Περί της διάρκειας της ζωής

Περί της διάρκειας της ζωής

Tο να γνωρίζει κάποιος τα περί της διάρκειας της ζωής βοηθά, έμμεσα, την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη

Τετράβιβλος (βιβλίο 3ο, κεφ, 10, σελ. 270-307)

Το κεφάλαιο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει περισσότερο σχέση με τη γενέθλια αστρολογία παρά με την Ωριαία. Πολλές φορές, όμως, το να γνωρίζει κάποιος τα περί της διάρκειας της ζωής βοηθά, έμμεσα, την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη και ο συνδυασμός του ωριαίου με τον γενέθλιο λειτουργεί συμπληρωματικά.

Όπως προκύπτει από τις πηγές των γραπτών του, ο Πτολεμαίος, όπως και πολλοί άλλοι, σταθερά αναφερόταν στο διάστημα της ζωής του ανθρώπου, από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που θα κοβόταν το νήμα της ζωής του.

Στην Τετράβιβλο πολλές σελίδες αφιερώνονται στην αστρολογική ανάλυση όλων των σχετικών με τη διάρκεια της ζωής. Πρόκειται για την πληρέστερη και αναλυτικότερη περιγραφή που υπάρχει πάνω στο θέμα και αξίζει τον κόπο να διαβαστεί από όσους επιθυμούν εκτενέστερες αναφορές. Ο Πτολεμαίος αναλύει τη μέθοδο εύρεσης του μήκους της ανθρώπινης ζωής, βασιζόμενος κυρίως στη μέθοδο των προόδων.

Στην Πεντάτευχο (βιβλίο 3ο, κεφ. 1, στίχοι 1-71, σελ. 235-241 & κεφ. 2, στίχοι 1-48, σελ. 242-245 & βιβλίο 4ο, κεφ. 1, στίχοι 1-8, σελ. 245), ο Δωρόθεος αναφέρεται εκτενώς στους πλανήτες, σύμφωνα με τους οποίους προσδιορίζεται η διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις δύο εργασίες παρατηρούμε ότι οι απόψεις του Πτολεμαίου ταυτίζονται σχεδόν με αυτές του Δωρόθεου.

Αφέτης

(Αυτός που δίνει το έναυσμα για ζωή)

Αφέτης ονομάζεται ο πλανήτης που χαρίζει τη ζωή και από αυτόν εξαρτάται η διάρκειά της. Συνήθως πρόκειται για τον Ήλιο σε ημερήσια ωροσκόπια, τη Σελήνη σε νυκτερινά, καθώς και τον Ωροσκόπο ή τον Κλήρο της Τύχης, ανάλογα με τη θέση τους μέσα στο χάρτη. Οι θέσεις αυτές μέσα σε ένα ωροσκόπιο είναι γνωστές ως σημεία άφεσης ή αφετικά σημεία, και στην

Διαβάστε περισσότερα στο Astrology.gr