Ας μιλήσουμε σοβαρά...

Ας μιλήσουμε σοβαρά...

Πέρασαν τρία χρόνια κιόλας, από την στιγμή που η σφαίρα στα Εξάρχεια βρήκε στο σώμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ένα ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Γιάννη Μούτσου για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, που επαναπροσδιόρισαν την έννοια της είδησης, προβάλλεται απόψε, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου , στις 19:30, στο "BOOZE" στην Κολοκοτρώνη. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση, για την αλλαγή στο τοπίο της δημοσιογραφίας, της είδησης, της πληροφορίας και του ρεπορτάζ. Όλα άλλαξαν από εκείνο το απόγευμα, άλλωστε. Ακόμα και ο τρόπος που επικοινωνούμε.

Τα Ηλεκτρονικά ΜΜΕ, οι παντοδύναμοι γίγαντες της ενημέρωσης, βρέθηκαν απέναντι σε μια απρόβλεπτη αλλαγή: τη μαρτυρία και την γνωστοποίηση της, από απλούς πολίτες
«Δυο παράλληλες αφηγήσεις που ξεκίνησαν από τον κρότο του πιστολιού του αστυνομικού. Δυο παράλληλοι κόσμοι -τα τηλεοπτικά κανάλια απέναντι στα Blogs, το Twitter και το Facebook. Από την μια, τα θεσμικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, από την άλλη ο κάθε πολίτης που με το κινητό του, την φωτογραφική του μηχανή και το κινητό ίντερνετ μετέδιδε μια διαφοροποιημένη πραγματικότητα, άλλοτε πλήρη και ακριβή, άλλοτε μονόπλευρη και αποσπασματική. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ψυχροί επαγγελματίες, φορείς των τεχνολογικών αλλαγών και δεινοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων, συναγωνίστηκαν την δημοσιογραφία των πολιτών παρουσιάζοντας μια «διαφορετική» αφήγηση που έκτοτε καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο ενημερωνόμαστε. Η ενημέρωση δεν θα είναι ποτέ πια όπως την ξέραμε», διαβάζω για την συγκριμένη προβολή.

Και ναι, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε χωρίς θορύβους, χωρίς ρύπους στις κουβέντες μας, για τη μεγάλη αλήθεια των αλλαγών που ζούμε και να παραδεχτούμε, μήπως, πως η είδηση, η δημοσιογραφία πάντα θα υπάρχει, αλλά όχι με τον μορφή που εμείς την σπουδάσαμε και την δουλέψαμε.

Και πόσο έντονο μου γίνεται αυτό, βλέποντας τηλεόραση, τον αυτόπτη μαρτύρα –μέχρι πρότινος- των ειδήσεων. Ο ΣΚΑΪ απ το πρωί ως το βράδυ, παίζει ύμνους για το μνημόνιο, που ευτυχώς και ανέλαβαν οι Γερμανοί το κράτος και θα σωθούμε οι κάφροι κάτοικοι, το Mega στις ειδήσεις του μόνο πως οι πολίτες δεν πέφτουν μόνοι τους πάνω στα γκλομπ των ΜΑΤ δε μας λέει, ο ΑΝΤ1 αντιμετωπίζει χλιαρά ότι συμβαίνει και το Star ασχολείται με το ντεκολτέ της Παπαρίζου! Και φυσικά δε περιμένουμε απ τα κρατικά κανάλια, δεν περιμέναμε και δε θα περιμένουμε!

Η προβολή λοιπόν του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ είναι μια καλή αφετηρία για συζήτηση, τώρα! Για τον κόσμο που αλλάζει, για εμάς που πρέπει να αλλάξουμε...