«Εμείς Είμαι»: Ο Νικόλας Ευγένιος στην Fizz

Η Fizz Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση γλυπτικής του Νικόλα Ευγένιου με τίτλο «Εμείς Είμαι», από τις 2 μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Στην πρόσφατη δουλειά του ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την ενότητα των γλυπτών του από σίδηρο, τα οποία απαρτίζονται από ανθρωπόμορφους κρίκους. Το πρώτο με τίτλο Αν είναι η μονάδα – προϋπόθεση. Τα επόμενα έντεκα γλυπτά παριστούν διάφορους τρόπους αλυσιδοποίησης ανθρωπίνων σχέσεων και το δέκατο τρίτο είναι η «Αλυσίδα» η οποία συγκεντρώνει σε ένα έργο όλα τα προηγούμενα.

Ο καλλιτέχνης αναφέρει για το έργο του: «Εκκινώντας από έναν κοινό βιωματικό –και καθημερινό ίσως – προβληματισμό: κατά πόσο δηλαδή αυτάρκεις, ανεξάρτητοι και ολοκληρωμένοι είμαστε, προχώρησα σε αυτήν την ενότητα, η οποία σχολιάζει τις ανθρώπινες σχέσεις, αυτές που μας διέπουν και που μετασχηματίζουν πολλές φορές σκέψεις, συναισθήματα και πιθανές λειτουργίες της συνείδησής μας.»

Τα έργα είναι βαμμένα με αντισκουριακό, δηλαδή μονωμένα• υπάρχουν χωρίς σκουριές, χωρίς ιστορία, χωρίς αισθήσεις. Χρώμα τους το γκρι κι έτσι ομοιόμορφα στην όψη, σχολιάζουν τον διαπροσωπικό συντηρητισμό. Αναλλοίωτα από τις μεταξύ τους σχέσεις επιδιώκουν ωστόσο το αντίθετο. Κάτι πιο ευάλωτο, πιο εσωτερικό πιο προσωπικό. Αλληλοεξαρτώνται χωρίς διαθεσιμότητα διατηρώντας φευγαλέες ισορροπίες που διέπουν τη σύνθεση των ιδίων των γλυπτών.
Η «Αλυσίδα», τμήμα απειρισμού. Είναι αποτέλεσμα αυτοοργάνωσης; Τείνει προς το συλλογικό επιδιωκόμενο; Στα ερωτήματα αυτά αντιπαρατίθεται, εδώ, ο σίδηρος γυμνός και ευαίσθητος στις οξειδώσεις και σε όλα τα ερεθίσματα. Είναι τοποθετημένος σε χοντρό αλάτι αφού για όλους πάντα υπάρχει η στιγμή της αλήθειας.

Σχέσεις που βασίζονται στο αλάτι - συντήρηση - διασφάλιση και διαιώνιση των ρόλων. Σχέσεις που υπάρχουν λόγω της αδυναμίας του άλλου, αλάτι στο τραύμα. Ανθρώπινες σχέσεις που γι' αυτές και μόνο αξίζει να ζεις. Αλάτι η νοστιμιά της ζωής.

fizz gallery
Βαλαωρίτου 9Γ, Αθήνα
Τηλ:210 3607598
info@fizzgallery.gr
www.fizzgallery.gr

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ