Βαγγέλης Λειβαδάς: το θέατρο στα μαύρα

Βαγγέλης Λειβαδάς: το θέατρο στα μαύρα

Αυτό το μεταφυσικά μαγικό, το θρησκευτικά τελετουργικό, το ένθεο, το ιερό θέατρο σε όλες τις εποχές, σε όλες τις γενιές, σε ολόκληρο το πλανήτη, γεννά ανθρώπους, προσηλωμένους σε αυτό, σχεδόν ιερείς στα άδυτα του. Ένας τέτοιος, αφοσιωμένος, μονίμως ερωτευμένος με το θέατρο, την ατμόσφαιρα του, τα προβλήματα του, την ετοιμασία του, την πρεμιέρα, την κάθε παράσταση, το χειροκρότημα, ήταν ο Βαγγέλης Λειβάδας.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στο ελληνικό θέατρο, που δεν έχει να πει μια ιστορία για το χιούμορ του, την ικανότητα του να τυλίγει τους συνομιλητές του, την διεισδυτικότητα του στο τι θα κάνει επιτυχία, ποιος έχει ταλέντο, ποτέ θα έρθει το κοινό, αν η ανάσα του, πίσω απ την αυλαία δείχνει αν είναι καλό απόψε ή θηρίο βιβλικό, Λεβιάθαν, να καταπιεί τη σκηνή και όλους όσους την πατάνε.

Κωσταντάρας, Βέγγος, Φωτόπουλος, Βλαχοπούλου, Ηλιόπουλος, Σαπφώ Νοταρά, Δημήτρης Ποταμίτης, Σταυρίδης, Ρηγόπουλος, Κάκια Αναλύτη, Διονύσης Παπαγιανόπουλος, Μίμης Χρυσομάλλης. Οι άνθρωποι μέσα στα θέατρα του, στα φουαγιέ, στα καμαρίνια, στο μπαρ, στα παρασκήνια, στις πρόβες. Τα ελαττώματα τους, οι τσακωμοί, τα πείσματα, οι καλλιτεχνικές απόψεις. Οι ηθοποιοί πάνω στην σκηνή, οι ρόλοι, οι μεγάλοι συγγραφείς, τα ιερά τέρατα, ο λόγος, το κείμενο, οι φωτισμοί, τα σκοτάδια, το κόκκινο της αυλαίας, η ερημιά, η παγωνιά, πριν την παράσταση, ο απόηχος των γέλιων στο άδειασμα του.

Μια γυναίκα. Ηθοποιός φυσικά. Η Σμαρούλα Γιούλη κοντά του, δίπλα του, μαζί του για 54 χρόνια. Κοιμόταν την περασμένη Κυριακή, παρά τα προβλήματα υγείας του Λειβαδά, δίπλα του, όπως πάντα σαν ζευγάρι για πάντα. Τι τραγικό! Ούτε σκηνή σε δραματική παράσταση! Το αερόθερμο πήρε φωτιά. Ο ίδιος ακίνητος έβλεπε την κουβέρτα να φλέγεται. Η γυναίκα, κοιτούσε, ουρλιάζοντας να κερδίσει η ζωή, να φοβηθεί ο θάνατος. Ατρόμητος, εκείνος, νίκησε!

Ψυχολόγοι λέει κυρίως, μετά πνευμονολόγοι και γιατροί για τα εγκαύματα είναι στο πλευρό της Σμαρούλας Γιούλη. Ψάχνουν τον τρόπο να της πουν για το τέλος του άντρα της! Τι Τρίτη πράξη, Θέε μου!

360 παραστάσεις! 54 χρόνια γάμου! 90 χρόνια ζωής και έρωτα για το θέατρο. Αρκούσε το νούμερο 1 για να κερδίσει όλα τα άλλα. Μια μάλλινη φλεγόμενη κουβέρτα και πάει...
... Όμως, αν, λέω, αν ισχύει αυτό που λένε, πως η ψυχή πριν ταξιδέψει στο φως περιπλανιέται στα μέρη που λάτρεψε, τις επόμενες νύχτες, ο Βαγγέλης Λειβαδάς θα βρίσκεται στις πλατείες, στην άκρη της κουίντας, στα θεωρεία, στο άνοιγμα της πόρτας στα θέατρα Αμιράλ, Βέμπο, Παρκ, Σμαρούλα, Καλουτά, Διονύσια, Ακάδημος και θα απολαμβάνει το κάθε χειροκρότημα.