Η εκρηκτική Miss Julia επιστρέφει

Η εκρηκτική Miss Julia επιστρέφει

Ο Patrick Marber διασκευάζει Strindberg και η δεσποινίς Τζούλια ταξιδεύει στο παρόν.

O Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Patrick Marber δεν σας είναι διόλου άγνωστος. Έχετε κρατήσει την ανάσα σας παρακολουθώντας την κινηματογραφική μεταφορά του έργου του «Closer» από τον Mike Nichols (με τη Natalie Portman, τον Clive Owen, τη Julia Roberts και τον Jude Law στους πρωταγωνιστικούς ρόλους) και, ίσως, έχετε δει και κάποια από τις θεατρικές εκδοχές του που έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα. Ενδεχομένως, επίσης, να παρακολουθήσατε το ντεμπούτο του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ως σκηνοθέτη στην παράσταση «Δον Ζουαν στο Σόχο» του ίδιου συγγραφέα.

Και αν όχι, μικρό το κακό. Όχι επειδή ο Patrick Marber δεν είναι ένας πολύ σημαντικός θεατρικός συγγραφέας τον οποίον πρέπει να γνωρίσετε αλλά γιατί το έργο του «Miss Julia», που ανέβηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, σε σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη, επαναλαμβάνεται και φέτος.

Στην συγκεκριμένη ιστορία ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης επέλεξε το κλασικό έργο του Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» για να το μεταμορφώσει σε κάτι ολότελα διαφορετικό και ιδιαίτερα αιχμηρό, μέσα από τη ρηξικέλευθη ματιά του.

Η δράση μεταφέρθηκε από την κουζίνα του Σουηδικού αρχοντικού του 1888 όπου το έχει τοποθετήσει ο Στρίντμπεργκ στην κουζίνα μιας αριστοκρατικής έπαυλης στα περίχωρα του Λονδίνου, τη σημαδιακή -για την Αγγλία- ημερομηνία 26 Ιουλίου 1945, την ημέρα που το Αγγλικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις πρώτες εκλογές μετά τον πόλεμο, με μια σαρωτική νίκη που έμεινε στην ιστορία. Τα πρόσωπα παραμένουν τα ίδια παρόλο που ο άξονας του έργου βρίσκεται, στην εκδοχή αυτή του Marber, σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικά κάνοντας το να αποκτά εκρηκτικό χαρακτήρα.



Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση του BBC στις 4 Νοεμβρίου του 1995 και ξαναγράφτηκε για το θέατρο, όπου έκανε πρεμιέρα στο θέατρο «Donmar» στο Λονδίνο στις 20 Νοεμβρίου του 2003 με μεγάλη επιτυχία.



Μετάφραση, Σκηνοθεσία, Σκηνικό, Μουσική επιμέλεια: Μίνα Αδαμάκη
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη


Παίζουν: Μαρία Σολωμού, Μάξιμος Μουμούρης, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου



Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη
Τηλ: 210-8656004/ 210-8624392