Κύθνος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σου κλέψει την καρδιά - Εγώ το λάτρεψα!

Μαρία Ροδίτη
Κύθνος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σου κλέψει την καρδιά - Εγώ το λάτρεψα!

Νοερά βρίσκομαι ακόμα εκεί...

Πέρσι τέτοια εποχή περίπου έψαχνα μέρος για τις καλοκαιρινές διακοπές μου. Αυτός ο πανικός με τον Covid-19, η προσοχή να μη βρεθώ σε μέρος με πολυκοσμία και η ανάγκη μου να πάω σε ένα μέρος κοντά στην Αθήνα, χωρίς να ταξιδεύω οκτάωρο, με οδήγησε στην Κύθνο.

Αυτό ήταν! Την αγάπησα με την πρώτη ματιά. Δεν γίνεται να πατήσεις το πόδι σου σε αυτό το υπέροχο κυκλαδίτικο νησί και να μην το ερωτευτείς αμέσως. Είναι η αύρα του, οι υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, το απίστευτο φαγητό και οι άνθρωποί του. Αυτοί οι γλυκύτατοι ντόπιοι που γίνονται χαλί να τους πατήσεις με ό,τι κι αν ζητήσεις ή ρωτήσεις.

Μη βιάζεσαι! Δεν θα σου μιλήσω για τις περσινές μου διακοπές. Ή μάλλον… θα σου μιλήσω και για τις περσινές και για τις φετινές, γιατί στην καλοκαιρινή άδεια που είχα πριν λίγες μέρες βρέθηκα και πάλι στην Κύθνο.

Θα στα πω όλα, λοιπόν! Κάθισε αναπαυτικά, πιες το freddo σου και έλα μαζί μου να γνωρίσεις την Κυθνάρα μου!

Καλοκαιρινές διακοπές: 5 ρούχα που θα χρειαστείς σύμφωνα με τους celebrities

Οι παραλίες της Κύθνου

Φέτος με έπιασαν για τα καλά τα μελτέμια του Αιγαίου. Πήγα στην Κύθνο με επτά μποφόρ, με δραμαμίνες και πονοκέφαλο τρελό, όμως… το μέρος με αποζημίωσε. Μόλις πάτησα το πόδι μου στο νησί ήθελα μαγικά να βρεθώ στην πιο αγαπημένη μου παραλία. Ποια είναι αυτή; Η Απόκρουση.

Η Απόκρουση βρίσκεται περίπου δεκαπέντε λεπτά από το λιμάνι της Κύθνου και είναι από τις πιο όμορφες, πεντακάθαρες και καταγάλανες παραλίες που έχω πάει στις Κυκλάδες. Και πίστεψέ με! Έχω γυρίσει σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Α! Πρόκειται και για μία παραλία με πολύ-ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ- παγωμένα νερά. Θέλει να σφίξεις τα δόντια για να μπεις. Αλλά ακόμα κι αυτό είναι υπέροχο!

Να σου πω κάτι σε αυτό το σημείο. Οι παραλίες της Κύθνου είναι κατά βάση ανοργάνωτες και όλες με άμμο. Τα αρμυρίκια σε «σώζουν» από τον καυτό ήλιο, ενώ σε μερικά σημεία κάποιων παραλιών υπάρχει μια δεκάδα από ομπρέλες και ξαπλώστρες επί πληρωμή, βέβαια.

https://www.instagram.com/p/CDqMQ7GgBRy

Δεν θα μπορούσα να μη σου μιλήσω για την πασίγνωστη και πολυφωτογραφημένη Κολώνα. Είναι η πιο διάσημη παραλία του νησιού και αποτελεί φυσικό φαινόμενο. Γιατί; Διότι, στην ουσία, πρόκειται για δύο παραλίες, που ενώνονται με μία λωρίδα άμμου μεταξύ τους.

Εδώ να σου πω πως στην Κολώνα πας είτε με βαρκάκι, από το λιμάνι του νησιού (aka Μέριχας), ή με αυτοκίνητο. Με αυτοκίνητο δεν θα σου το συνιστούσα. Για να φτάσεις στην παραλία θα πρέπει να ακολουθήσεις έναν μεγάλο χωματόδρομο, που από ένα σημείο και μετά γίνεται μονόδρομος. Άντε μετά να συναντήσεις απέναντί σου άλλο αμάξι και να τσακώνεστε για το ποιος θα κάνει όπισθεν. Δεν λέει!

Αν σου αρέσει να επισκέπτεσαι τους πολιούχους του κάθε νησιού, τότε στην Κύθνο μπορείς να πας στην Παναγία την Κανάλα. Είναι η εκκλησία-στολίδι του νησιού και «βλέπει» τη Σέριφο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Δίπλα στην Κανάλα, θα βρεις την παραλία Μεγάλη Άμμο με την υπέροχη χρυσαφένια άμμο. Αξίζει να την επισκεφθείς.

https://www.instagram.com/p/CRJjdplMCAO

Μια πολύ όμορφη παραλία είναι και η Επισκοπή. Βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κύθνου, έχει και beach bar αν θες να ακούσεις τη μουσικούλα σου, ενώ έχει και τέλεια, μεγάλα αρμυρίκια, που προσφέρουν μοναδικό ίσκιο.

Η Χώρα και η Δρυοπίδα

Δεν γίνεται να πας στην Κύθνο και να μην επισκεφθείς τη Χώρα της και το παραδοσιακό χωριό Δρυοπίδα.

Η Χώρα της Κύθνου ή Μεσαριά βρίσκεται στην κορυφή του νησιού και έχει απίστευτη θέα στη θάλασσα. Μια βόλτα ανάμεσα στα ασβεστωμένα πέτρινα σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές και τα παράθυρα με το κυκλαδίτικο χρώμα, με τις στοές και τους υπέροχους κήπους θα σε ανταμείψει.

Μην ξεχάσεις να φας στην κεντρική ταβέρνα της Χώρας και να πιείς το κοκτέιλ σου στην πλατεία. Θα με θυμηθείς.

Όσο για τη Δρυοπίδα; Τι να πω! Μαγεύτηκα. Πρόκειται για ένα μαγικό χωριουδάκι, με τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σοκάκια και με πανέμορφα, μικρά μαγαζιά και μεζεδοπωλεία. Αξίζει να την επισκεφθείς και να φας στον κύριο Σταμάτη.



Ο Μέριχας

Και τις δύο φορές που επισκέφθηκα την Κύθνο έμεινα στον Μέριχα, στο λιμάνι του νησιού. Είναι ένας κλασικός οικισμός των Κυκλάδων, με τα λευκά σπίτια και τα μπλε παράθυρα, που θυμίζουν ξεκάθαρα Ελλάδα.

Τι αξίζει να κάνεις εκεί; Να πίνεις κάθε πρωί που ξυπνάς το καφεδάκι σου, την ώρα που η καρέκλα και το τραπέζι που θα κάθεσαι θα βρέχονται από τη θάλασσα. Αξία ανεκτίμητη να βλέπεις μπροστά σου όλο το Αιγαίο.

Και το ποτό σου, βέβαια, μπορείς να πιείς το βράδυ ακριβώς στο ίδιο concept.

Α! Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την ταβέρνα της κυρίας Κυριακής και να φας το τρομερό σουβλάκι της. Και τα σφουγγάτα της, που είναι οι τοπικές τυροκροκέτες του νησιού. Μιλάμε για άλλη γεύση!

https://www.instagram.com/p/CRMD3epMu9S

PS: Έχε κατά νου ότι οι δρόμοι της Κύθνου δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Εγώ δεν πήρα αυτοκίνητο και προτιμούσα να κινούμαι με λεωφορεία, αλλά και με τους τέσσερις φανταστικούς οδηγούς ταξί του νησιού. Κύριε Μιχάλη και κύριε Γιώργο, Μιχάλη και Γιώργο (ναι είναι δύο και δύο με τα ίδια ονόματα) είστε οι καλύτεροι!

Όπου κι αν ξεμείνεις, εκείνοι θα σε βρουν. Trust me!

Απόλαυσε τώρα στην gallery τις φωτογραφίες μου από την Κύθνο και βάλε τη στο πρόγραμμα. Μία ώρα και 45 λεπτά είναι από το Λαύριο. Πραγματικά, τίποτα!