Είδα το Beckett που γυρίστηκε στην Ελλάδα - Όχι, δεν ήταν καθόλου κακό

Νατάσσα Σχοινά
Είδα το Beckett που γυρίστηκε στην Ελλάδα - Όχι, δεν ήταν καθόλου κακό

110 λεπτά αγωνίας, μυστηρίου και δράσης.

Καιρό διαφημιζόταν η άφιξη του Beckett στην πλατφόρμα του Netflix. Μία ταινία αποκλειστικά γυρισμένη στην Ελλάδα και στα τοπία της, με σκηνικά που θα σου θυμίσουν περιοχές στις οποίες έχεις βρεθεί, αν όχι αυτές της παραμεθορίου, τότε σίγουρα στο κέντρο της Αθήνας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Beckett: Η νέα Χολιγουντιανή ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα

H πλοκή

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο John David Washington και η βραβευμένη με Όσκαρ -για την ερμηνεία της στο The Danish Girl (2015)- Alicia Vikander. Οι δυο τους υποδύονται ένα ζευγάρι που έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελαν.

beckett movie

Μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, εκείνη σκοτώνεται, όμως, δεν τον αφήνουν να πάει να τη δει. Χωρίς να το έχει καταλάβει, έχει μπλεχτεί ουσιαστικά σε ένα περίεργο κύκλωμα με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις που τον θέλει νεκρό. Ο λόγος ξετυλίγεται σιγά-σιγά καθώς ο Αμερικανός τουρίστας προσπαθεί να ξεφύγει από τα πυρά μέσα στην Ελληνική ύπαιθρο και να καταφέρει να φτάσει στην πρεσβεία για άσυλο.



Το νέο αστέρι του Hollywood, John David Washington

Ο John David Washington είναι ο ηθοποιός που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο cast μεγάλων ταινιών του Hollywood. Το πιο πιθανό είναι να τον έχεις δει στο Tenet του Christopher Nolan, μία ταινία που το κοινό περίμενε τόσο για την πλοκή της όσο -κυρίως- για το όνομα του σκηνοθέτης της.

Inception, Interstellar, Tenet: Γιατί ο Nolan χρησιμοποιεί πάντα μία λέξη;

Έναν χρόνο μετά, ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε στο Malcolm & Marie, μία παραγωγή που δίχασε το κοινό, όμως, κατάφερε να αποδώσει απλά και αληθινά μία αστική ιστορία αγάπης μεταξύ ενός ζευγαριού που κατέληξε να γίνει τοξική.

Malcolm & Marie: Η αναζωογονητικά ωμή ιστορία ενός καθημερινού ζευγαριού

Η ταινία

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη που ερχόμενος στο Beckett απόδωσε τον ρόλο του ολοκληρωμένα. Ουσιαστικά, πήρε πάνω του όλη την ταινία -εκ των πραγμάτων λόγω της εξέλιξης στην υπόθεση-, συναναστράφηκε με τους υπόλοιπους χαρακτήρες και απέδωσε όλη τη μοναξιά και την απόγνωση που θα ένιωθε κάποιος στη θέση του.



Ο Ferdinando Cito Filomarino, που ανέλαβε την ταινία, έχει κάνει καλή δουλειά στο να δημιουργεί αυτήν την αίσθηση ανασφάλειας. Όσο προχωράει το story, τόσο μικραίνει η εμπιστοσύνη σου προς κάθε άνθρωπο που θα βρεθεί στο διάβα του πρωταγωνιστή. Ορισμένες φορές, ακόμα και προς τον ίδιο.

Σίγουρα οι συνωμοσιολόγοι και όσοι αρέσκονται στο να διαβάζουν τέτοιες θεωρίες θα κάνουν πολλά σενάρια κατά τη διάρκεια αυτών των 110 λεπτών. Ο τρόπος με τον οποίο θα ξετυλιχτεί το κουβάρι στο τέλος, βέβαια, δεν ανήκει στην κατηγορία των υποθέσεων με τις οποίες ξεκινάς στην αρχή, με το που γίνεται το αυτοκινητιστικό και ο πρωταγωνιστής καταλήγει σε κέντρο υγείας κοντά στους Δελφούς.

beckett movie4

Το σασπένς και η περιέργεια της έκβασης της υπόθεσης υπάρχει ασυζητητί και εκεί ουσιαστικά είναι που πρέπει να πετύχουν τέτοιες ταινίες που ανήκουν σε έναν συνδυασμό δράσης, περιπέτειας, δράματος και εγκλήματος. Αυτό παραδίδει και αυτό πρέπει να περιμένεις.

Δεν είναι η Οσκαρική ταινία που θα σαρώσει στα βραβεία, αλλά αυτό που «υπόσχεται» το προσφέρει απλόχερα. 110 λεπτά από τον χρόνο σου που περνάνε χωρίς να βαρεθείς ούτε λεπτό. Ίσα ίσα.