Τέχνης Πολιτική: Για λίγες ακόμα μέρες η σπουδαία έκθεση του ΕΜΣΤ

Τέχνης Πολιτική: Για λίγες ακόμα μέρες η σπουδαία έκθεση του ΕΜΣΤ

Η αυλαία της μεγάλης έκθεσης «Τέχνης Πολιτική» πέφτει αυτό το Σάββατο στο ΕΜΣΤ και μια επίσκεψη επιβάλλεται για όσους δεν είχαν προλάβει μέχρι τώρα.

Το ερχόμενο Σάββατο 30 Απριλίου ολοκληρώνεται η επιτυχημένη έκθεση «Τέχνης Πολιτική» που παρουσιαζόταν εδώ και καιρό στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οπότε σπεύσατε να περάσετε μια βόλτα από το εντυπωσιακό κτήριο της Ρηγίλλης για να προλάβετε τα εντυπωσιακά έργα και installations που θα παρουσιάζονται μέχρι τότε στα πλαίσια της έκθεσης.

Παρ' όλα αυτά, λόγω της μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το κοινό, δύο εκθέσεις έργων συγκεκριμένων καλλιτεχνών θα πάρουν παράταση, και αυτές είναι οι: «Άδηλοι τόποι / Απέραντο λευκό» της Μαριάννας Στραπατσάκη (μέχρι και 18/5/2011) και «Ni Una Muerte Mas (Όχι άλλος ένας θάνατος)» της Άντρεα Μπάουερς (μέχρι και 12/5/2011).

Για να σας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη –και να σας κεντρίσουμε το ενδιαφέρον- παραθέτουμε τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κάθε έκθεσης:

Μαριάννα Στραπατσάκη, Άδηλοι τόποι / Απέραντο λευκό, 2008
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
Διάρκεια 29/3 – 18/5/2011
Είσοδος ελεύθερη

Το έργο της Μαριάννας Στραπατσάκη Άδηλοι τόποι / Απέραντο λευκό, 2008 ολοκληρώνει και συνοψίζει την τριλογία Γέννηση – Ζωή – Θάνατος η οποία ξεκίνησε μια εικοσαετία νωρίτερα, το 1989, με την βιντεοεγκατάσταση Τα φαντάσματα της Μεσογείου ή Οι αντικατοπτρισμοί του παρελθόντος και συνεχίστηκε με το Υπόγειες διαδρομές / Λαύριο το 1997. Μέσα στις βιωματικές βιντεοεγκαταστάσεις της τριλογίας αυτής, η καλλιτέχνις πραγματεύεται αρχέγονα ερωτήματα, αντλώντας από την σκέψη του Ηράκλειτου και την αρχαία Ελλάδα.

Στις τρεις οθόνες της εγκατάστασης κεντρικό ρόλο έχει μια λευκοντυμένη γυναικεία μορφή την οποία υποδύεται η γερμανίδα ηθοποιός Katharina Thalbach. Εστιάζοντας αρχικά στο πρόσωπο, το βίντεο την παρουσιάζει σε μια αλληλουχία συναισθηματικών και σωματικών καταστάσεων, όπως πόνους τοκετού, ηδονή, θυμό και οδύνη ενώ παράλληλα, στις δυο παρακείμενες οθόνες, παρουσιάζονται εικόνες που συνδέουν τα ανθρώπινα αυτά πάθη με τους κύκλους ζωής και θανάτου από το ζωικό και φυτικό βασίλειο και με γεωλογικά και μετεωρολογικά φαινόμενα. Οι δυνατές αυτές εικόνες συνοδεύονται από την επιβλητική μουσική του Αντρέα Μνιέστρη.

Άντρεα Μπάουερς, Ni Una Muerte Más (Όχι άλλος ένας θάνατος), 2011
Επιμέλεια: Άννα Καφέτση
Διάρκεια 3/2 – 12/5/2011
Είσοδος ελεύθερη

To νέο αυτό πρότζεκτ της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας αποτελείται από ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο που θα πραγματοποιήσει στους τοίχους του Project Room, καθώς και ένα βίντεο.

Τα έργα αποτελούν συνέχεια της σειράς σχεδίων της σε χαρτί με τίτλο No Olvidado (Όχι ξεχασμένοι), 2010, τα οποία εκτίθενται στην έκθεση Τέχνης Πολιτική. Όπως αναφέρει στον κατάλογο η Διευθύντρια του ΕΜΣΤ κ. Άννα Καφέτση «Ένα ταξίδι που τέλειωσε πριν αρχίσει για όσους αποκλεισμένους, με τη λαχτάρα να ζήσουν στην άλλη μεριά, σε μια μυθική Γη της Επαγγελίας βρήκαν βίαιο θάνατο, μνημειώνει η Άντρεα Μπάουερς στις μεγάλης κλίμακας σχεδιαστικές τοπιογραφίες ονομάτων με τίτλο Νο Olvidado (2010). Με την καταγραφή του καταλόγου των θυμάτων που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ, το αυστηρό αυτό Μνημείο, ιχνηλατεί και σωματοποιεί την απουσία και την απώλεια, διεκδικεί μέσα στην ευθραυστότητά του το δικαίωμα στη μνήμη».

Το Ni Una Muerte Más (Όχι άλλος ένας θάνατος), 2011 είναι ένα νέο μονοκάναλο βίντεο στο οποίο ο Enrique Morones, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρυτής του Border Angels, μιλάει για το έργο της οργάνωσης. Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 1986 αρχικά για να βοηθήσει τους μετανάστες που ζουν στα φαράγγια γύρω από το Σαν Ντιέγκο, στα σύνορα του Λος Άντζελες, και τώρα αγωνίζεται για να σταματήσουν οι άσκοποι θάνατοι των ανθρώπων που ταξιδεύουν στην έρημο κοντά στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού.

Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β' 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα
Τηλ:210 92421113
www.emst.gr