Άποψη: Γιατί αγαπάμε το εξώφυλλο της Κατερίνας Ζαρίφη με τα pin up εσώρουχα

Άποψη: Γιατί αγαπάμε το εξώφυλλο της Κατερίνας Ζαρίφη με τα pin up εσώρουχα

Το υπέροχο, νέο εξώφυλλο της γνωστής παρουσιάστριας στο περιοδικό Life&Style.

Τα εξώφυλλα των ελληνικών lifestyle περιοδικών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που δείχνουν γυναίκες τόσο όμορφες και φτιασιδωμένες που φαίνονται σχεδόν υπερφυσικές και σε αυτά που δείχνουν γυναίκες σχεδόν γυμνές και αψεγάδιαστες που κάνει όλες τις υπόλοιπες που τα κοιτάνε να πιστεύουν ότι η κυτταρίτιδα, οι ραγάδες, χαλάρωση είναι τρεις, φανταστικές αδερφές από αρχαία τραγωδία.

Σήμερα όμως το Life&Style κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Με ποιο τρόπο; Απλά δείχνοντας στο εξώφυλλο του τη «femme fatale» πλευρά μιας διάσημης γυναίκας με καθημερινές αναλογίες όπως είναι η Κατερίνα Ζαρίφη.

Το Life&Style δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα στον ελληνικό τύπο, αλλά σε μία εποχή που επικρατεί η κοινοτοπία πως μόνο τέλειο πουλά δοκίμασε να δείξει μια καλογυαλισμένη εκδοχή ενός όμορφου ατελούς σώματος. Και με τον χαρακτηρισμό «ατελές», εννοώ την πραγματική ομορφιά. Αυτή που είναι υποκειμενική και κάθε άνθρωπος την εκλαμβάνεται διαφορετικά. Αυτή που κάνει ένα δίμετρο άντρα να παντρευτεί μία γυναίκα σε μέγεθος Kylie. Αυτή που αρκεί να έχει μια γυναίκα όπως η Sam Taylor Wood για να κάνει ένα κούκλο, εικοσάχρονο όπως ο Aaron Johnson να πέφτει στα πόδια της και να τη ζητά σε γάμο.

Γιατί η αλήθεια είναι, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, πως τα τέλεια κορμιά (γυναικών και ανδρών) είναι η μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακόμα και αυτά που λανσάρονται ως αψεγάδιαστα και οι «κάτοχοί» τους αφιερώνουν όλη τη ζωή τους στη ματαιόδοξη και επιφανειακή αναζήτηση της απόκτησης και διατήρησής τους στο τέλος παγιδεύονται από την ίδια την εικόνα τους και μάλιστα μερικοί από αυτούς το μόνο που καταφέρνουν μετά από χρόνια στην προσωπική τους "Σταυροφορία" να φαίνονται καρικατούρες της πάλαι ποτέ δόξας τους (δεν χρειάζεται να ανοίξω καν το μέτωπο των μη πετυχημένων πλαστικών της εγχώριας και αλλοδαπής showbiz).

Για όσους προλάβουν να με κατηγορήσουν ότι δράττομαι της ευκαιρίας να γράψω ένα κλισέ μανιφέστο της διακήρυξης των δικαιωμάτων των παχουλών, η απάντηση μου είναι πως ναι, επωφελούμαι της συγκυρίας του εξωφύλλου με την κυρία Ζαρίφη για να πω την άποψη μου σε έναν από τους τελευταίους υπαρκτούς ρατσισμούς όπως αυτόν που δέχονται οι υπέρβαροι, οι γεμάτοι αν προτιμάτε να το πούμε πιο εκλεπτυσμένα, άνθρωποι και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το παραδεχτώ. Έτσι αν αναλογιστούμε πως η πλειονότητα των εξωφύλλων των lifestyle περιοδικών δε δείχνει γυναίκες με καμπύλες όπως η κυρία Ζαρίφη, το τεύχος αυτό του Life&Style προβάλλει κάτι διαφορετικό που στην πραγματικότητα είναι απλά κάτι κανονικό.

Όχι δεν προωθούμε την παχυσαρκία, όχι δεν λέμε πως πρέπει να προβάλλουμε μόνο παχουλές γυναίκες, αλλά γιατί πρέπει να είναι θέμα τα πολλά ή τα λίγα κιλά των ανθρώπων που είναι σε ένα εξώφυλλο; Γιατί η Κατερίνα Ζαρίφη με τα vintage lingerie ως μία γυναίκα που εμπνέεται από τα pin up girl είναι λιγότερο sexy από ένα αντίστοιχο εξώφυλλο που θα έκανε η Dita Von Teese σε ένα ξένο περιοδικό; Επειδή έχει 5, 10, δεν ξέρω και εγώ πόσα παραπάνω κιλά από τη Dita κάποια κάθε άλλη celebrity που θα έκανε μία αντίστοιχη φωτογράφηση; Και τι έγινε; Αυτό που σε μερικούς φαίνεται άσχημο, σε άλλους φαίνεται υπέροχο και αυτή είναι η ουσία της ομορφιάς. Ότι κάθε άνθρωπος την ορίζει με διαφορετικά κριτήρια. Οι κακεντρεχείς θα προλάβουν να πουν πως η κυρία Ζαρίφη ίσως δεν είναι τόσο ακομπλεξάριστη αφού φορά κορσέ και έχει υποστεί ρετούς στη φωτογραφία της. Γιατί, όμως έπρεπε μια παχουλή γυναίκα να βγει στο εξώφυλλο με σημάδια από τα "σκληρά" φωτογραφικά φώτα και ψεγάδια όταν ο σκοπός της φωτογράφησης δεν είναι να μάθουμε την ανατομία του σώματος της, αλλά υποθέτουμε να δούμε μία γεμάτη γυναίκα να απαθανατίζεται από το φακό σε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα που αξίζει να κοσμήσει το εξώφυλλο ενός μεγάλου lifestyle περιοδικού; Και αφού το styling είχε επιρροές από την εποχή των pin up girl, στην οποία φόραγαν όλες οι γυναίκες κορσέ αναξαρτήτως κιλών, γιατί η κυρία Ζαρίφη να μη φορέσει και εκείνη ένα ένδυμα που κολακεύει κάθε γυναικεία μέση;

Για αυτούς πάλι που θα πουν πως η φωτογράφηση δεν ταίριαζε στο προφίλ της Κατερίνας, πρέπει να πούμε πως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που αναφέρει ότι οι παχουλοί άνθρωποι, οι γεμάτες γυναίκες και κάθε ον που απολαμβάνει ένα, δύο, δέκα γεύματα παραπάνω είναι καταδικασμένο στο ρόλο του αστείου. Για όσους δεν είχε τύχει να βρεθούν με λίγα ή πολλά κιλά παραπάνω λόγω οποιασδήποτε συγκυρίας να σας ενημερώσω από καθαρά προσωπική εμπειρία, ότι και εμείς και με τα παραπάνω κιλά νιώθουμε sexy και ωραίοι και μοιραίοι όπως κάθε άλλος άνθρωπος. Όχι όλες τις ώρες. Όχι συνέχεια. Γιατί αυτό θα ήταν γραφικότητα, είτε το έκανε ένας παχουλός, είτε το έκανε ένας αδύνατος. Και με αυτή τη λογική υποστηρίζουμε το δικαίωμα της κυρίας Ζαρίφη ως διάσημη γυναίκα να νιώσει sexy και να φωτογραφηθεί στο φακό με αυτή τη διάθεση.

Με καμπύλες έντονες ή όχι, εν κατακλείδι, βρίσκουμε τη φωτογράφηση της Κατερίνας καλαίσθητη, αληθινή, τολμηρή (όχι λόγω εσωρούχων, αλλά λόγω τσαγανού μιας celebrity γυναίκας να δείξει χωρίς αναστολή το σώμα της για το οποίο είναι περήφανη για αυτό) και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για την επιβραβεύσουμε παρά να αγοράσουμε το περιοδικό και να δείξουμε πως στηρίζουμε πρότυπα που κάνουν όλες τις γυναίκες να νιώθουν λιγότερο ανασφαλείς με το σώμα τους. Ζήτω οι ζουμερές.

Πηγή φωτογραφιών: Life&Style