Εκλογές Ιούνιος 2012: Οι σύζυγοι των Πρωθυπουργών της Μεταπολίτευσης

Εκλογές Ιούνιος 2012: Οι σύζυγοι των Πρωθυπουργών της Μεταπολίτευσης

Ποιες είναι, γιατί ξεχώρισαν

Άλλες κοινωνικές, άλλες πιο χαμηλών τόνων, άλλες καριερίστες, άλλες αφοσιωμένες στην οικογένειά τους, οι σύζυγοι των Πρωθυπουργών της κάθε χώρας, αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα θα τραβήξουν -έστω και στιγμιαία- την προσοχή πάνω τους. Με αφορμή της κρίσιμες εκλογές της Κυριακής, το Queen θυμάται τις πιο πολυσυζητημένες συζύγους των Ελλήνων Πρωθυπουργών, από την μεταπολίτευση έως σήμερα.

Αμαλία Μεγαπάνου

Αν και, όταν την 23η Ιουλίου του 1974, που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από το Παρίσι για να αναλάβει την Πρωθυπουργία της χώρας μετά την χούντα των Συνταγματαρχών, οι δύο τους είχαν δύο χρόνια που είχανε χωρίσει, δεν θα μπορούσαμε να μην την αναφέρουμε σε αυτό το αφιέρωμα. Γεννημένη στην Αθήνα, το 1929, η Αμαλία Κανελλοπούλου, όπως είναι το πατρικό της, είναι ανιψιά του πολιτικού και φιλόσοφου, Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Όταν, το 1951, παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, οι σύμβουλοι του μετέπειτα πρωθυπουργού ήξεραν ότι η σύζυγός του θα αποτελούσε ένα δυνατό επικοινωνιακό χαρτί στην -μέχρι τότε- εικόνα του. Στα events της εποχής οι ενδυματολογικές της επιλογές αποτελούσαν πάντα θέμα συζήτησης, αφού υπήρξε μία από τις κομψότερες Αθηναίες -αλλά και μία από τις πρώτες fashionistas της μικρής, ελληνικής κοινωνίας. Καθιέρωσε τα τακούνια-στιλέτο, ενώ χαρακτηριστικά της υπήρξαν τα χαλαρά σινιόν, το διακριτικό μακιγιάζ και τα εντυπωσιακά της φορέματα, με την υπογραφή πάντα των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών της εποχής. Τη δεκαετία του '60, ακολούθησε τον τότε σύζυγό της, στην (αυτό)εξορία του στο Παρίσι, ενώ το διαζύγιό τους εκδόθηκε το 1972. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε δηλώσει, χρόνια μετά το διαζύγιο, ότι η συμβίωσή τους είχε δυσκολίες. Μετά το τέλος του πρώτου γάμου της παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, με το επίθετο του οποίου έγινε γνωστή ως συγγραφέας.

Λένα Ράλλη
Η κυρία Ράλλη εκτός από υποδειγματική σύζυγος Πρωθυπουργού υπήρξε και δεινή επιχειρηματίας, αφού ήταν η πρώτη αντιπρόσωπος του label Lacoste στην Ελλάδα. Πάντα άψογη στο πλευρό του συζύγου της, η ίδια προτιμούσε στις διάφορες κοινωνικές υποχρεώσεις του ζευγαριού να φοράει εντυπωσιακά, μεταξωτά φορέματα, που αναδείκνυαν τα ξανθά μαλλιά και τα μεγάλα, μπλε μάτια της. Αδυναμία της, μέχρι και σήμερα, είναι οι πέρλες, αλλά και τα διάφορα αξεσουάρ- από τις ψηλοτάκουνες γόβες που σπάνια αποχωριζόταν, μέχρι τα κεντημένα, βραδινά τσαντάκια από σατέν.

Μαργαρίτα Τσαντ-Παπανδρέου
Παρότι πιστεύουν πολλοί ότι υπήρξε η πρώτη σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, η Μαργαρίτα Τσαντ υπήρξε, στην πραγματικότητα, η δεύτερη, με πρώτη τη Χριστίνα Ρασιά. Γεννημένη στο Illinois των Η.Π.Α., η κυρία Τσαντ γνώρισε τον σύζυγό της, όταν και ο ίδιος έμενε στην Αμερική, την ώρα που οι δύο τους περίμεναν στο σαλόνι του οδοντιάτρου. Λέγεται ότι ο μετέπειτα πρωθυπουργός την ερωτεύτηκε αμέσως, και της ζήτησε να τον παντρευτεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Αντρίκο. Με ένα εντυπωσιακό παράστημα, η Μαργαρίτα Παπανδρέου υπήρξε πάντα επιβλητική ως παρουσία, αλλά, ταυτόχρονα, δεν απέβαλλε ποτέ από πάνω της το χαρακτηριστικό, αμερικάνικο στυλ, που πολλές φορές την οδήγησε σε ενδυματολογικές υπερβολές, ειδικά όσον αφορά τα κοσμήματα.

Μαρίκα Μητσοτάκη
Όποιες χιουμοριστικές αναφορές κι αν κάνει κανείς με το που ακούει το όνομα «Μητσοτάκη», δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η σύζυγος του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού της χώρας, από το 1990 έως το 1993, υπήρξε αφοσιωμένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά της μεγάλης οικογένειας που δημιούργησε μαζί με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο. Γεννημένη το 1930, στην πλούσια, αθηναϊκή οικογένεια Γιαννούκου, η ζωή της στιγματίστηκε, από την εφηβεία της ακόμα, από την προσβολή της από τον ιό της πολιομυελίτιδας. Μετά από μία σειρά επεμβάσεων, στην Ελλάδα αλλά και τις Η.Π.Α., και περνώντας μεγάλο μέρος της νιότης της σε υποχρεωτική ακινησία εξαιτίας αυτών, στα 18 της, η Μαρίκα Γιαννούκου, έκανε μία βόλτα στη Βουλή, όπου έπεσε το μάτι της πάνω στον Κώστα Μητσοτάκη. Δύο χρόνια αργότερα, σε χορό του Ερυθρού Σταυρού όπου η ίδια βρισκόταν πίσω από τον πάγκο με τα ποτά, ως μέλος της επιτροπής του event, ο επίτιμος την πλησίασε. Όταν αυτή τον ρώτησε αν ήθελε να του βάλει ένα ποτό, αυτός της απάντησε «Δύο ποτήρια- ένα για μένα κι ένα για σας!». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Πάντα διακριτική, αλλά κάνοντας, πάντα και αισθητή της παρουσία της στο πλευρό του συζύγου της, η Μαρίκα Μητσοτάκη ξεχώρισε για τα χαρακτηριστικά, αυστηρά σινιόν της, το βαθύ βλέμμα της, αλλά και για την αγάπη της στα έντονα χρώματα (αγαπημένος της οίκος υπήρξε ο Escada) και τα υπερμεγέθη κοσμήματα.

Δήμητρα Λιάνη- Παπανδρέου
Κατά την τρίτη πρωθυπουργία του Ανδρέα Παπανδρέου, από το 1993 έως το 1996, πολλά είχαν αλλάξει. Ένα από αυτά αφορούσε την εικόνα του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και συγκεκριμένα ήταν η νέα σύζυγός του, Δήμητρα Λιάνη. Ήδη, από τα τέλη της δεκαετίας του '80, την περίοδο που ο Παπανδρέου ήταν παντρεμένος με την κυρία Τσαντ, είχαν αρχίσει να ακούγονται οι ψίθυροι για την σχέση του με τη νεαρή αεροσυνοδό- η οποία επιβεβαιώθηκε την 22η Οκτωβρίου του 1988, με ένα νεύμα που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην αεροσυνοδό του Airbus της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που τον μετέφερε στην Αθήνα, μετά την πολύμηνη νοσηλεία του στο Παρίσι. Η πρώτη εικόνα που έχουμε από το στυλ της μετέπειτα κυρίας Παπανδρέου είναι αυτής με τα καστανόξανθα μαλλιά, την χαρακτηριστική, μεγάλη φράντζα και το μπλε ταγιέρ της αεροπορικής εταιρείας όπου δούλευε τότε. Οι μετέπειτα εμφανίσεις της, τον πρώτο καιρό πιο αδέξιες, αργότερα πιο συμβατές με τον -επίσημο πλέον- τίτλο της συζύγου πολιτικού, σηματοδοτήθηκαν από την αισθητική των «αμαρτωλών» 80's, αλλά και την «χρυσή εποχή» της (στην οποία, μάλιστα, λέγεται ότι έβαλε, τότε και το χεράκι της η Ζωή Λάσκαρη), με φανερή την αδυναμία της στις μίνιμαλ δημιουργίες, σε ουδέτερες αποχρώσεις, του οίκου Donna Karan.

Δάφνη Σημίτη
Είναι χαρακτηριστικό, της εμφάνισης της κυρίας Σημίτη, ότι, βλέποντάς την, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καταλληλότερη γυναίκα στο πλευρό του πρώην Πρωθυπουργού. Η αυστηρή, καλβινιστική εικόνα του Κώστα Σημίτη ολοκληρώνεται τέλεια με την σύζυγό του δίπλα του. Η κυρία Σημίτη είναι μία γυναίκα η οποία δεν θέλει να σπαταλάει πολύ χρόνο ασχολούμενη με την εμφάνισή της, ταυτόχρονα, όμως, είναι πάντα στυλιστικά αξιοπρεπέστατη. Χαρακτηριστικά είναι τα γκρίζα μαλλιά της, τα οποία είναι, όμως, πάντοτε καλοχτενισμένα, τα αυστηρά ταγιέρ, με τις φούστες της να έχουν μήκος ακριβώς κάτω από το γόνατο, και τα φουλάρια, που αποτελούν αξεσουάρ-σήματα κατατεθέντα της.

Νατάσα Παζαΐτη-Καραμανλή
Η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Νέας Δημοκρατίας, κατά την περίοδο 2004-2009 υπήρξε, στην εποχή της προεδρίας του συζύγου της στο κόμμα, η «σταρ» σύντροφος πολιτικού που χρειαζόταν η Νέα Δημοκρατία για να πάρει τα πάνω της. Με καταγωγή από την Επανομή Θεσσαλονίκης, η κυρία Καραμανλή στυλιστικά χαρακτηρίστηκε από τις κάπως συντηρητικές (με δεδομένη την ηλικία και την εμφάνισή της) επιλογές της. Προσπαθώντας να πείσει ως σύζυγος ενός αρχηγού συντηρητικής παράταξης, η ίδια κατέφευγε συχνά σε άχαρες επιλογές, που καθόλου δεν την κολάκευαν. Κατά την δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του συζύγου της, βέβαια, οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε ότι τα πήγε λίγο καλύτερα εντάσσοντας στις εμφανίσεις της designer αξεσουάρ, περισσότερο χρώμα και prints.

Άντα Παπανδρέου
Η σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου του νεότερου, αποτελεί μία πολύ συμπαθητική, χαμηλών τόνων παρουσία, στο πλευρό του πρώην Πρωθυπουργού. Η πιο στυλάτη από τις πρόσφατες συζύγους πρωθυπουργών, είναι πάντα chic, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, με αδυναμίες της τα μίνιμαλ, θηλυκά σύνολα, σε basic χρωματικούς τόνους το χειμώνα, και τις πιο bohemian, πολύχρωμες επιλογές το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό είναι το μακρύ καρέ της, σε καστανοκόκκινο χρώμα, αλλά και το διακριτικό μακιγάζ. Αποφεύγει τις κοσμικές εξόδους, αλλά, όταν χρειάζεται να παρευρεθεί κάπου, πάντα ξεχωρίζει με τα απλά, αλλά chic φορέματά της, και το γαλήνιο χαμόγελό της.