήσυχες περιπλανήσεις και «εξερευνήσεις» με την παρέα στην άδεια Αθήνα.

Εικόνα4

#7 Οι καλοκαιρινές ουζοποσίες στο μπαλκόνι

Ωραίες οι ταβέρνες και τα στέκια όμως, σαν τα καλοκαιρινά ραντεβού στο μπαλκόνι δεν έχει. Αυτή ήταν η συνήθεια που η παρέα μου αγάπησε πέρυσι το καλοκαίρι και ανυπομονεί να την κάνει ξανά μέρος του προγράμματός της, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τα ραντεβού δίνονται το μεσημέρι, κάτω από τον ήλιο και το μενού ξεκινά με ούζο Πλωμαρίου -η ώρα του ούζου είναι, άλλωστε, η ώρα της ζεστασιάς, της ανεμελιάς και της χαλαρής διάθεσής- και λίγους αλλά καλούς μεζέδες… και συνεχίζονται με καλοκαιρινές ιστορίες την ώρα του ηλιοβασιλέματος, με θέα την Αθήνα.

#8 Το «δικό» μας νησί

Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Ο ένας θέλει να πάει στη Μύκονο, ο άλλος στη Σίκινο, η τρίτη της παρέας στην Πάρο και εγώ στα Κουφονήσια. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, ονειρεύομαι πως θα είναι η χρονιά που θα ανακαλύψουμε το «δικό» μας νησί, εκείνο το νησί το οποίο θα αγαπήσει όλη η παρέα και θα θέλουμε να επιστρέφουμε σε αυτό ξανά και ξανά, μέχρι να γίνουμε locals.

#9 Περισσότερη ανεμελιά και λιγότερο άγχος

Αρκετά ζοριστήκαμε και αγχωθήκαμε αυτή τη χρονιά. Το φετινό καλοκαίρι το έχουμε ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Για αυτό, λοιπόν, θα φροντίσουμε να το απολαύσουμε στην πιο ανέμελη εκδοχή του. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα μας στρεσάρει, ωστόσο, ας προσπαθήσουμε αυτό το καλοκαίρι να βάλουμε σε pause οτιδήποτε αρνητικό και ας γευτούμε τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού στο έπακρό της. Αυτή είναι η δική μου υπόσχεση.

#10 Οι δικές μας ξεχωριστές αναμνήσεις

Τέλος, όποιες και αν είναι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν φέτος το καλοκαίρι, δίνω στον εαυτό μου την υπόσχεση ότι θα αξιοποιήσω κάθε του στιγμή και κάθε ευκαιρία που θα μου δοθεί, για να δημιουργήσω νέες, δυνατές αναμνήσεις κάτω από τον ήλιο. Δεν έχει σημασία αν ο Ιούλιος θα με βρει στις Κυκλάδες ή την Αθήνα. Το σημαντικό είναι να μην αφήσω το καλοκαίρι να με προσπεράσει. Λίγοι και καλοί φίλοι, μερικοί μεζέδες, η αυθεντική γεύση από το αγαπημένο μου ούζο αρκούν, για να φέρουν το καλοκαίρι στην πόλη!

Εικόνα5

Αισιοδοξία, λοιπόν, και το καλοκαίρι μας περιμένει για να βρεθούμε ξανά στον ήλιο -με όποιον τρόπο και σε όποιο μέρος δώσουμε τελικά τα ραντεβού μας. Με την άνοιξη να μας «ανεβάζει» τη διάθεση και να ανοίγει την όρεξή μας για ατελείωτες βουτιές και ανέμελες στιγμές κάτω από τον ήλιο, το σίγουρο είναι πως τίποτα δεν μας σταματά από το να ονειρευόμαστε πως το καλοκαίρι που θα έρθει, θα είναι από τα καλύτερα που έχουμε ζήσει!

Εικόνα6