Έφυγε σε ηλικία 84 ετών ο καλός μας άνθρωπος. Ο Θανάσης Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί

Έφυγε σε ηλικία 84 ετών ο καλός μας άνθρωπος. Ο Θανάσης Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί

Ο «καλός μας άνθρωπος», ο άνθρωπος που λατρέψαμε έφυγε από την ζωή. Νοσηλευόταν πολλούς μήνες με προβλήματα υγείας. Ήταν ο τελευταίος των "μεγάλων" του ελληνικού κινηματογράφου και πέθανε σε ηλικία  84 ετών και είχε δύο γιους . Είχε παίξει σε 126 ταινίες και θα μείνει στις καρδιές όλων!

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο στις 29 Μαΐου του 1927. Έφυγε από την ζωή λίγες μέρες πριν κλείσει τα 84 του χρόνια. Καταγόταν από τα Θολάρια της Αιγιάλης από την πλευρά της μητέρας του Ευδοκίας, του γένους Ιωάννη Σμυρνή. Η γιαγιά του η Μαρουλιώ ήταν πρακτική μαία στα Θολάρια της Αμοργού.

'Ηταν το μοναχοπαίδι του κυρ Βασίλη και της Ευδοκίας. Ο πατέρας Βέγγος, υπάλληλος στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρίας στο Φάληρο, αγωνίστηκε επί Κατοχής για να το σώσει από την ανατίναξη που σχεδίαζαν οι Γερμανοί.

Oι μαρτυρίες λένε πως το εργοστάσιο σώθηκε χάρη στις προσπάθειες αυτού ακριβώς του ανθρώπου, ο οποίος στη συνέχεια απολύθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των αριστερών φρονημάτων του. Αλλά και ο Θανάσης αντιμετώπισε την εκδικητικότητα του κράτους: βρέθηκε στη Μακρόνησο, το κολαστήριο και τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες αριστερούς φαντάρους αλλά και πολίτες.

Εκεί, συνδέθηκε φιλικά με τον Νίκο Κούνδουρο, τον άνθρωπο που θα άλλαζε την πορεία της ζωής του. Tο 1953 τον κάλεσε ο Κούνδουρος να παίξει στη «Μαγική πόλη», την πρώτη ταινία της καριέρας του: υποδύεται τον πωλητή λεμονιών στη λαχαναγορά, μέλος μιας παρέας νεαρών βιοπαλαιστών. Ο ήρωας λέγεται Θανάσης.

Ο Βέγγος παίζει τον εαυτό του. To όνομα μπαίνει αργότερα και στους τίτλους των ταινιών του («Ο Θανάσης, η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα», «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;», «Θανάση, πάρε τ' όπλο σου», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας» κτλ.), όταν βέβαια δεν μπαίνει το επώνυμό του («Είναι ένας τρελός τρελός Βέγγος», «Δόκτωρ Ζι-Βέγγος», «Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές.

Ο Θανάσης Βέγγος είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία και πλέον ανήκει στο πάνθεον των μεγάλων του ελληνικού κινηματογράφου. Απέφευγε να δίνει συνεντεύξεις και μέχρι το πρωί που έφυγε από την ζωή κρατούσε χαμηλούς τόνους έστω και από το κρεβάτι του πόνου. Την οδύνη τους έχουν εκφράσει προς το παρόν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και πολλοί συνάδελφοί του που είδαν ότι η σημερινή μέρα ήταν γραφτό να τους αφήσει.