Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 6 συγκλονιστικές ιστορίες διασήμων

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 6 συγκλονιστικές ιστορίες διασήμων

Άνθρωποι που ζουν με τον HIV ή έχασαν δικούς τους ανθρώπους από AIDS μιλούν για μια μάχη που δίνεται κάθε μέρα

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988 και έκτοτε αποτελεί την ελάχιστη, ετήσια αφορμή για την ενημέρωση σε σχέση με τον ιό HIV και τη μετάδοσή του, την καταπολέμηση του στίγματος των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και την προώθηση δράσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.


Κι ενώ τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι την τελευταία πενταετία ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στην Ελλάδα έχει αυξηθεί συνολικά κατά περίπου 50%, εμείς, τιμώντας αυτή τη μέρα, θυμόμαστε 6 ιστορίες ανθρώπων, γνωστών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, που μας συγκλόνισαν:

charlie sheen w724 0984c

Charlie Sheen
Με τον θόρυβο από την πολυσυζητημένη συνέντευξή του στην εκπομπή «Today Show» να μην έχει ακόμα κοπάσει, o Charlie Sheen είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των stars που έχουν διαγνωστεί με HIV. «Είναι μόνο τρία γράμματα, αλλά είναι δύσκολο να τα χωνέψει κανείς» δήλωσε ο 50χρονος ηθοποιός στον παρουσιαστή του «Today Show», Matt Lauer, αποκαλύπτοντας πως ζει με τον ιό εδώ και περίπου 4 χρόνια.

magic johnson 93bf8

Earvin "Magic" Johnson
Ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ, έκανε στις 7 Νοεμβρίου του 1991 τον παγκόσμιο Αθλητισμό να παγώσει όταν ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως αποσύρεται από τα παρκέ καθώς είχε μόλις μάθει ότι είναι οροθετικός. «Εξαιτίας του ιού HIV από τον οποίο έχω προσβληθεί, είμαι υποχρεωμένος να ανακοινώσω την απόσυρσή μου από την ενεργό δράση σήμερα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω AIDS, αλλά τον ιό HIV. Η γυναίκα μου είναι αρνητική στον ιό και είναι καλά. Σκοπεύω να συνεχίσω, να ζήσω για πολύ καιρό και να μη σταματήσω να σας ενοχλώ, όπως έκανα τόσο καιρό» είπε, δίνοντας την υπόσχεση να αφιερώσει τη ζωή του στη μάχη ενάντια στο AIDS και υπέρ της πρόληψης και ενημέρωσης για τον HIV. Μια υπόσχεση που σήμερα, στα 56 του χρόνια, δεν έχει ξεχάσει.

mediadefaultimagesantreas georgio f00dc

Ανδρέας Γεωργίου
Ο Κύπριος ηθοποιός και σκηνοθέτης συγκλόνισε πριν από μερικά χρόνια την κοινή γνώμη σε Κύπρο και Ελλάδα μιλώντας για την ιστορία της οικογένειάς του: Ο πατέρας του μετέδωσε τον ιό HIV στη μητέρα του, η οποία πέθανε τελικά από AIDS, έχοντας πρώτα φέρει στον κόσμο ένα παιδί φορέα του HIV. Αναφερόμενος στον αδερφό του, που ζει με τον ιό από τη γέννησή του, ο Ανδρέας Γεωργίου δήλωσε στο περιοδικό «ΕΓΩ Weekly» το 2013: «Είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος. Είναι πολύ δυνατός και υγιής. Ζει μια φυσιολογικότατη ζωή. Είμαστε πολύ κοντά. Δουλεύουμε μαζί. Είμαστε πολύ δεμένοι. Ο αδελφός μου ζει, ονειρεύεται, έχει στόχους, καταφέρνει πράγματα, γίνεται καλύτερος κάθε μέρα. Είναι παράδειγμα για ανθρώπους που περνούν αυτό το πρόβλημα και θεωρούν ότι δεν μπορούν να ερωτευτούν, ότι είναι μάταιο να κάνουν σχέδια».

hi res 173459646 in this handout image provided by red bull world series crop north 08d1e

Greg Louganis
Ο 4 φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης των καταδύσεων (από βατήρα 3 και πλατφόρμα 10 μέτρων σε δύο συνεχόμενους Ολυμπιακούς, το 1984 και το 1988), που θεωρείται ο ζωντανός θρύλος του αθλήματος, διαγνώστηκε με τον ιό HIV το 1988. Σήμερα, στα 55 του, είναι προπονητής καταδύσεων και ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS. «Υπάρχει ακόμα μεγάλη προκατάληψη γύρω από τα θέμα αυτό. Αλλά με την πρόοδο στον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου και με τα θετικά πρότυπα ανθρώπων και αθλητών που ζουν με τον ιό, όπως ο Magic Johnson κι εγώ, το στίγμα του να είσαι οροθετικός έχει αρχίσει να απαλύνεται. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η γνώση είναι η δύναμή μας» δήλωσε πριν μερικούς μήνες στο HIV plus Magazine.

Viktor Greater Than AIDS profile 12.11.13 768x432 16x9 2984d


Victor Luna
Τον Δεκέμβριο του 2013, ο σχεδιαστής του επιτυχημένου show Project Runway αποκάλυψε, σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του πολυετούς τηλεοπτικού προγράμματος, ότι είναι οροθετικός: «Επέλεξα να αποκαλύψω την κατάστασή μου, αποδεχόμενος το γεγονός ότι είμαι φορέας του ιού και ξέροντας πλέον ότι αυτή η λεπτομέρεια δεν πρόκειται να με σταματήσει από το να κάνω οτιδήποτε. Ανακάλυψα ότι ήμουν θετικός στον HIV πριν από περίπου 7 χρόνια και τόσα πολλά συναισθήματα με κατέκλυσαν: Τρόμος, απόγνωση, ντροπή, μοναξιά. Ξυπνούσα κάθε πρωί και έκλαιγα, φοβούμενος ότι ο θάνατος με περίμενε στη γωνία. Μου πήρε σχεδόν τρία χρόνια να συνειδητοποιήσω και να αποδεχθώ την κατάστασή μου. Και αποφάσισα να κάνω την οντισιόν για το Project Runway για να αποδείξω στον εαυτό μου ότι αυτό δεν θα με σταματήσει από τα πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. (...) Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι και ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» έγραψε σε κείμενό του λίγες μέρες αργότερα.

JackBlack ebe47

Jack Black
Τη δική του συγκλονιστική ιστορία μοιράστηκε με το περιοδικό Parade ο διάσημος κωμικός, που έχασε τον αδερφό του από AIDS το 1989. «Το να χάσω έναν άνθρωπο της οικογένειάς μου ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσα να φανταστώ πως θα ζήσω» εξομολογήθηκε. «Ο θάνατός του δεν ήταν γρήγορος. Τον βλέπαμε μέρα με τη μέρα να χειροτερεύει. Ήταν μόνο 31. Ήταν τόσο νέος. Όταν πέθανε ήταν σαν να μας έκλεψαν κάτι πολύτιμο. Μας συνέτριψε. Ήταν δύσκολο για όλους μας, αλλά πιο δύσκολο ήταν για τη μητέρα μου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι το έχει ξεπεράσει».

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS» διοργανώνουν συνέντευξη τύπου την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015, στις 12:00, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Η συνέντευξη θα κλείσει με τη βράβευση σε δημόσιο πρόσωπο για τη συμβολή του στην αποστιγματοποίηση των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS. Τα απόγευμα της Τρίτης, στις 19:00, μέλη και εθελοντές των οργανώσεων θα συναντηθούν στο Μοναστηράκι, όπου θα σχηματίσουν στην πλατεία την κόκκινη κορδέλα, σύμβολο ευαισθητοποίησης για το AIDS.

Διάβασε ακόμα:

Διάσημες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης