Donna Summer : The Disco Queen

Donna Summer : The Disco Queen

Η Βασίλισσα της Disco κράτησε τον τίτλο της μέχρι το τέλος



Η Donna Summer γεννήθηκε σαν LaDonna Adrian Gaines μια ημέρα ακριβώς πριν μπει το 1949, στη Βοστόνη. Οι βαθιά θρησκευόμενοι γονείς της, την ενθάρρυναν να τραγουδάει στην χορωδία της εκκλησίας της γειτονιάς της από παιδί.

Σαν έφηβη, εμπνεύστηκε από τα γυναικεία γκρουπ της Motown όπως οι Supremes, ενώ μεγαλώνοντας επηρεάστηκε από την αισθαντική φωνή της Τζάνις Τζόπλιν.
Το 1975, γυρίζοντας, μετά από 7 χρόνια παραμονής σε Γερμανία και Αυστρία, στο Λος Άντζελες, κάνει το πρώτο super hit της, ηχογραφώντας το «Love to Love You». Το αστείο είναι πως το τραγούδι δεν ξεκίνησε πολύ καλά, μιας και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δίσταζαν να το παίξουν εξαιτίας των πολύ ... χαρακτηριστικών βογγητών της Summer κατά τη διάρκεια του τραγουδιού. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως το κομμάτι εκτοξεύτηκε στο Νο 2 του U.S. Billboard Hot 100.
Μέχρι το 1979 ηχογράφησε άλλους επτά δίσκους και σκαρφάλωσε τα σκαλοπάτια του θρόνου της Βασίλισσας της Ντίσκο παγκοσμίως.

Χιτς όπως τα «Bad Girls», «Hot Stuff» και «MacArthur Park» θεωρούνται μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας αλλά και αγαπημένοι «ύμνοι» της gay σκηνής.

Η εντυπωσιακή, γεμάτη ηλεκτρισμό, ένταση και ερωτισμό σκηνική της παρουσία, συνεπικουρούμενη από τα φανταχτερά, πολύχρωμα και πλουμιστά της φορέματα και τα χτενίσματά της – υπερπαραγωγές την καθιέρωσαν σαν ένα από τα απόλυτα icons της Disco εποχής.

Βέβαια, το μεγαλύτερο ατού της ήταν η αισθησιακή, μεγάλων δυνατοτήτων φωνή της, για την οποία ειδικοί της μουσικής έχουν πει πως γεφύρωσε την disco μουσική με την R&B.

H Summer συνέχισε να τραγουδά, αν και όχι με την ίδια επιτυχία όσον αφορά τα hits, μέχρι πέρισυ.

Πέθανε χθες, στα 63 της, έχοντας κερδίσει 5 Grammy Awards, 6 American Music Awards και την αγάπη εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσης ακούγοντας τα τραγούδια της.

Τα 10 μεγαλύτερα hits της Ντόνα Σάμερ (σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone)
1.On the Radio
2.Bad Girls
3.Hot Stuff
4.Love to Love You Baby
5.She Works Hard for the Money
6.Last Dance
7.Na Na Hey Hey
8.Dim All the Lights
9.This Time I Know it's for Real
10.I Love You