Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια

Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια

Η νέα παράσταση του Θωμά Μοσχόπουλου, για το Φεστιβάλ Αθηνών, στήθηκε πάνω στις σκέψεις των συντελεστών της για έναν πίνακα.

Συγκεκριμένα για τον διασημότερα πίνακα του Γάλλου λιθογράφου Théodore Géricault (1791-1824). Ο πίνακας του ρομαντικού ζωγράφου προκάλεσε φοβερή αμηχανία εξαιτίας των ιστορικών παραλληλισμών της τον καιρό που δημιουργήθηκε. Το 1816 η γαλλική φρεγάτα «Μέδουσα» ναυάγησε και 150 άτομα κατώτερης κοινωνικής τάξης εγκαταλείφθηκαν αβοήθητα σε μια σχεδία. Επέζησαν μόνο 15 από αυτά και μεγάλο σκάνδαλο προκλήθηκε με αυτό το γεγονός. Σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις που έδωσε την αφορμή στον Géricault να το «σχολιάσει» με τον διασημότερο πίνακά του. Φιλοτεχνεί, το 1818-1819 έναν πίνακα με θέμα την τραγική σχεδία, ένα έργο που αποκτά την δική του μυθολογία αφού δύο από τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται είναι δύο από τους επιζήσαντες.

Ο πίνακας αλλά και το ιστορικό γεγονός που τον ενέπνευσε δίνουν, με τη σειρά τους, αφορμή σε μια ομάδα σύγχρονων δημιουργών, με επικεφαλής τον Θωμά Μοσχόπουλο, να γράψουν ένα συλλογικό έργο πάνω στην Ιστορία, την ιστορία και τον χρόνο.

Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από το βιβλίο Τζούλιαν Μπαρνς, «Ιστορία του κόσμου σε 10 και 1/2 κεφάλαια» σε μετάφραση του Δημοσθένη Κούρτοβικ.

Μία σύνθεση των: Θωμά Μοσχόπουλου, Κορνήλιου Σελαμσή, Αμάλια Μπένετ, Κωνσταντίνου Κυπριωτάκη, Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, Λευτέρη Παυλόπουλου, Ηλία Γιαννακάκη, Τάσου Αγγελόπουλου, Άννας Μιχελή, Ευαγγελίας Θεριανού, Άννας Καλαϊτζίδου, Άννας Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλου, Δημήτρη Νασιούλα, Αργύρη Ξάφη, Μαρίας Σκουλά, Θάνου Τοκάκη

Εθελοντές: Αγγελάκης Λευτέρης, Αλέξη Κατερίνα, Βερβερής Πέτρος, Γαϊτάνου Λεονώρα, Γαρμπή Χριστίνα, Γιαννοπούλου Κατερίνα, Εμπέογλου Κλήμης, Ζησάκης Ευθύμης, Ιωαννίδου Γεωργία, Κισσανδράκης Γιώργος, Κουνέλλας Κωνσταντίνος, Λέκκας Θάνος, Λούπα Αουλόνα, Μαργαρίτη Νάντια Μεγγρέλη, Έλενα Μουλάς, Ηλίας Μπλερίμ Δαμπιράι, Ντούμας Σωτήρης, Παπαϊωάννου Γωγώ, Σαφός Βασίλης, Σταμόπουλος Αντώνης, Τζανουδάκη Λυδία, Τουμάση Σίσσυ, Τσιαντούλας Γιώργος, Χαραλαμπούδη Έλενα, Χρυσανθόπουλος Αλέξανδρος

13-17 Ιουνίου

Πειραιώς 260, Κτήριο Δ'
Πειραιώς 260, Ταύρος
Τηλ: 210 1234567