Comicdom Con Athens 2011: ο Batman χθες και αύριο

Comicdom Con Athens 2011: ο Batman χθες και αύριο

Ο μεγαλύτερος θεσμός για κόμικς στην Ελλάδα διοργανώνεται για άλλη μια χρονιά, με κεντρικό θέμα αυτή τη φορά τον θρυλικό Σκοτεινό Ιππότη.

Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει διεθνείς προσκεκλημένους, Έλληνες καλλιτέχνες, προβολές, ομιλίες, workshops, events, νέες κυκλοφορίες, fanzines και χιλιάδες comics. Στο επίκεντρο όμως του ενδιαφέροντος της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η έκθεση «Batman: Yesterday & Tomorrow», η οποία αποτελεί μέρος της ομώνυμης έκθεσης που φιλοξενήθηκε πέρυσι στο Cartoon Art Museum του San Francisco.

Η έκθεση παρουσιάζει τέσσερις διαφορετικούς δημιουργούς, τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις στην ιστορική και αισθητική εξέλιξη του σκοτεινού ιππότη της Gotham City, ενός από τους πιο δημοφιλείς και ενδιαφέροντες ήρωες των comics. Αυθεντικές σελίδες από τους Bob Kane, Neal Adams, Bob Brown και Joe Giella, αλλά και σπάνιες σελίδες από τα Bat-Manga του Ιάπωνα Jiro Kuwata, που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του '60, θα βρίσκονται στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, που φέτος θα "δανειστεί" τη σκοτεινή αισθητική του Batman. Μαζί με τα πρωτότυπα έργα θα ταξιδέψει στην Αθήνα και ο επιμελητής του Cartoon Art Museum, συγγραφέας και σεναριογράφος, Andrew Farago.

Προσκεκλημένοι της φετινής εκδήλωσης, ο Chris Ware, πολυβραβευμένος δημιουργός των comics ACME NOVELTY LIBRARY και JIMMY CORRIGAN: THE SMARTEST KID ON EARTH (επιλέχθηκε από τους London Times, μεταξύ των 100 καλύτερων βιβλίων της προηγούμενης δεκαετίας), ο David Prudhomme, δημιουργός μεταξύ άλλων του βραβευμένου άλμπουμ, REBETIKO-LA MAUVAISE HERBE (ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ–ΤΟ ΚΑΚΟ ΒΟΤΑΝΙ) (σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο), η Sonia Leong, σχεδιάστρια και illustrator, δημιουργός του πολυμεταφρασμένου manga SHAKESPEARE: ROMEO AND JULIET (σε συνεργασία με το British Council), ο Bruno Brindisi, σχεδιαστής των δημοφιλών ιταλικών comics DYLAN DOG και TEX (καλεσμένος της Jemma Press) και η Shaenon K. Garrity, σεναριογράφος, δημιουργός comics, manga editor στην Viz Media και δημιουργός των webcomics NARBONIC (σύμφωνα με το Comics Journal ένα από τα καλύτερα comics του 2006) και SKIN HORSE (βραβείο Outstanding Small Press στα Stumptown Trophy Awards του 2008).

Τέλος στο πλαίσιο των ειδικών προβολών, το Comicdom Con Athens 2011 εξασφάλισε την πρώτη προβολή στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ «Grant Morrison: Talking with Gods» αφιερωμένου σε έναν από τους πιο δημοφιλείς και αμφιλεγόμενους συγγραφείς στον χώρο των comics. Η ταινία γυρίστηκε με τη συνεργασία των παραγωγών και τον Morrison, ενώ στο ντοκιμαντέρ μιλούν συνεργάτες και φίλοι του, όπως οι Frank Quitely, Cameron Stewart, Phil Jimenez, Mark Waid, Geoff Johns, Jill Thompson κ.ά.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8 Απριλίου 2011, την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του Comicdom Con Athens 2011, και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και τις 15 Απριλίου 2011.

Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22, Αθήνα
Τηλ: 210 3680900
www.hau.gr