Τα «τρομερά» γλυπτά του Σταύρου Διακουμή στην Fizz Gallery

Η «fizz gallery» εγκαινιάζει την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 την ατομική έκθεση γλυπτικής του Σταύρου Διακουμή, στην οποία οι ήρωες είμαστε εμείς οι ίδιοι –ή μάλλον, μια παραμορφωμένη εικόνα των εαυτών μας που αγγίζει όμως την πραγματικότητα.

Τρομακτικά στην όψη, τα γλυπτά του Σταύρου Διακουμή, στέκουν ως μάρτυρες μίας αποτρόπαιης πραγματικότητας: του σημερινού, κατακρεουργημένου υποκειμένου που ισορροπεί, έχοντας εκ νέου συναρμολογήσει όπως-όπως, όποια κομμάτια κατόρθωσε να περιμαζέψει. Εμείς οι ίδιοι, μικροί ήρωες της καθημερινότητας, όπως κάθε ένα από τα γλυπτά του Σταύρου Διακουμή που λέει τη δική του ιστορία, πεισματικά, παρά το σώμα που τα δεσμεύει, επιμένουν να υφίστανται. Δίχως μιλιά, αφήνουν τα λόγια σε όσους με τα γράμματα ασχολήθηκαν, γνέφοντας καταφατικά σε ποιητές και συγγραφείς. «Από την κόλαση μου σου φωνάζω, εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω.»

Ο Μάνος Στεφανίδης αναφέρει μεταξύ άλλων σχολιάζοντας το έργο του Διακουμή: «...αν ο γλύπτης της παράδοσης, ακολουθώντας το παράδειγμα του τραγικού ποιητή, λαξεύει σε αθάνατα υλικά με συμβολικές διαδικασίες τον άνθρωπο που επιβάλλεται στη μοίρα του, ο Διακουμής φτιάχνει απλώς το πρόσωπό του, ψάχνοντας κομμάτια του εαυτού του σε εφήμερα υλικά ή ready made λύσεις. Τα γλυπτά του, ελαφρά και αντιρητορικά, φοράνε τα ρούχα του κατασκευαστή τους, έχουν τα χέρια και το σπασμένο του δάχτυλο και επιμένουν να κρατούν τα μάτια κλειστά οδηγώντας ένδον το βλέμμα τους. Πλήρης ταύτιση δημιουργού και δημιουργήματος! Τα έργα του Διακουμή, σπαραχτικά και σύγχρονα, επιμένουν παρά ταύτα να διαλέγονται με τις φιγούρες της εγχώριας ή της διεθνούς avant-garde, όπως λόγου χάρη τον Georges Segal ή τον Βλάση Κανιάρη. Κυρίως όμως συνομιλούν με γλύπτες της γενιάς του σ' όλο τον κόσμο που επιμένουν στην ανθρώπινη φιγούρα όπως λ.χ ο Maurizio Catalan, χωρίς κομπασμούς και ηρωικές πόζες. Στη δική του πάντως περίπτωση γίνεται ένα ακόμη βήμα.. Στις συνθέσεις του οι φιγούρες τεμαχίζονται, επανασυντίθενται αλλιώς, γίνονται ωραία «τέρατα», έχουν τρία πόδια ή τα κεφάλια στηρίζονται στους μηρούς και τα χέρια. Τέτοιες λύσεις φορτίζουν τα ανθρωπόμορφα αυτά έργα με ιδιάζουσα δραματική αύρα, τα καθιστούν ευάλωτα θραύσματα, όπως και κάθε ανθρώπινο σώμα ανεξαιρέτως.»

H έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, 2011.

Fizz Gallery
Βαλαωρίτου 9c, Αθήνα
Τηλ: 210 3607598
info@fizzgallery.gr
www.fizzgallery.gr

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ