Oμιλία της Δανάης Στράτου για το έργο της στο πλαίσιο της έκθεσης «Τέχνης Πολιτική»

Oμιλία της Δανάης Στράτου για το έργο της στο πλαίσιο της έκθεσης «Τέχνης Πολιτική»

Η Δανάη Στράτου δημιουργεί μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, βίντεο-εγκαταστάσεις και φωτογραφικές εγκαταστάσεις, μνημειακά έργα στο τοπίο και έργα για το δημόσιο χώρο, και αυτή τη Πέμπτη θα βρίσκεται στο ΕΜΣΤ για μια ανοιχτή κουβέντα με το κοινό.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με καλλιτέχνες από μητροπολιτικά κέντρα και περιφέρειες, που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την έκθεση Τέχνης Πολιτική (επιμέλεια Άννα Καφέτση), την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 19.00 η καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου θα μιλήσει για την εγκατάσταση CUT-7 Διαχωριστικές Γραμμές, 2007 που παρουσιάζεται στην έκθεση, καθώς και για ολόκληρη την καλλιτεχνική της έρευνα.
Τη συζήτηση συντονίζει η Ιστορικός Τέχνης του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη.

Όπως αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης η Δάφνη Βιτάλη «Σε μια εποχή όπου τα Τείχη που ορίζουν τα σύνορα των κρατών συνεχώς υψώνονται, η Δανάη Στράτου πραγματοποιεί ένα έργο καταγράφοντας με τον φωτογραφικό της φακό επτά διαχωριστικές γραμμές σε διάφορα σημεία του κόσμου. Καλύπτοντας μια απόσταση 30.000 χιλιομέτρων, με σκοπό να γνωρίσει τις κοινωνικοπολιτικές πραγματικότητες και τις ζωές των ανθρώπων που κατοικούν στις γκρίζες αυτές ζώνες, η καλλιτέχνις επιλέγει τις διαχωριστικές γραμμές στο Μπέλφαστ, την Λευκωσία, την Μιτροβίτσα, το Κασμίρ, τη Παιλαιστίνη, το Μπάτμε, την Τιχουάνα. [...]Οι φωτογραφίες της Στράτου έχουν έναν κριτικά πολιτικοκοινωνικό χαρακτήρα, καθώς τα ντοκουμέντα των διαχωριστικών γραμμών μας φέρνουν στο νου επίκαιρα θέματα όπως ο πόλεμος, ο κίνδυνος, η μετανάστευση, ο αποκλεισμός, η αποξένωση, η μετεγκατάσταση κ.ά.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Δανάη Στράτου θα παρουσιάσει παλιότερα έργα της όπως το Desert Breath, το Earth Cubes κ.ά. καθώς και τα πιο πρόσφατα έργα της που αφορούν στα ταξίδια, για θα επικεντρωθεί στο έργο της έκθεσης, το οποίο πραγματεύεται εξαιρετικά επίκαιρα θέματα όπως, τα σύνορα, τα τείχη, οι μετακινήσεις πληθυσμών κτλ.

H εκδήλωση θα διαρκέσει 75'.
Είσοδος ελεύθερη

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β' 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα
Τηλ: 210 9242111 – 3
www.emst.gr
fixit-emst.blogspot.com