H Ρούλα Πατεράκη είναι Δαίμονας

H Ρούλα Πατεράκη είναι Δαίμονας

Με αφορμή τους Δαίμονες του Ντοστογιέφσκι.

Η παράσταση «Δαίμονας» ή, αλλιώς, Sostenuto assai cantabile την οποίο σκηνοθετεί και ερμηνεύει η Ρούλα Πατεράκη είναι γραμμένη από την Μαρία Ευσταθιάδη με αφορμή το μυθιστόρημα του μεγάλου δραματουργού.

Ειδικότερα καταπιάνεται με το σημείο εκείνο όπου ο Νικαλάι Σταβρόγκιν εξομολογείται, μεταξύ άλλων, μια αποτρόπαιη πράξη: το βιασμό της δωδεκάχρονης Ματριόσα και την αυτοκτονία της, την οποία ενώ μπορούσε, δεν εμπόδισε.

Με μια τολμηρή ανατροπή της μυθιστορηματικής αλήθειας, η Μαρία Ευσταθιάδη δίνει ζωή στη Ματριόσα και τη βάζει να «αφηγείται» στα πενήντα της, την ημέρα της αυτοχειρίας της, μέσα από τρεις φωνές: τον έρωτά της για τον Σταβρόγκιν από παιδί, τη δεύτερη συνάντησή τους στα δεκαοχτώ της, τη σύντομη ταραγμένη σχέση τους μέχρι την αυτοκτονία του, και την προσκόλλησή της σ' αυτόν μέχρι το δικό της θάνατο.

Αυτή η εκδοχή της ιστορίας είναι απλώς ένα πρόσχημα για να περιγράψει η συγγραφέας τη δύναμη και την τρέλλα της επιθυμίας, τη σεξουαλικότητα και τον έρωτα στη γυναίκα, αλλά και την άρνηση της απώλειας.

Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Ρούλα Πατεράκη
Ομάδα έμπνευσης: Ρούλα Πατεράκη – Άκις Βλουτής
Σκηνικά-κοστούμια: Λιλή Κεντάκα
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βίντεο: Αλέξανδρος Μυστριώτης
Ηχητική σύνθεση: Γιάννης Κοτσώνης
Επιμέλεια κίνησης: Μπέτυ Δραμισιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Τασία Σοφιανίδου

23 – 27 Ιουνίου 2011

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Τηλ: 210 5231131