Ναυάγια στο κέντρο της πόλης

Ναυάγια στο κέντρο της πόλης

Μια έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας φέρνει τη μαγεία του υδάτινου κόσμου μέσα στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Τη στιγμή που ένα καράβι γίνεται ναυάγιο και περνάει από τον κόσμο της επιφάνειας στον κόσμο του βυθού, παύει να αποτελεί ένα χρηστικό αντικείμενο για τον άνθρωπο. Μαγικά, μετατρέπεται σε σκουπίδι, ένα ακόμα απομεινάρι του ανθρώπινου πολιτισμού. Η μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη σπάνια είναι προγραμματισμένη, και συχνά περιέχει ανθρώπινο πόνο και απώλεια.

Κάθε ναυάγιο έχει τη δική του ιστορία, γνωστή ή άγνωστη, και προέρχεται από ένα μοναδικό σύνολο περιστάσεων. Όταν βρεθεί στο βυθό (ολόκληρο ή σε τμήματα), ανάλογα με το μέγεθος του, διαμορφώνει για πάντα το τοπίο. Ο χρόνος εκεί μετράει αλλιώς και το αρχικά ξένο αντικείμενο ενσωματώνεται σταδιακά στο καινούργιο του περιβάλλον. Από άψυχο κουφάρι μεταμορφώνεται σε γίγαντα που αναπνέει. Σκόρπια φόρτια, τσακισμένες λαμαρίνες, κοπάδια ψαριών, κοράλλια και ανεμώνες συμπληρώνουν όμορφα το μυστήριο.

Μια πιο κοντινή ματιά αποκαλύπτει οργανισμούς που εκμεταλλεύονται και τα πιο απίθανα σημεία. Από την οξείδωση του μεταλλικού σκελετού μέχρι μια καλή θέση σε μια σκοτεινή τρυπά, το ναυάγιο φιλοξένει μια εξαιρετική ποικιλία καταστάσεων. Συμβίωση και παρασιτισμός, κρυψώνες και κοιτώνες, ενέδρες και θηράματα. Σαν ένας νέος ύφαλος προσελκύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό θαλάσσιων οργανισμών, δημιουργώντας ένα αβέβαιο καταφύγιο για τους μόνιμους και ένα ενδιαφέρον σημείο για τους περαστικούς.

Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες που τράβηξε ο Μπάμπης Ξερικός και θα διαρκέσει από τις 25 Ιουλίου έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, 2011.

Bartesera
Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους
Τηλ:210 3229805